SP, kval. - Dončić je nezadrživ, ali Šveđani će imati za čim da žale, Turci lako sa Britancima

Autor: Darko Mitrović
nedelja 03.07.2022.
19:08
Izvor: Sportske.net

Polako se završava ova faza kvalifikacija i formiraju se nove grupe.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

U prvom meču poslednjeg kola kvalifikacione Grupe C, Slovenija je kao gost večeras savladala Švedsku sa 84:81, što joj če četvrta pobeda u šest odigranih kola.

Za Šveđane je ovaj meč imao ogromnu važnost, jer su u slučaju pobede mogli da obezbede plasman u završnu fazu kvalifikacija i malo im je nedostajalo da naprave veliko iznenađenje.

Posle ravnopravnog prvog poluvremena, Slovenci su u trećoj deonici stigli do desetak poena razlike.

Sredinom poslednje četvrtine Šveđani prave seriju 10:0 i prilaze na samo dva poena zaostatka (73:71), tu seriju prekida nezadrživi Luka Dončić, ali Šveđani su dobili na samopouzdanju, pa su nedugo zatim stigli i do izjednačenja atraktivnim zakucavanjem Birgandera - 75:75, na četiri minuta do kraja.

Slovenci su reagovali tajm-autom, ali su Šveđani posle toga usoeli i da povedu sa 81:80. Prednost Slovencima je vratio Dragić, poveli su sa 82:81, ali Šveđani su u poslednjih pola minuta meča imali nekoliko otvorenih šuteva koje nisu iskoristili. Bili su prilično smušeni i jedni i drugi u tim trenucima, čak je i Dončić poklonio rivalu jednu loptu i dao im novu priliku za pobedu, ali je usledio veliki promašaj za tri poena.

Na kraju, Dončić ubedljivo najefikasniji sa 31 poenom, 10 skokova i šest asistencija u pobedničkoj ekipi, a odličan je bio i Goran Dragić sa 18 postignutih poena.

Kod Šveđana su se izdvojili Hakanson sa 24 i Birgander sa 15 poena.

Reprezentacija Švedske sada zavisi od ishoda meča između Hrvatske i Finske večeras u Rijeci. Ako Hrvatska pobedi, plasiraće se u završnu rundu kvalifikacija, a Švedska će ispasti, u suprotnom Švedska ide dalje, Hrvatska ispada.

Istovremeno, Turska je kao gost bez većih problema savladala Veliku Britaniju rezultatom 85:71, u poslednjem kolu Grupe B. Šejn Larkin je sa 22 poena i šest asistencija bio najbolji u pobedničkoj ekipi, a Britance je predvodio Heson sa 18 poena i 10 skokova.

Ova grupa nam je posebno zanimljiva jer će reprezentacija Srbije ući u novu grupu sa tri prvoplasirane selekcije iz Grupe B i to će nam biti rivali u završnoj fazi kvalifikacija - Grčka, Turska i Velika Britanija, s obzirom da je Belorusija diskvalifikovana.

Sada već imamo i konačnu tabelu Grupe B: Grčka 3-1, Turska 2-2, Velika Britanija 1-3 i sa tim učinkom će ove tri selekcije startovati u novoformiranoj grupi sa Letonijom, Srbijom i Belgijom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke