„Sokići“ se pokvarili u Evrokupu!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 29.11.2022.
09:45
Izvor: Sportske.net

Budućnost solidna.

Ales Fevzer/Cedevita Olimpija
Ales Fevzer/Cedevita Olimpija

Povezane vesti

Baš kao i u Evroligi, gde je predstavljaju „večiti“ rivali iz Srbije Crvena zvezda i Partizan, AdmiralBet ABA liga ima dva predstavnika i u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju Evrokupu. Podgorička Budućnost i Cedevita Olimpija iz Ljubljane već po navici regionalni su predstavnici u ovom takmičenju.

Prošle sezone obe ekipe prošle su grupnu fazu takmičenja. Budućnost i Cedevita Olimpija igrale su u istoj grupi B Evrokupa, a „sokići“ bili bolje plasirani. Slovenački tim završio je kao treći, a crnogorski predstavnik na petoj poziciji.

Budućnost je svoju misiju u Evrokupu završila porazom u osmini finala od Andore, dok je Cedevita Olimpija stigla korak dalje, ali je u fantastičnom i veoma uzbudljivom meču u svojim „Stožicama“ tesno poražena od Burse našeg trenera Dušana Alimpijevića koji je odveo Turke sve do finala takmičenja.

Ove sezone voljom žreba razdvojeni su predstavnici AdmiralBet ABA lige. Cedevita Olimpija je smeštena u grupu A zajedno sa Huventudom, Burgom, Bursom, Venecijom, Prometejom, Brešom, Ulmom, Klužom i Lijetkabelisom, dok su protivnici Budućnosti u grupi B Promiteas, Gran Kanarija, Turk Telekom, Hapoel Tel Aviv, Pariz, London Lajonsi, Hamburg, Slask i Trento.

Posle pet odigranih kola u Evrokupu tri ekipe su još uvek bez pobede, dve se nalaze u grupi B, to su Trento i Slask, a ubedljivo najveće razočaranje na startu takmičenja je Cedevita Olimpija koja se još uvek nije radovala u A grupi.

Ekipa trenera Jurice Golemca ušla je sa velikim ambicijama u ovu sezonu, ali je odlazak najboljeg igrača i dugogodišnjeg lidera ekipe Jake Blažiča u Bahčešehir poremetio „sokiće“. Na njegov odlazak nadovezala se i teška povreda drugog nosioca igre u prethodnim sezonama Zorana Dragića, a promašaji sa strancima i ekspresno otpuštanje nekadašnjeg NBA igrača Erona Herisona potpuno su uzdrmali Ljubljančane. Pominjala se i smena hrvatskog trenera Golemca, ali do nje još uvek nije došlo, iako su rezultati ispod svih očekivanja.

Ako je poraz od Burse kod kuće na premijeri bio prihvatljiv, lekcija rumunskog Kluža i razočaravajućih -18 pokazali su da nešto ne štima u Golemčevoj ekipi, a 100 primljenih poena protiv Huventuda u „Stožicama“ bili su znak da su „kola“ krenula nizbrdo. Pokušali su Amerikanci Jogi Ferel i Džoš Adams da ih zaustave u prethodna dva meča, ali su njihove odlične partije ostale bez nagrade, a „sokići“ se pokvarili posle novih neuspeha protiv Prometeja i Venecije za skor 0-5.

Jedina pozitivna stvar za Cedevita Olimpiju jeste format takmičenja u Evrokupu po kojem se u grupi igraju čak 18 utakmica, a od 10 ekipa iz nje prolaze 8, tako da vremena i prostora za „popravni“ ima. Prva naredna prilika da se dođe do pobede i prekine „crna“ serija biće naredne srede kada predstavnik AdmiralBet ABA lige gostuje ekipi Lijetkabelisa u Litvaniji koju sa klupe predvodi Nenad Čanak, a igru organizuje povremeni reprezentativac Srbije Stefan Peno.

U ostalim utakmicama grupe A sastaju se dve prvoplasirane ekipe Huventud i Burg, italijanski derbi igraju Breša i Venecija, Bursa dočekuje Kluž Stefana Birčevića, a poslednji duel šestog kola odigraće ukrajnski Prometej i nemački Ulm.

Podgorička Budućnost za razliku od Cedevita Olimpije igra sasvim solidno. Ima skor od tri pobede i dva poraza i zauzima petu poziciju u grupi B. Ekipa Vladimira Jovanovića neuspehe je doživele na startu od Hanburga i u poslednjem kolu od Pariza, oba puta u „Morači“, ali je to donekle nadoknađeno gostujućim trijumfima nad Slaskom i London Lajonsima, dok je pobeda protiv lidera grčkog Promiteasa u Podgorici prevagnula da „plavi“ imaju pozitivan skor do sada. Nekadašnji košarkaš Mege Alfa Kaba igra sjajno u Evrokupu i konstantno je najbolji igrač u ekipi Budućnosti sa prosekom od 14 koševa i čak 20 indeksinih poena po meču, a 10.8 skokova po meču čine ga najboljim skakačem Evrokupa.

Budućnost u šestom kolu Evrokupa u utorak očekuje gostovanje Hapoelu u Tel Avivu, a u ostalim utakmicama grupe B sastaju se Promiteas – Turk Telekom, Trento – Gran Kanarija, London Lajonsi – Slask i Pariz – Hamburg.

Kompletnu ponudu šestog kola Evrokupa u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke