Španska ''Marka'' o novim ''ratnicima'' Duška Ivanovića - Kako ih zadržati?

Autor: Darko Mitrović
utorak 21.11.2023.
19:34
Izvor: Sportske.net

Gde će igrati sledeće sezone?

EPA-EFE/L. Rico
EPA-EFE/L. Rico

Povezane vesti

Od povratka Duška Ivanovića na klupu Baskonije, ovaj tim iz Vitorije je postao pravi hit u Evropi. Baš kao i prošle sezone kada je preuzeo Zvezdu, Ivanović je odmah ušao u seriju pobeda sa svojim novim timom, pre svega u Evroligi, a proteklog vikenda je prekinut loš niz u španskoj Endesa ligi, pobedom nad Valensijom.

U prethodnim mečevima pod Ivanovićevim vođstvom, u ekipi Baskonije su se posebno istakla dvojica igrača - Čima Moneke i Tadas Sedekerskis.

Njima je španska ''Marka'' posvetila svoj današnji tekst, nazivajući ih ''novim ratnicima Duška Ivanovića'', uz procenu da će Baskonija teško uspeti da ih zadrži naredne godine, jer se primamljive ponude već očekuju.

''Kada igrate za Baskoniju, podrazumeva se karakter, kao što se pretpostavlja hrabrost za vojnike u vojsci. To je glavna odlika kluba i kod Duška Ivanovića, u njegovoj četvrtoj klupskoj etapi, to je još više naglašeno. Treneru nije trebalo dugo da pronađe svoje nove ratnike: Čimu Monekea, krilnog centra od 1,98 metara, i Tadasa Sedekerskisa, centra od 2,06 metara.

Njih dvojica su glavni protagonisti u naletu Baskonije nakon slabog početka sezone. Od dolaska crnogorskog trenera, Moneke, koji je već pokazao znake intenziteta u Manresi, ima prosek od 15,1 poena, 6,0 skokova i PIR 19,4. U međuvremenu, Sedekerskis, koji je apsorbovao vrednosti baskonizma još kao kadet, već se poklopio sa Ivanovićem u prethodnoj fazi i sada služi kao kapiten, u proseku ima dabl-dabl: 12,5+10,1 za ocenu 23,6.

Monekeove brojke su izuzetne, posebno u Evroligi. Svojom moćnom figurom popeo se na vrh MVP rang-liste sa 23,6 po utakmici. Ni u jednoj od osam utakmica koje je odigrao njegov indeks nije pao ispod 10, a protiv Žalgirisa je stigao do 37 i bio ključan u poslednjem duelu protiv ASVEL-a sa još 35. Takođe je drugi strelac, sa 18 poena u proseku, a četvrti najbolji skakač sa 6,9 po meču.

Sedekerskis sa 25 godina je u najboljem trenutku svoje karijere i potvrdio se kao prvorazredni skakač. On predvodi Evroligu sa 9,6 prosečnih hvatanja, čemu dodaje 9,9 poena za indeks 19,2, što ga svrstava na šesto mesto najboljeg igrača takmičenja. Udvostručio je svoje brojke u odnosu na prošlu godinu. Ni on nije pao ispod 10 i nedavno je uspostavio svoj lični maksimum sa 27 koje je postigao protiv Olimpijakosa.

Kao klub koji mora da prodaje igrače, Baskonija može imati problema da zadrži dva svoja oslonca. Moneke je potpisao ugovor do 2025. godine, dok je Sedekerskis u poslednjoj godini ugovora. U klubu je od 2013. godine i već je dao neke izjave u kojima ne razjašnjava svoju budućnost. Sasvim suprotno. "Videćemo. Dobro mi je ovde i to je moj drugi dom, ali ja sam ovde 'hiljadu' godina i promena sredine nikada ne škodi igraču", rekao je on, a piše španska ''Marka''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke