SP - Sjajan start, slabi Kinezi lak "zalogaj", Srbi na +42!

Autor: Mladen Heleta
subota 26.08.2023.
15:44
Izvor: Sportske.net

Ubedljivu pobedu "pokvarila" povreda Filipa Petruševa.

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Košarkaši Srbije uspešno su startovali na Svetskom prvenstvu, pošto su u prvom kolu grupe B rutinski i ubedljivo pobedili Kinu u Manili rezultatom 105:63.

Izabranici Svetislava Pešića su bez ikakvih problema dobili ovaj meč i opravdali status apsolutnog favorita, što će biti i u preostala dva susreta prve faze protiv Portorika i Južnog Sudana. Kinezi nisu imali znanja, a ni snage da im pariraju i čim im je stao šut posle 15-ak minuta igre, bilo je jasno da će Srbi upisati siguran trijumf. Ono što je "pokvarilo" ovu pobedu je povreda Filipa Petruševa u drugoj četvrtini, nakon što je za samo nekoliko minuta nanizao osam poena. On se više nije vraćao u igru i ostaje da se vidi koliko je teška ta njegova povreda.

Najefikasniji kod pobednika bili su Bogdanović i Marinković sa po 14 poena. Ristić je upisao 13 poena i šest skokova (4/4 za tri poena), Milutinov je dodao 11 poena, Avramović 10, a Marinković i Nikola Jović po devet.

Kod Kineza, 17 poena Žao Ruija, dok je 12 ubacio Ći.

Srbija se u ponedeljak sastaje sa Portorikom, koji je ranije danas posle drame savladao Južni Sudan. Kinezi će svoju šansu da se uključe u borbu za plasman u drugi krug tražiti protiv Južnih Sudanaca.

Selektor Srbije Svetislav Pešić odlučio se da meč krene sa petorkom koju su činili Stefan Jović, Bogdanović, Dobrić, Nikola Jović i Milutinov.

Kinezi, koje sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević, silovito su otvorili utakmicu, poveli su 6:0, da bi onda Milutinov zakucao i postigao prve poene za Srbiju na ovom šampionatu. Igralo se brzo i efisakno u uvodnih pet minuta, nakon kojih je Kina vodila sa 11:10, uz čak devet ubačenih poena od strane Džanga. Srbija se prenula od tog petog minuta, Stefan Jović i Milutinov su kreirali seriju 6:0, proradio je Bogdanović, a trojkom Marinkovića naš tim je otišao na komfornih +9 (23:14), na 1,42 minuta pre kraja prve deonice. Nikola Jović je ubacio dva bacanja za 25:14, Srbija je prvi put povela sa dvocifrenom razlikom i to je bio rezultat prve četvrtine.

Filip Petrušev je dobio šansu na startu druge četvrtine na poziciji centra i iskoristio je na najbolji mogući način. Perfektno je završio četiri akcije Srbije, ubacio osam poena, a onda je doživeo neugodnu povredu prilikom doskoka, pa je morao da izađe iz igre. Kinezima je očekivano stao šut u ovom periodu, a oni na drugačiji način nisu u stanju da zaprete Srbiji, pa su "orlovi" polako povećavali svoje vođstvo, koje je posle trojke Gudurića na 5,08 do kraja bilo +17 (40:23). U finišu druge deonice se opet razigrao Milutinov, nadovezao se i Nikola Jović, Kinezi su bili apsolutno nemoćni pod košem, pa je Srbija na veliki odmor otišla sa velikom prednošću.

Filip Petrušev se nije vraćao više na teren, ostao je u svlačionici na poluvremenu i sa strpnjom čekamo vesti o stanju njegove povrede, a Srbija je i u trećoj deonici rutinski "rešavala" Kinu. Bogdanović i Milutinov su brzo došli do dvocifrenog poenterskog učinka, pratio ih je Nikola Jović, pa je naš tim išao i do +30, koliko je imao i na kraju ovog kvartala (77:47).

Na početku poslednje deonice Kinezi su vezali dve trojke protiv postave Srbije koju su činili igrači sa manjom minutažom, ali brzo im je istom merom uzvratio Vanja Marinković. U finišu obostrano nepovezana igra, ali Srbija je, uz ogroman kapital koji je stekla, to sebi mogla da dozvoli. Zablistao je Ristić i u svom stilu šutirao trojke 4/4, potom je usledio "rafal" Marinkovića, pa je naš tim upisao ubedljiv trijumf.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke