Sferopulos objasnio Grcima: ''Zvezda je najpopularniji klub u Srbiji. Volim Olimpijakos, ali...''

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 16.11.2023.
18:30
Izvor: Sportske.net

Pred duel sa Olimpijakosom, trener Crvene zvezde dao opširan intervju.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde od 20 časova i 15 minuta gostuju Olimpijakosu u okviru devetog kola Evrolige, a uoči tog susreta, trener Crvene zvezde Janis Sferopulos je govorio u intervjuu za grčki ''Sport24''.

Brojnih tema dotakao se Sferopulos u tom razgovoru, a ovde ćemo izdvojiti neke od njiih, koje se, pre svega tiču Crvene zvezde.

Kada je u pitanju večerašnja utakmica, Sferopulos je podsetio na kadrovske probleme i neizvesnost u kom će sastavu Zvezda večeras izaći na teren.

''Biće to težak meč, ali ne želim da se krijem iza problema koje imamo i ne želim da to koristim kao izgovor.

Želimo da igramo košarku sa ovim igračima koje imamo ovde. U suštini ne znamo da li će svi biti spremni, videćemo u poslednjem trenutku za Dos Santosa.

Igrali smo protiv Fenera i imali smo nesreću da su u istom meču oba naša plejmejkera povređena.

Dakle, razumete da moramo da pronađemo alternativne načine da tim nastavi da igra ono što želi da igra sa nešto drugačijom hemijom'', rekao je Sferopulos.

Večeras će imati pomešane emocije, jer je sa Olimpijakosom ostvario velike uspehe u periodu od 2014. do 2018. godine. Uz trofeje u Grčkoj, dva puta je sa crveno-belima iz Pireja igrao i u finalima Evrolige, 2015. i 2017. godine.

''Svaki put kada dođem ovde osećanja su posebna.

Svih ovih godina koliko sam bio u Olimpijakosu, imali smo veoma lepe i teške trenutke, koji vas vezuju i za tim i za navijače.

Generalno, Olimpijakos mi je u srcu, ali trenutno sam u Crvenoj zvezdi i učiniću sve da moj novi tim bude što uspešniji'', rekao je Sferopulos.

Usledilo je i pitanje da li je slučajno što je izabrao klub koji je u ''bratskim'' odnosima sa Olimpijakosom.

"Mislim da je to slučajnost, ne znaš kuda ideš. Ponuda je stigla iz Crvene zvezde, to je tim koji predstavlja srpsku košarku. Svi znamo koliko je Srbija u košarci iznedrila igrača, bezbroj talenata...

Mnogi igrači su igrali u Grčkoj u prošlosti. Bilo je previše srpskih trenera. Velika mi je čast da predstavljam tako veliki klub iz takve košarkaške zemlje i zapravo je ovaj klub najpopularniji u Srbiji.

Tako da mi je veoma važno da budem u ovom tako velikom klubu'', istakao je Sferopulos.

Kakvi su mu dosadašnju utisci u Crvenoj zvezdi?

''Prošlo je oko tri nedelje, još ne možete da shvatite šta se dešava oko vas.

Moja najveća pažnja je na timu u takmičarskom delu, kako ćemo brzo napredovati, kako ćemo prevazići probleme sa povredama, da naučimo kako svaki igrač igra, da to iskoristimo.

Svojevremeno sam u Panionisu počeo u novembru, u Olimpijakosu i Makabiju sam počeo u novembru, u Crvenoj zvezdi sam počeo u oktobru. To je situacija u kojoj sada imam iskustvo da se snađem jer nije lako ući u tim koji igra utakmice u ovako zgusnutom rasporedu.

Nije lako upravljati spiskom igrača koji niste napravili. Pošto sam pod ovakvim uslovima radio u svojim prethodnim timovima, znam kako moram da pristupim situaciji u kojoj se nalazimo, kako u tehničkom, tako i u upravljačkom delu.

Trenutno radimo na transformaciji tima iz prethodne situacije u novu, radimo na tome da razumem kako da upravljam igračima koje imamo i radimo na tome da unapredimo našu igru, želeći rezultate jer svaki rezultat je važan.

Mislim da se polako krećemo u pravcu u kojem bih voleo da ekipa igra. Kako vreme bude odmicalo bićemo sve bolji, čekamo da se neki od igrača koje smo povredili oporave da uđu u rotaciju i uđu u hemiju i uloge koje želimo da damo timu'', objašnjava Sferopulos.

Mnogi su ga doživljavali kao trenera odbrane. Da li se njegova filozofija igre u međuvremenu promenila?

''Moja teorija se nije promenila, samo evoluiram kao trener.

Nisam bio trener odbrane.

Naravno, ekipa mora da igra dobru odbranu, ali i kod Makabija i Zvezde prvo što sam uradio je da ekipa igra brže u napadu.

Takva je košarka postala, ovo je moderna košarka i morate je pratiti. Nije da nisam želeo ovu stvar ranije.

Uvek mora da postoji balans, ne možete reći da ćete igrati samo odbranu ili samo napad. Postoje trenuci kada se ispostavi da je utakmicu dobila odbrana.

Recimo, rezultat 69-65 i pobedimo. Postoji igra koju možete dobiti sa 97-92. Tim je isti, zavisi od igre i protivnika šta će ti dati i kakav ćeš dan imati.

Dakle, tim mora da ima raznovrsnu sposobnost i defanzivne i ofanzivne karakteristike i da može da postoji balans u njihovoj igri. To pokušavam da uradim, a pokušao sam i u Olimpijakosu.

Naravno, mnogo se računa i 'materijal' koji imate. Kada je Olimpijakos već imao čvrstinu kao tim, bio bih naivan da nisam iskoristio čvrstinu za tim i to je ono što sam pokušao da uradim'', ističe Sferopulos.

Mnoge ekipe se već u prvom delu sezone suočavaju sa velikim brojem povređenih igrača. Zbog čega se to sve češće dešava?

''To je kombinacija stresa igrača od svih ovih utakmica. Igrači se takmiče u Evroligi, domaćoj ligi i reprezentaciji.

Zato i govorim već dugi niz godina, mora da se formira jedinstven kalendar, mora da ima vremena da se igrači odmore na leto, Evroliga treba da postoji i da se stimulišu nacionalna prvenstva.

Kako će se ovo uraditi? Ovo će biti učinjeno kada svi sednu zajedno i razgovaraju o jedinstvenom kalendaru.

Sada Amerikanci ne dolaze u Evropu jer mogu u Americi da dobiju velike ugovore, pa kvalitet u Evropi pada. A pada i od naprezanja igrača, jer kada je igrač internacionalac i igra 4-5 godina zaredom 80 mečeva u sezoni bez prestanka, logično je da ima povrede i naprezanje i nije svež za nastup.

Dakle, kvalitet sporta opada, iako konkurencija raste.

Svi mi koji smo uključeni, moramo da razmislimo o ovome i da napravimo ovaj uniformni kalendar sa prognozom i da se igrači odmore na leto'', naglasio je Sferopulos.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke