Savićevih godinu dana u Partizanu - kako su stigli Panter i Ledej?

Autor: Aleksandar Golubović
ponedeljak 14.03.2022.
23:15
Izvor: Sportske.net

Direktor crno-belih otvoreno o svemu.

Pedja Milosavljevic/Starsport.rs©
Pedja Milosavljevic/Starsport.rs©

Povezane vesti

Sportski direktor Partizana Zoran Savić pre godina dana došao je na odgovornu funciju beogradskog kluba, a u međuvremenu crno-beli su prošli kroz veliku tranziciju.

Nakon razočaravajuće prošle sezone usledilo je "vrelo leto", povratak Željka Obradovića i potpuna rekonstrukcija tima, te su i Savićevi utisci jako pozitivni.

"Utisci su dosta pozitivni. U odnosu na ono kada sam došao, bila je takmičarska sezona, završili smo sezonu i bilo je dosta turbulentno. Sačekali smo do kraja juna, do potpisa Željka i onda krenuli sa pojačanjima u julu. Neke organizovane ekipe u julu imaju gro ekipe, ali mi nismo mogli da planiramo drugačije. Doveli smo 11 novih igrača i Miletića kog smo doveli za plej-of KLS. Još otežavajuća okolnost da nijedan od 15 igrača nije radio sa Željkom. I za njega je to bio novitet, jer se posle 27 godina vratio u Srbiju", rekao je Savić na početku razgovora za Arenu sport.

Dotakao se i jučerašnje pobede protiv Budućnosti u Podgorici, a akcenat je osim činjenice da su crno-beli slavili u "Morači" posle skoro osam godina, bio i na mladoj ekipi crno-belih.

"Utakmica je bila veoma bitna. Atmosfera je bila sjajna, prijateljska, doček je bio fenomenalan. Ušli smo jako dobro u utkamicu i odigrali pametno. Ekipa je dosta mlada, juče smo imali možda i najmlađu ekipu u sezoni, pošto smo od 12 igrača imali šestoricu koji imaju od 18 do 21 godinu", kazao je on.

Naglasio je i koliko se tržište promenilo poslednjih godina.

"Teško je sastavljati ekipu i u predsezoni. Tržište se jako promenilo 4-5 sezone, jer NBA klubovi imaju dvojicu igrača koji mogu da čuvaju dvojicu igrača i koriste ih za "Dži" ligu, to su 60 igrača. Prosek para i ugovora u NBA ligi su takvi da igrači teško mogu da kažu ne. Ove godine su neki igrači za samo 10 dana uzimali po 150 hiljada dolara. Tražili smo centra dosta dugo, ali tržište je takvo da nema mnogo igrača. Nismo želeli više nikog da dovodimo, jer niko nije mogao da da pravi doprinos ekipi".

Neizostavno pitanje odnosilo se na dolaske Kevina Pantera i Zeka Ledeja, koji propraćeni pod velikom pompom.

"To su bile neke situacije u kojima je moralo brzo da se reaguje. Zeka smo potpisali za tri sata, jer smo imali informaciju da će da ga puste iz ugovora i to smo iskoristili. Sa Panterom je takođe bilo vrlo brzo, dogovor je bio između Željka, Ostoje i mene da mu damo ponudu i za pola dana je pozitivno odgovorio. Dobro nam je došlo da smo potpisali dva igrača da damo poruku da smo ozbiljni, iako to nismo "pumpali" da bi napravili euforiju, ali kada dovedete takvog trenera euforija se sama stvori, bez da iko išta radi", kazao je on dodajući da je zamisao bila da bazu čine srpski košarkaši.

Naveo je da je ideja da se u budućnosti stvaraju mladi igrači, ali i da nešto ostane iza aktuelne uprave i trenera Obradovića.

"Ideja da se ostavi nešto posle nas. Ideja predsednika Mijailovića i Upravnog odbora je da se napravi trenažni centar, što će biti jedno mesto gde ćeš okupiti sve mlađe kategorije na jednom mestu. Igrajući u Pioniru mi gubimo novac, i moraš da imaš svoj dom. Ideja je da se napravi vrhunska akademija, jer moraš da uzimaš najbolju decu iz okruženja i Evrope. Globalizacija je takva da naša deca vrlo rano odlaze vani, a jedan od razloga je i što ne vide budućnost da će igrati ovde. Mi šaljemo poruku da će ovde mladi igrači igrati. Glas je došao iz KLS lige i zašto mu ne bismo dali šansu ukoliko je dobar igrač. Naši igrači u KLS-u moraju da pruže dobre partije, da bi privukli poziv Partizana", kazao je on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke