Sad ili nikad i beskonačni krug

Autor: Milovan Longinov
petak 01.04.2022.
10:14
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda mora da dobije u Minhenu.

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaše Crvene zvezde ove sedmice očekuje borba za biti ili ne biti. Tri dana, dva gostovanja i imperativ pobede u oba susreta. Da li su ili nisu momci koji ispunjavaju zamisli Dejana Radonjića sposobni da se takmiče u fajnal-ejtu najelitnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja?

Prilika koja im se ukazala ne dešava se često. Povod nije lep, ali jeste realnost za svetsko stanovništvo u ovim trenucima, a na košarkašima koji nose crveno-belu opremu je da pokažu i dokažu da li su te šanse dostojni. Srpskog i regionalnog šampiona u petak od 20.30 sati očekuje duel u „Audi domu“ sa minhenskim Bajernom koji može biti taj meč i ta injekcija za samu završnicu ovog takmičenja u koju su zašli. Možda jeste 1. april, ali za Zvezdu nikako ne sme biti dan šale.

Crvena zvezda utakmicu sa Bajernom dočekuje na 10. poziciji sa skorom 11-14, kakav ima i berlinska Alba posle pobede u Istanbulu nad Fenerbahčeom. Drugi nemački predstavnik u ovom takmičenju se pojavio iz magle i sa serijom pobeda u kojoj je uključen trijumf i nad Zvezdom ušao je u klinč za mesto među osam najboljih. Trenutno ih drži momentum, imaju razigranog Džejlina Brauna i u petak će ponovo igrati u Istanbulu, ali sa Anadolu Efesom koji je ostao bez srca i duše ovogodišnje ekipe – Vasilija Micića. Pitanje je da li će Vasa nastupati do kraja regularnog dela zbog povrede mišića noge, a njegov izostanak bio je vidljiv u prvenstvu gde ih je šokirao Bujukčekmeče, upravo u dvorani u kojoj će igrati sa Albom – „Sinan Erdem“.

Dobra vest za Efes, ali i Crvenu zvezdu jeste ta što Alba nikada nije umela da se nosi sa aktuelnim prvakom Evrope. Pobedili su ih samo jednom u 21. veku i to 2004. godine, a od tada se nižu uspesi tima koji sada sa kupe vodi Ergin Ataman. Efes je favorit iz svake perspektive, ali izostanak Vase Micića mogao bi da ima krucijalnu ulogu u predstojećem meču. Albu do kraja, izuzev ovog susreta, očekuju mečevi sa Panatinaikosom kod kuće i Monakom u gostima.

Nema sumnje da će Zvezda pomno pratiti šta se dešava u Istanbulu, ali samo od njih zavisi kakvu će sudbinu imati. Nakon što su istu odredili u AdmiralBet ABA ligi gde su rezervisali prvo mesto, sada poziciju ispod sunca jure i u Evropi. Upravo sa te strane imaju olakšanje, ali stanje u ekipi nije najbolje u ovom momentu. Na Maika Cirbesa se ne računa praktično od početka godine, Branka Lazića nema zbog povrede, a van stroja je i sve bitniji Ostin Holins. Prethodnog puta u rosteru su bili juniori Luka Vudragović i Nikola Topić, sin legendarnog Milenka Topića. Mlađani organizator igre je debitovao u AdmiralBet ABA ligi za vikend postavši tako najmlađi igrač u istoriji kluba koji je postigao poene u regionalnom takmičenju, ali pitanje je da li će se Radonjić opredeliti da mu da šansu u zahtevnoj utakmici kao što je predstojeća.

Zvezda ima dobre izglede protiv Bajerna koji igra po sistemu toplo-hladno. Poraženi su u utorak od Armanija, što nije neočekivano, ali energetska potrošnja bila je velika jer su pokušali da pojure do pobede. Radonjićev tim ima dva vezana trijumfa protiv Bavaraca, istorijski se vrlo dobro nose sa njima i svojim prostupom mogli bi da naprave „brejk“ u Minhenu. Bili smo svedoci brojnih mečeva ove sezone u kojima je Crvena zvezda pokušala da se „trka“ sa rivalima i to nije donelo previše uspeha, pa tako bi sa mirnom rukom i zonskim pristupom trebalo da se nadaju trijumfu. Potencijalno neigranje dvojice najboljih defanzivaca ekipe znatno bi moglo da oteža stvari, ali ako šut bude poslužio i defanzivni prestupi i u tom slučaju bili brzo zaboravljeni. Najviše pažnje će svakako biti usmereno ka Vladimiru Lučiću, Darunu Hilijardu, ali i Ognjenu Jaramazu koji je bio vrlo dobar u Milanu pre nekoliko dana.

Ono što Zvezdi otežava situaciju jeste činjenica da već u nedelju imaju novo gostovanje i to jedno od najtežih u Evroligi. Možda Žalgiris nije najjači tim u ovom takmičenju, ali definitivno uz pomoć svojih navijača mogu da sruše svakog. Međutim, ispostavilo se da u poslednje vreme publika u „Žalgirio areni“ nema supermoći, pa tako tri poraza zaredom za litvanskog velikana u svojoj kući daju za pravo Crvenoj zvezdi da, ukoliko slave u Minhenu, isti recept primene i u Kaunasu. To je utakmica koja je trebalo da se odigra još zimus u okviru 21. kola, ali virus korona u taboru kluba sa Malog Kalemegdana sprečio je događaj.  Žalgiris u petak takođe ima utakmicu, za rivala će imati Baskoniju u Španiji, pa ni njima neće biti najugodnije da igraju u nedelju, samo 46 sati nakon prethodnog susreta.

Već je poznato sedam od osam učesnika naredne faze i to su: Barselona, Olimpijakos, Real Madrid, Armani, Efes, Makabi i Monako. Još je nepoznato kojim redosledom će tačno ući u plej-of, ali je izvesno da će Katalonci biti prvoplasirani.

Samim tim, ukoliko bi Crvena zvezda uspela da se domogne nastavka takmičenja, tim Šarunasa Jasikevičijusa bio bi im protivnik. Niko ne može da im zabrani da sanjaju, ali imajući u vidu da bi se tada igrao i plej-of AdmiralBet ABA lige, znalo bi se šta je prioritetno i Dejan Radonjić već sada, vrlo verovatno, razmišlja na taj način. Regionalno takmičenje je broj jedan, ali do kada će trajati taj beskonačni krug gde se ekipa bori za prsten da bi ušla u Evroligu, a potom žrtvovala Evroligu da bi se borila za novi prsten u AdmiralBet ABA ligi, to zaista ne možemo znati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke