Reči selektora Pešića brinu - "Zemlja košarke" više nema dovoljno talenata?

Autor: Lazar Nikolić
sreda 11.01.2023.
18:10
Izvor: Sportske.net

Da li smo dotle došli?

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je danas u opširnom intervjuu za "Tanjug" o trenutku u kojem se nalazi srpska košarka.

Pored verovatno najzanimljivije teme o uvođenju stranca u reprezentaciju, selektor je govorio o prošlom Evrobasketu, kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo, mladim igračima.

Za početak Pešić je istakao da popularnost košarke raste, ali da Srbija više nema dovoljno talenata u mlađim kategorijama.

"Popularnost košarke se iz godine u godinu uvećava, pre svega zbog uticaja NBA, ali i naših igrača. Košarka je globalni sport i mi smo nekad bili stranci u nekim klubovima i to je potrebno potpuno drugačije razumevati, objašnjavati, ali siguran sam da bi svi najviše voleli da imaju domaće igrače, ali mi taj potencijal više nemamo. Mi imamo dobar talenat, ali nedovoljan", požalio se Pešić.

"Evo sada slavimo 100 godina, to će biti fantastično, treba obeležiti jer smo mi toliko dali vrhunskih igrača, kao nijedna zemlja u Evropi, to treba da bude podsticaj i za klubove i za mlade igrače da dobiju motivaciju i da im se omogući da što duže ostanu u Srbiji. Pa jednog dana zašto da ne i da se ode u inostranstvo, stekne novo iskustvo, nauči neki jezik. Želim da kažem da treba razmišljati o budućnosti", nadovezao se selektor.

Neizbežna tema bila je eliminacija Srbije u osmini finala Evrobasketa, kada je od "orlova" bila bolja Italija.

"O tome razmišljam onoliko koliko je potrebno zbog budućnosti reprezentacije Srbije. Naše učešće na Evropskom prvenstvu smatram uspešnim, ponovo smo bili u najjačem sastavu, vratili su se igrači koje javnost želi, a ja kao trener pravio sam ekipu, od 12 igrača koji se između sebe najbolje slažu, na terenu i van njega", kaže Pešić.

Naredno pitanje odnosilo se na učešće Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Naša reprezentacija je u dobroj poziciji pred poslednje dve kvalifikacione utakmice u kojima ćemo za protivnike imati Veliku Britaniju i Grčku.

"Nismo se još kvalifikovali, u februaru nas očekuju dve važne utakmice protiv Grčke u Atini i Velike Britanije kod nas. Moramo taj "prozor" da završimo uspešno. Biće komplikovano, iz razloga što znamo protiv koga igramo, ali ne znamo sa kojim igračima. Nećemo moći da računamo na naše igrače u inostranim klubovima, ne znamo sitauciju sa igračima Zvezde i Partizana, koji nas trenutno uspešno predstavljaju na međunarodnoj sceni. Mi smo zbog toga srećni, ali bili bi srećniji da nas i reprezentacija na isti način predstavlja", nada se jakom sastavu Pešić.

Za kraj selektor je istakao da je 2022. godina bila turbulentna.

"Turbulenta godina je iza nas, gde nije mnogo zavisilo od igrača i stručnog štaba, takav je i sistem takmičenja, ali ono što smo uradili pre svega u kvalifikacijama, što od nas zavisi, bilo je na maksimumu. Igrači su pokazali veliki entuzijazam, želju da igraju za reprezentaciju i postižu sportske rezultate", zaključio je Pešić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke