Skaut Denvera otkrio kako ga je Željko preporodio, ali i zašto Kampaco nije uspeo u NBA ligi

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 23.03.2023.
11:10
Izvor: Sportske.net

Najveće uspehe u karijeri ostvario je tokom saradnje sa Željkom Obradovićem.

Marko Djokovic/PRESS/Starsport
Marko Djokovic/PRESS/Starsport

Povezane vesti

Nekadašnji američki košarkaš Dru Nikolas je još pre 11 godina završio igračku karijeru, u svojoj 31. godini kao član CSKA. Vrhunac njegove karijere bio je u periodu kada je sa Panatinaikosom osvojio dve titule prvaka Evrope (2009. i 2011.), dok je na klupi atinskih ''zelenih'' bio najtrofejniji evropski stručnjak Željko Obradović.

Nikolas danas radi kao direktor skautinga Denver Nagetsa, a ovih dana dao je opširan intervju za ''BasketNews'', gde je, naravno, govorio i o svom odnosu sa Željkom Obradovićem.

"Moja prva sezona u Atini je bila zaista teška, prilagođavanje Panatinaikosu i treneru Obradoviću. U početku sam pokušavao da nađem mesto u timu. Imali smo toliko različitih velikih igrača. Svi su morali da se uklope da zajedno budemo kao jedan.

Nikada nisam mislio da nisam dovoljno dobar, ali svaki trening je uvek bio borba, s obzirom na bekove koje smo imali: ja, Spanulis, Šaras, i Dijamantidis. Možete samo zamisliti kako je trenirati sa njima svaki dan'', objašnjava Nikolas.

Ipak, počeo je da sumnja u sebe, pa je pomislio i da će klub raskinuti ugovor sa njim. Ali, Željko Obradović nije takoi mislio i jedan razgovor sa srpskim trenerom ga je bukvalno preporodio.

"Imao sam jedan od najboljih treninga tog dana - ne ofanzivno, već defanzivno. I to je bila prekretnica u sezoni. Posle toga sam počeo da igram mnogo bolje".

Sve je to došlo do izražaja u utakmici protiv Unikahe u Top 16 fazi Evrolige.

''Sigurno, to je bila odlučujuća utakmica za mene. Sećam se da sam posle toga imao veoma dobrih partija u TOP 16. Bilo je veoma jasno koja je moja uloga i odgovornost. Poverenje koje je Obradović imao u mene je počelo da raste i sve je posle bilo veoma lako'', kaže Nikolas.

AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

Kako danas gleda na Obradovića i šta misli o njemu? Prošle godine su se ponovo videli u Beogradu.

''On je zavisnik od košarke. Kada ne vodi treninge, ostaje budan do 3-4 sata ujutru, posebno kada je plej-of NBA lige.

Ja sam siguran da čovek sa svojim košarkaškim umom i stručnošću stalno posmatra stvari, uzima ponešto odavde i tamo analizira situacije. To je kao beskrajna potraga sa njim u pogledu učenja o igri i podučavanja'', istakao je Nikolas.

U ulozi skauta se pre par godina upoznao i sa aktuelnim Zvezdinim plejmejketom Fakundom Kampacom koji je pokušao da svoju sjajnu karijeru iz Evrope nadogradi i u NBA ligi. Aoi, u Denveru i Dalasu nije uspeo, pa se jesenas vratio u Evropu, i to u Crvenu zvezdu.

''Znam da je jedna od stvari koje naša organizacija želi da uradi jeste da postane tim više defanzivno nastrojen, takođe sa visokim igračima. Želimo da upotpunimo naše glavne momke. Očigledno, Faku je veliki takmičar i lider na mnogo različitih načina, ali sa organizacione tačke gledišta, mi tražimo drugačiji tip onoga što naši bekovi treba da budu i kako treba da igramo. Mislim da je to verovatno bio glavni razlog što je došlo do rastanka.

Da je bio malo viši, sigurno bi ostao u ligi. Njegov talenat i igračka sposobnost su neosporni.

Ali kada počnete da se približavate plej-ofu u NBA, to postaje drugačija košarka. Bez obzira koliko ste čvrsti, uvek ćete morati da smislite načine da budete efikasni u toj veličini. Dakle, na momke poput njega gledaš kao na metu'', objasnio je Nikolas.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke