Retrovizor - Ljuljovi porazi u ''Pioniru'' i ''proročka'' izjava Duška Vujoševića

Autor: Darko Mitrović
utorak 02.05.2023.
08:25
Izvor: Sportske.net

Partizan i Real kroz istoriju, šta se promenilo?

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Partizanov povratak u Evroligu je impresivan, crno-beli su ostvarili ogroman napredak posle nekoliko godina teške finansijske krize i odsustva iz evropske elite, a najnovija ilustracija tog velikog i naglog uspona ka evropskom vrhu su i dve pobede usred Madrida, u četvrtfinalnoj seriji plej-ofa Evrolige.

Ne samo da je ekipa Željka Obradovića tim pobedama stigla na korak od fajnal-fora u Kaunasu, nego je i značajno popravila negativan skor koji ima u evropskim takmičenjima protiv madridskog Reala i slobodno možemo reći ostvarila istorijske pobede nad kraljevskim klubom.

Od kada je Evroliga izašla iz okrilja FIBA, odnosno od početka ovog veka, Partizan je do ove sezone odigrao ukupno 16 mečeva protiv kraljevskog kluba, a samo dva puta je izašao kao pobednik, oba puta u Beogradu, nijednom u gostima. Ali, od početka ove sezone Partizan i Real su se četiri puta sastajali, od toga tri puta u Madridu, a trenutni skor je sjajnih 3:1 u korist crno-belih.

Time je Partizan popravio ukupni evroligaški bilans protiv Madriđana koji sada vode sa 15:5 u pobedama od početka ovog veka. Koliko je veliki uspeh sada ostvaren na startu plej-ofa, pokazuje i podatak da crno-beli nikada do sada nisu slavili u Madridu, čak ni u prošlom veku. Tada su samo dva puta gostovali Realu i doživeli dva ubedljiva poraza, u sezonama 1979/80 i 1989/90.

S obzirom da nam sada predstoji beogradski duel (nadamo se samo jedan, u utorak), u nastavku ćemo se prisetiti Partizanovih beogradskih pobeda nad Realom. Kako rekosmo, nije ih bilo mnogo, a najnovije se već odlično sećate - to je onaj trijumf od pre mesec dana u ''Štark Areni'', gde je Partizan nošen fantastičnom energijom sa tribina savladao Madriđane sa 104:90, predvođen Lesorom, Panterom i Egzumom, baš onim igračima koji zbog suspenzija ili povreda neće moći da nastupe u utorak. Doduše, možda Egzum i bude u ekipi, ali je veliko pitanje koliko će moći da pomogne na terenu zbog napukle tetive stopala.

Svoju prvu pobedu u klupskoj istoriji nad Realom, bar kada su takmičarske utakmice u pitanju, Partizan je ostvario krajem oktobra 2008. godine u beogradskom ''Pioniru''. Bio je to njihov ukupno trinaesti susret u međunarodnim takmičenjima, prethodnih dvanaest je Partizan izgubio, a igrao se u okviru drugog kola Evrolige.

© 2008 Pedja Milosavljevic / Starsport

Crno-beli su pod vođstvom trenera Duška Vujoševića trijumfovali rezultatom 81:77, a zanimljivo je da je najefikasniji akter tog meča bio plejmejker Reala Serhio Ljulj koji je i danas, nepunih 15 godina kasnije, veliki Realov adut. On je tada upisao 19 poena, a Partizan su predvodili Aleksandar Rašić sa 18 i Milenko Tepić sa 16 poena. Crno-beli su imali rezultatsku prednost u najvećem delu meča, Madriđani su na ulasku u finiš uspeli da uhvate priključak, ali ključna je bila trojka Milenka Tepića pri vođstvu Partizana 74:71.

Posle te utakmice Duško Vujošević je dao zanimljivu izjavu, koja je danas postala aktuelnija nego ikad.

''Drago mi je što smo prvi put pobedili Real Madrid. Taj klub je i u fudbalu i u košarci dužnik Partizana i mi ćemo ih još pobeđivati i vraćati dugove'', rekao je on, a izgleda da je ove godine konačno došlo vreme za ''naplatu''.

© 2008 Srdjan Stevanovic/Starsport

Malo je nedostajalo da samo mesec i po kasnije Partizan trijumfuje i u Madridu, kada je Uroš Tripković odigrao briljantnu partiju, ubacio šest trojki, ali je pobedu Realu doneo Marko Tomas trojkom za konačnih 68:67.

Na naredne susrete ova dva evropska velikana čekalo se do Top 16 faze 2011. godine kada je Real dobio oba meča, a Partizanov poslednji trijumf nad Madriđanima do ove sezone ostvaren je u novembru 2011.

Podrazumeva se da je i te večeri beogradski klub imao neverovatnu podršku više od 7.000 navijača u ''Pioniru'', a meč je završen rezultatom 80:79 u korist Partizana. Sam rezultat govori da je završnica meča bila dramatična, a opet je taj Serhio Ljulj bio najveća strepnja za navijače crno-belih.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Imao je i šut za pobedu u poslednjim sekundama, pre toga i priliku za izjednačenje sa linije penala, ali je, srećom po Partizan, bio neprecizan. Crno-bele je tada sa klupe vodio trener Vlada Jovanović, a na terenu su najbolji bili centar Nikola Peković sa 20, kao i Milan Mačvan sa 16 poena i 12 skokova. Ipak, ključne poene u završnici za pobedu Partizana postigao je Ejsi Lo sa linije slobodnih bacanja.

Od tada je prošlo dvanaest godina do nove Partizanove pobede nad Realom, ali ovog proleća se sve promenilo i sada se samo čeka da se plasmanom na F4 ta promena i ''pečatira''. Već večeras?

AdmiralBet je pripremio sjajnu ponudu za večerašnji meč, kvota na pobedu Partizana je čak 2.55, pa ako ste uvereni u 3:0 za crno-bele, ovo je idealna prilika da je iskoristite.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke