Sale Đorđević testirao Hrvate, Sesar spreman za zvanični debi!

Autor: Darko Mitrović
sreda 19.07.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Počinje poslednja runda pretkvalifikacija za Evrobasket.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Iako se u reprezentaciji Hrvatske iz godine u godinu pojavljuju novi talentovani igrači, njihov nacionalni tim nikako da napravi bilo kakav korak napred. Pokušavali su i sa naturalizovanim Amerikancima, angažovali Džejlena Smita iz Albe, ali ne samo da nisu uspeli da ostvare značajnije rezultate, nego su pali još niže, pa sada, dok se najbolje reprezentacije sveta ovog leta pripremaju za Svetsko prvenstvo koje počinje krajem avgusta, reprezentacija Hrvatske mora da igra pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025.

Dugo je trajao i izbor novog selektora Hrvatske posle njihovog razočaravajućeg nastupa prošle godne na Evrobasketu. Tada su eliminisani od Finske u osmini finala, posle čega se Damir Mulaomerović povukao sa selektorske pozicije. Aleksandar Petrović je kao sportski direktor nacionalnog tima preuzeo na sebe obavezu i da privremeno obavlja dužnost selektora u prethodnoj rundi pretkvalifikacija za EP i u konkurenciji Poljske, Austrije i Švajcarske uveo je reprezentaciju Hrvatske u treću rundu pretkvalifikacija.

Mesecima je Petrović vagao između kandidata za novog selektora, želeo je da napravi najbolji mogući izbor, a onda je pred čelnike tamošnjeg Košarkaškog saveza izneo dva predloga – Darija Đerđu i Josipa Sesara. Đerđa je bio njegov favorit, Sesara je video kao ''zalog za budućnost'', ali su čelnici Saveza imali drugačije mišljenje, pa su odmah pružili priliku Sesaru. Temperamentni Petrović je na to reagovao podnošenjem ostavke na mesto sportskog direktora reprezentacije i povukao se iz HKS.

Pre nekoliko dana, za njegovog naslednika izabran je Jasmin Repeša, a novi selektor Sesar je okupio podmlađenu reprezentaciju na pripremama za treću rundu pretkvalifikacija za EP.

Zanimljivo, sparing partner Hrvatima u sklopu tih mini-priprema bila je selekcija Kine koju odnedavno sa klupe predvodi naš proslavljeni košarkaš, kasnije i selektor Srbije Aleksandar Đorđević. Dva meča su odigrale Hrvatska i Kina u prethodnih nekoliko dana, najpre u Kranjskoj Gori, a onda i u Opatiji i oba puta Hrvati su bili bolji. Prvi meč su dobili rezultatom 82:64, uz 13 poena Darija Drežnjaka, a sličan epilog je viđen i u Opatiji, gde je Hrvatska slavila sa 75:61. Đorđevićev tim je samo u prvom poluvremenu uspeo da ozbiljnije parira domaćinu, ali u nastavku su Hrvati izborili novi trijumf koji je prilično ohrabrio Sesara pred njegov zvanični debi.

''Energetski smo bili jako dobri, što pokazuje i samo 61 poen koji smo primili. U obaveznom delu je to bilo jako dobro. Postigli smo 75 poena, ali opet smo promašili sedam slobodnih bacanja, a imali smo i manji broj izgubljenih lopti, ali još uvek je to bilo 14. Šut nas ovoga puta nije išao, za tri smo šutirali 5-25, ali to je takav dan i do poena smo stigli i bez tog segmenta igre'', objasnio je Sesar u izjavi hrvatskim novinarima posle druge utakmice sa Kinezima. 

Reprezentacija Hrvatske će se u trećoj rundi pretkvalifikacija takmičiti u Grupi G, sa selekcijama Irske i Luksemburga, a samo prvoplasirana iz svake od ukupno četiri kvalifikacione grupe izboriće plasman u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će početi u februaru naredne godine i u tim kvalifikacijama takmičiće se ukupno 32 selekcije, među njima i reprezentacija Srbije.

Hrvatska je u svojoj grupi apsolutni favorit i sve osim njihovog prolaska dalje bila bi najveća senzacija, bez obzira na sve neuspehe prethodnih godina, pa i decenija, s obzirom da još od 1995. godine čekaju na bilo koju medalju sa najvećih takmičenja. Startovaće u sredu utakmicom protiv Irske u Opatiji, što će biti zvanični debi Josipa Sesara posle izbora na mesto selektora, a tri dana kasnije dočekaće i Luksemburg.

Kojim igračima on trenutno raspolaže?

Naravno, nema najboljih evroligaških ili NBA igrača, ali Sesar je za kratko vreme uspeo da formira zanimljiv tim. Protiv Kineza se u pripremnim mečevima izdvojila petorka Filipović, Gnjidić, Badžim, Prkačin i Branković, a uz njih je tu i još dobro poznatih imena iz AdmiralBet ABA lige, poput Borne Kapuste, Matea i Darija Drežnjaka, Tonija Perkovića, Krešimira Ljubičića, Antonija Vrankovića...

Kako izgledaju preostale tri grupe?

U Grupi H, Švajcarci su blagi favoriti u konkurenciji Danske i tzv. Kosova, Slovačka bi trebalo da ima najviše šansi u Grupi I, u konkurenciji Rumunije i Albanije, a u Grupi J boriće se Bugarska, Austrija i Norveška.

Podsetimo, domaćini Evrobasketa biće Poljska, Letonija, Finska i Kipar. Njihove selekcije će učestvovati u završnim kvalifikacijama, ali im je kao domaćinima plasman već osiguran.

Ponudu AdmiralBet-a za večerašnje utakmice pretkvalifikacija možete da vidite OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke