Šahovska serija Barcokasa i Itudisa

Autor: Nemanja Janošev
sreda 26.04.2023.
11:45
Izvor: Sportske.net

Olimpijakos u prednosti...

EPA-EFE/SEDAT SUNA
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Povezane vesti

Iako su im pozicije na kraju regularnog dela sezone bile dijametralno suprotne, Olimpijakos i Fenerbahče konkurišu da odigraju jednu od najkvalitetnijih serija u plej-ofu.

Osim što su sačinjeni od visokokvalitetnih i skupocenih igrača, na klupama dva tima su velika trenerska imena – Jorgos Barcokas i Dimitris Itudis. Grčki derbi, reklo bi se... Itudis je dvostruki evropski šampion u svojoj trenerskoj karijeri, dok Barcokas čeka svog „prvenca“. Veruje se da je za to konačno došlo vreme, a u prilog tome idu i rezultati iz prvog dela sezone. Olimpijakos je bivao briljantan i u oba evroligaška okršaja dolazio je do pobeda protiv sledećih timova: Barselone, Real Madrida, Panatinaikosa, Virtusa, Žalgirisa, Baskonije, Albe i svog idućeg rivala – Fenerbahčea. Složićete se, to nije mala stvar. Ipak, „Plej-of mečevi su drugačiji“, konstatovao je plejmejker Olimpijakosa Kostas Slukas nakon završetka regularnog dela sezone:

„Postoji rapidna promena emocija, anksioznosti i pritiska. Prošle godine smo igrali vrlo tešku seriju protiv Monaka iako smo mi regularni deo sezone završili kao drugi, a oni sedmi“.

Olimpijakos kao favorit ulazi u seriju iz više razloga. Osim što imaju kvalitetniju sezonu na polju Evrolige, dvorana „Mira i prijateljstva“ koja će biti domaćin prva dva susreta je rasprodata u rekordnom roku. Znači, Fenera čeka pakao. Druga stvar jeste neizvesnost sa povredama. Skoti Vilbekin i Devin Buker bi trebalo da budu van parketa, Nemanja Bjelica je u poslednje vreme konstantno pod znakom pitanja, a tu je i Džonatan Motli koji je udarna figura Itudisovog tima ove sezone. Fener je zapravo samo tri puta ove sezone igrao... Primera radi, Olimpijakos je to uradio u 23 navrata.

Saša Vezenkov biće udarna igla Olimpijakosa i ovog puta. Ubacio im je 12 i 21 poen u dva meča ove sezone i ukoliko Fener bude bez Motlija biće im dodatno teže da brane sjajnog bugarskog krilnog centra.  Uloga Slukasa i Vokapa će takođe biti od presudnog značaja za Olimpijakos. Sposobnost lakog proigravanja saigrača,  vizija i kontrola igre kao takve ih čini među najboljim igračima Evrolige.

Imajući u vidu sve izostanke, Itudis će morati da izvede doktorsku disertaciju u Pireju kako bi makar sa mini-brejkom otišli kući.  Pomoć Marka Gudurića biće mu prekopotrebna, a ume da se „povampiri“ i Najdžel Hejs-Dejvis kada dobije konkretniju ulogu u odsustvu brojnih igrača.  Fenerbahče je ekipa koja procentualno ima i više nego zavidan učinak šuta za tri poena i zapravo su odmah iza Olimpijakosa u tom segmentu. Turski tim prosečno ubacuje 9.8 trojki po meču, a Olimpijakos 9.9. Mogli bi da igraju na tu kartu izabranici Dimitrisa Itudisa...

No, za sada ide ka tome da će ovo biti 2:0 za Olimpijakos. Nikada ne treba otpisati Itudisa i Fenerbahče, ali svi indikatori idu u prilog domaćih. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke