Sjajni Petrušev i "probuđeni" Nedović "umirili" Dalmatince, Zvezda još može na vrh!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 17.04.2023.
21:44
Izvor: Sportske.net

Bilo je problema, ali je sve prošlo po planu za crveno-bele

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Split rezultatom 83:74 u meču 26. kola AdmiralBet ABA lige odigranom u hali "Aleksandar Nikolić".

Crveno-bele su do trijumfa večeras predvodili maestralni Filip Petrušev sa 25 poena, a pored njega sjajan je bio i Nemanja Nedović koji je ubacio 15 poena.

U ekipi Splita istakli su se Šenon Šorter sa 21 i Luis Saliven koji je ubacio 18 poena.

Aktuelni osvajač AdmiralBet ABA lige trenutno je na drugoj poziciji sa skorom 21-3, pobedom manje u odnosu na lidera Partizan i nada se kiksu crno-belih protiv Budućnosti u "Morači", kako bi eventualnim pobedama protiv Mornara i Cedevita Olimpije ligaški deo takmičenja završio na prvoj poziciji i imao prednost domaćeg terena kroz čitav plej-of.

Po startu utakmice činilo se da će Zvezda stići do još jedne rutinske pobede u AdmiralBet ABA ligi. Crveno-beli su nošeni Petruševim na polovini prve deonice već imali dvocifrenu prednost (18:7). Ipak, brzo su se Splićani vratili u meč, pre svega zahvaljujući velikom broju izgubljenih lopti domaćina. Na to su se nadovezale trojke gostiju, pre svih Šortera i Salivena, te je vođstvo domaćina posle prvih 10 minuta iznosilo samo dva poena (23:21).

Stvari se za ekipu Duška Ivanovića nisu popravile u prvom delu druge deonice, Marković je promašio nekoliko otvorenih šuteva, a Split poenima Tišme sa slobodnih bacanja poveo sa 28:26. Tada su Markovića i Vildozu na parketu zamenili Kampaco i Ivanović, a igra domaćina postala malo bolja.

Pronašao je Kampaco vezu sa raspoloženim Petruševim namestio mu dva polaganja, a onda je krilni centar crveno-belih pogodio i trojku vezavši sedam poena za vođstvo svog tima od 35:32 na tri minuta pre kraja prvog dela. Zvezda je ovu prednost održala i sa  njom ušla u nastavak meča.

Početak treće četvrtine obeležio je povratak na parket Zvezdinog kapitena Branka Lazića koji se posle duže pauze stavio na raspolaganje Dušku Ivanoviću. Crveno-beli su do prvih poena u drugom poluvremenu došli preko Dobrića koji je pogodio uz dodatno slobodno bacanje, ali je u narednom napadu trojkom uzvratio Saliven i nije dozvolio favoritu da se odlepi (42:41).

Split je ponovo poveo u Beogradu trojkom Tišme (46:44), ali je Zvezdi egal vratio sjajni Petrušev. U narednih par minuta igrali se u rezultatskom egalu, a domaći su u nekoliko navrata ima tri poena viška, ali su gosti iz Dalmacije uvek imali odgovor na drugoj strani. Tek je trojkom Nedovića Zvezda stekla opipljivijih + 6 (61:55) u finišu treće deonice. Ipak su gosti ponovo pronašli način da uhvate priključak, ovoga puta preko Nelsona, te je na pred poslednju četvrtinu Zvezda imala samo dva poena viška (63:61).

Nastavio je raspoloženi Nedović da probija odbranu Splićana i na startu četvrte četvrtine i uz večeras najboljeg igrača na utakmici Petruševa vratio „+6“ svom timu (69:63), da bi trojkom Vildoze i košem Markovića Zvezda vratila maksmilanih „+11“ (74:63), a kada je Ilić zakucao domaći su imali ogromnih 16 poena viška (79:63), kompletirali seriju od 12:0 i rešili pitanje pobednika.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke