Španski ''As'' počeo sa kalkulacijama - Ko će na Partizan u plej-ofu?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 02.04.2023.
10:20
Izvor: Sportske.net

Postaje sve zanimljivije...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Još samo dva kola ostala su do kraja ligaškog dela takmičenja u Evroligi, a od srpskih predstavnika sada samo Partizan ima, i to velike šanse za plasman među osam najboljih.

Ako ste propustili ovih dana, podsetićemo da je Partizanu dovoljna još jedna pobeda u preostala dva kola, protiv Monaka u gostima ili Panatinaikosa u ''Štark Areni'' za siguran prolaz dalje. Čak i ako se to ne dogodi, Partizanu će za prolaz dalje biti dovoljan još samo jedan poraz Žalgirisa ili Baskonije. Naravno, još ništa nije sigurno, ali bili bi pravo čudo da se Partizan posle svega ne nađe u Top 8. Po svemu do sada prikazanom crno-beli su to zaslužili.

Kao jednog od učesnika plej-ofa Evrolige ekipu Partizana vidi i ugledni španski ''As'' koji je počeo sa kalkulacijama ko bi sa kim mogao da se sastane u četvrtfinalu, sa akcentom na Barselonu i Real.

Zanimljivo, dva španska velikana sada imaju isti učinak, po 22 pobede i 10 poraza, s tim da Barselona ima bolji međusobni skor.

Tu imamo zanimljivu situaciju, jer je Barselona u oktobru pobedila Real na svom terenu sa 75:73, a krajem januara je izgubila u Madridu sa 91:86. Pitate se kako onda ima bolji skor od Reala? Odgovor je zato što je Real do pomenute pobede došao posle produžetka, a u međusobni skor ulaze rezultati iz regularnog toka meča. Dakle, Barsa ima ''plus 2''.

S tim u vezi, dolazimo i do Partizana i njegovog potencijalnog rivala u plej-ofu, u tekstu španskog ''As-a''.

''Scenario, koji bi, ako se regularna sezona završi upravo sada (još dva kola do kraja), upario Barsu sa Partizanom iz Beograda u četvrtfinalu i Real Madrid sa Fenerbahčeom. Dva značajna rivala koji bi morali da se pobede u tri od najviše pet utakmica da bi se došlo do fajnal-fora u Kaunasu i koji su imali različite puteve - Srbi su prešli 'sa manje na više', a Turci 'sa više na manje'.

Partizan je kolosalno porastao tokom sezone: od decembra su sa 74% uspešnosti, uz 14 pobeda u 19 utakmica predvođeni Željkom Obradovićem i pod plamenom Štark arene koja prelazi 20.000 duša na tribinama. Fener je, sa svoje strane, pokazao veću nestabilnost tokom prethodnih nedelja, prelazeći od serije 10-2 na početku decembra, što ga je stavilo na vrh tabele, na 8-12 u naredna tri meseca'', piše ''As''.

U nastavku, španski listi ide i dalje i već najavljuje špansko polufinale u Kaunasu.

''Ono što čeka dva španska tima ako regularnu fazu završe kao drugi i treći (redosled nije bitan) i prođu četvrtfinale: ove ekipe bi se sastale u jednom od polufinala u glavnom gradu Litvanije. U ovom 21. veku Real Madrid i Barselona su se dva puta sastajali na završnim turnirima i rezultat je 100% povoljan za Real... iako im to nije donelo sreću u finalu. 2014. u Milanu su pobedili sa ubedljivih 62-100, a zatim pali protiv Makabija iz Tel Aviva; a 2022. godine u Beogradu rezultat je bio 83-86. Anadolu Efes je odneo pobedu u meču za titulu'', podseća ''As''.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke