Španci i Grci žele domaćinstvo "paklenih" kvalifikacionih turnira za OI

Autor: Mladen Heleta
petak 29.09.2023.
20:15
Izvor: Sportske.net

Podnete kandidature.

EPA-EFE/KAI FOERSTERLING
EPA-EFE/KAI FOERSTERLING

Povezane vesti

Košarkaški savez Španije obevestio je FIBA da želi u Valensiji da organizuje kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre. To isto je juče uradio i Košarkaški savez Grčke.

FIBA će u novembru objaviti ko će sve biti domaćini četiri kvalifikaciona turnira, a velike su šanse da aktuelni šampioni Evrope Španci dobiju domaćinstvo, baš kao i Grci.

Na svakom od njih će učestvovati po šest selekcija, od kojih će samo pobednici izvaditi vizu za Pariz.

Za samo četiri mesta će konkurisati timovi poput Španije, Slovenije, Litvanije, Grčke, Italije, Letonije, Crne Gore, Hrvatske, Poljske, Brazila, Bahama (sa NBA zvezdama), dok za Argentinu i Tursku nije bilo mesta ni među te 24 selekcije.

Spisak svih učesnika kvalifikacionih turnira za Pariz: Španija, Litvanija, Slovenija, Italija, Letonija, Grčka, Crna Gora, Gruzija, Finska, Poljska, Hrvatska, Egipat, Obala Slonovače, Kamerun, Angola, Filipini, Liban, Bahrein, Novi Zeland, Brazil, Meksiko, Dominikanska Republika, Portoriko i Bahami.

Kvalifikacioni turniri će biti održani od 2. do 7. jula 2024. godine.

Plasman na Olimpijske igre već je obezbedilo osam selekcija.

Predstavnici Evrope biće domaćin Francuska i dve najbolje plasirane ekipe na nedavno završenom Svetskom prvenstvu sa ovog kontinenta - Nemačka (šampion sveta) i Srbija (vicešampion sveta).

Američki kontinent predstavljaće SAD i Kanada, polufinalisti Mundobasketa, a vizu za Pariz obezbedili su još Južni Sudan kao najbolji tim Afrike na SP, Australija iz Okeanije i Japan iz Azije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke