Saša Pavlović se oprostio od legende

Autor: Nikola Miloradović
subota 23.05.2020.
13:00
Izvor: Sportske.net

Čuveni trener Jute preminuo je juče u svojoj 78. godini.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Džeri Sloun će ostati upamćen kao najuspešniji trener u istoriji Jute Džez, ali i jedan od najuspešnijih trenera u čitavoj NBA ligi.

Kao igrač je 10 godina proveo u Čikago Bulsima, koji su povukli iz upotrebe dres sa brojem četiri u njegovu čast.

Tri godine je vodio Bulse pre nego što je 1985. godine seo na klupu tima iz Solt Lejk Sitija, najpre je tri godine radio kao asistent, a potom je od 1988. do 2011. godine predvodio "Džezere".

Svake godine su pod njegovom palicom igrali u plej-ofu, a najbliži osvajanju titule bili su u velikim finalima sa Džordanovim Bulsima.

Ostvario je 1223 pobede sa Jutom, pa je franšiza iz Solt Lejk Sitija povukla taj broj u njegovu čast.

Član je i Kuće slavnih, a pod njegovim vođstvom je čast imao da igra i Saša Pavlović i to u svojoj ruki sezoni.

"Bio je veliki trener i veliki čovek.

Znate kako je kada ste klinac, svestan da imate talenat, a opet nemate iskustva, ulazite u sve novo, bez znanja (engleskog) jezika. Ispred vas stoji trener – NBA gromada. I onda, polako sedne s vama da razgovara, sa velikim razumevanjem i poštovanjem. Bio je ogroman autoritet, slično kao evropski treneri, ali sa ozbiljnim uvažavanjem svakog igrača i njihovih ličnosti
", izjavio je Pavlović, prenosi "Nova".

Bundesliga

Bivši košarkaš Partizana je 2003. godine stigao u najjaču ligu sveta i u redove Džezera, Sloun je tada bio jedna od najvećih trenerskih zvezda u ligi.

"To ste možda mogli da saznate na interentu ili u novinama, jer su u SAD ti podaci javni. Međutim, Sloun nikada nije pokazivao bilo kakvu nadmenost, niti je iskazivao da se bilo šta meri novcem. Uvek su mi u sećanju slike kako na trening dolazi kamionetom, sa kačketom “Džon Dir”, kao sav ostali svet", ističe Pavlović.

Kada je posao bio u pitanju, Sloun je zahtevao disciplinu. Kako kaže Pavlović, žal je što tokom svoje sjajne karijere nije osvojio NBA prsten.

"Naravno, znao se red. Do detalja je vodio računa o gotovo svemu, ukazivao na greške, trudio se da budemo ne samo bolji igrači, nego i ljudi… Brinuo se o nama, čak i van dvorana. Daću vam jedan mali primer: u vreme kada nije potojao NBA dres kod, uvek nas je upozoravao da budemo adekvatno obučeni, dok nam je tokom utakmica odmah skretao pažnju da uvučemo dres u šorts. Možda se to nekome sa strane čini beznačajno, ali zapravo govori o jednom ozbiljnom sistemu vrednosti koji je uspostavio Sloun i koji je i danas izuzetno cenjen. Ostaje žal što sav njegov trud nije nagrađen šampionskim prstenom, ali, kao što ste rekli, njegovo delo je veće o svakog šampionskog prstena, to najbolje znamo mi koje nas je trenirao", rekao je Pavlović o svom bivšem treneru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke