Sjajan komentar iz Hrvatske o Jokiću - Komšije to mnogo bolje vide

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 24.07.2023.
20:14
Izvor: Sportske.net, index.hr

Pešićev spisak bez Jokića izazvao je brojne reakcije i van granica Srbije.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Nešto najbolje što smo videli među tim reakcijama ovog popodneva je tekst novinara zagrebačkog ''Indexa'' Tonija Horvata.

I dok je većina nas u Srbiji, razumljivo ili ne, Jokićevu odluku da propusti Svetsko prvenstvo doživela previše emotivno, pa smo od juče svedoci neprimerenih komentara na društvenim mrežama, van granica naše zemlje se, izgleda, razlozi najboljeg NBA igrača da donese pomenutu odluku se mnogo bolje razumeju i trezvenije komentarišu.

Da li smo tako lako i tako brzo zaboravili kakvu radost i osećaj ponosa nam je doneo Nikola Jokić pre samo par meseci osvajanjem najjače košarkaške lige sveta sa Denver Nagetsima? Treba li podsećati da nije on samo običan član te ekipe, nego ubedljivo najbolji. Najbolji u Denveru, najbolji u Americi, najbolji u NBA ligi. Momak iz naše Srbije, za primer svima. I na terenu, i van njega.

Ali, izgleda da to naše komšije vide mnogo bolje od nas, pa u opširnoj analizi pomenutog hrvatskog portala ima mnogo toga što zaista vredi pročitati.

Ovde ćemo izdvojiti samo neka od razmišljanja autora Tonija Horvata.

''Preskakali su reprezentativne dužnosti i drugi, bez tako razumljivih razloga, pozivajući se na misteriozne povrede ili zabrane klubova koji ih plaćaju. Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da Nagetsi nisu zabranili Jokiću da igra, ali ne verujem u to.

Previše ga poštuju da mu ne bi samom prepustili odluku, iako ne pre nego što mu jasno iskažu svoj stav.

Ako jesu, ko bi ih mogao okriviti?

Pred Jokićem je prva godina petogodišnjeg ugovora kojim su mu Nagetsi garantovali neverovatnih 276 miliona dolara. I zamislite sad da u prvoj sezoni čovek u kojeg su toliko uložili doživi tešku povredu usled preopterećenosti u ovom dvogodišnjem razdoblju.

Jokić prema svom poslodavcu ima ogromnu obavezu, a ona uključuje i maksimalnu brigu o sebi u razdoblju između sezona. Prema Srbiji takođe ima veliku obavezu, ali baziranu na emocijama. Koliko god velike one bile, nije razumno velike odluke donositi na njihovom temelju.

Mislim da je Nikola ovu odluku doneo odavno, ali da je čekao doslovno zadnji čas da je potvrdi selektoru jer je želeo maksimalno odgoditi bes razočarane nacije, sačuvati se neugodnih povika i dobacivanja na hipodromu ili na raftingu Tarom i uživati u godišnjem što je duže moguće'', navodi se u tekstu.

Dalje se ističe da je Srbija uvek imala kult košarke koji je Hrvatska davno izgubila i da su iz tog ugla reakcije navijača u Srbiji razumljive.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ali...

''U Srbiji ne sme biti problem otkaz Jokića ili Micića, ali činjenica da se reprezentaciji ovog leta zahvalio celi niz igrača puno više zabrinjava. Srpski mediji javljaju da su Svetsko prvenstvo izbjegli i Kalinić, Pokuševski, Bjelica, Stefan Jović i Jaramaz, odnosno ukupno sedam igrača''.

Da li je rešenje u angažovanju stranca u našem nacionalnom timu, takođe se pitamo ovih dana.

''Košarkaški ponosne zemlje poput Srbije i Litvanije Amerikanca u nacionalnom dresu videli bi kao svetogrđe, ali opet treba razdvojiti emocije koje reprezentacija donosi od pragmatičnog razmišljanja.

Ako su Amerikanci Srbiji na neki način uzeli Jokića, zašto se Srbija ne bi poslužila nekim iz njihova bazena da pokuša nadomestiti taj nedostatak?'', zanimljivo je pitanje u tekstu.

Ipak, zaključak nam se najviše dopao.

''Jokić je od 2016, kad je postao dovoljno dobar da zaigra za Srbiju, propustio samo jedno veliko takmičenje, Evrobasket 2017, a ovo SP će mu biti drugo. Jedan otkaz nije trend, posebno ako je razumljiv kao ovogodišnji, dok ne počne dovoditi do toga da reprezentaciju zaobilaze i 'manji' igrači...

Zato Srbija ne bi smela vređati Jokića jer se ove godine nije odazvao, nego biti ponosna na njega i zahvalna kad navuče 'sveti' dres. Ako kult reprezentacije opada, ne opada zbog njega, nego zbog ustrojstva svetske košarke kojom vlada liga čija je on trenutno najvrednija imovina'', piše hrvatski ''Index'', a kompletan tekst možete da pročitate OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke