Španski Superkup – Sprema se spektakl kao nijedan drugi!

Autor: Darko Mitrović
subota 24.09.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Počinje nova sezona, Real opet brani trofej

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti


Još se u Španiji nije stišala euforija posle trijumfa njihovog nacionalnog tima na Evrobasketu, a nova klupska sezona već počinje. Tradicionalno, početak sezone je rezervisan za Endesa Superkup koji će ovog vikenda biti održan u gradskoj Palati sportova ''San Pablo'' u Sevilji.

Osim domaćeg Betisa, za prvi trofej u sezoni 2022/23 boriće se aktuelni šampion i branilac trofeja Real Madrid, zatim Barselona kao osvajač Kupa kralja i Huventud kao trećeplasirani u Endesa ligi prošle sezone.

Istorija ovog takmičenja počela je 1984. godine, ali po onom klasičnom sistemu. Borbu za trofej su u međusobnom duelu u toku sezone vodili aktuelni šampion i aktuelni osvajač kupa, igrao se samo jedan meč, ali takav koncept nije izazvao veliko interesovanje, pa je samo pet godina kasnije doneta odluka da se Superkup ukine. Nije ga bilo sve do 2004. godine, kada se na velika vrata ponovo organizovao u novom formatu, po ugledu na F4 Evrolige.

Ovo će biti ukupno 19. izdanje Superkupa u sadašnjem formatu, a u prethodnih osamnaest najtrofejniji je Real Madrid sa ukupno sedam trofeja, prati ga Barselona sa pet, treća je Baskonija sa četiri, a po jednom su Superkup osvajale ekipe Valensije i Gran Kanarije.

12677 Real Betis - Real Madrid 2 H14.5 (+OT) (1.89)

Realova dominacija u ovom takmičenju traje neprekidno od 2018. godine, kraljevski klub od tada ima četiri uzastopna trofeja, pa je i ovog puta prvi favorit, s obzirom da je zadržao okosnicu tima, a angažovao je i nekoliko pojačanja poput Marija Hezonje, Džanana Muse, francuskog centra Petra Kornelija koji je prošle sezone imao ne baš uspešan ''izlet'' u NBA ligu, u redove Denver Nagetsa. Pojačala se i Barsa, biće zanimljivo videti našeg reprezentativca Nikolu Kalinića u redovima Katalonaca, a stigli su i Jan Veseli, Majk Tobi, Oskar da Silva, Oriol Pauli. Bilo je i odlazaka, Nik Kalates je otišao u Fenerbahče, Dante Egzum u Partizan, a otišli su i Brendon Dejvis, Najdžel Hewjs-Dejvis, Rolands Smits. Aktivan je bio i Huventud tokom leta, pa je sada tim iz Badalone jači za Kajla Gaja, Vilijama Hauarda, Henrija Elensona i Kaspera Surorga. Betis će biti u ulozi autsajdera, ali će imati domaći teren i svoje navijače kao prednost.

Prošlogodišnje finale je bilo veoma uzbudljivo, Barselona je tokom prve tri četvrtine grabila ka trofeju, vodila je sa 71:59 pred sam kraj treće deonice, ali kada je bilo najvažnije Real se razgoropadio u četvrtoj, napravio veliki preokret i na kraju trijumfovao sa 88:83, uz sjajne partije Serhija Ljulja i Vensana Poarijea.

Ovogodišnji Superkup otvoriće duel domaćeg Betisa i Real Madrida u subotu od 18 časova i 30 minuta, a tri sata kasnije na programu je drugo polufinale u kom će snage odmeriti Barselona i Huventud. Finale je zakazano za nedelju od 18 časova i 30 minuta.

12675 Barcelona - Joventut Badalona 1 (1.24)

Ali, osim košarkaških bravura i uzbuđenja koja svakako očekujemo, organizatori su pripremili i brojne druge prateće događaje, kako bi spektakl bio upotpunjen. Gledaoci će biti u prilici da pozdrave i dvojicu španskih reprezentativaca, Rudija Fernandeza iz Reala i Žoela Paru iz Huventuda koji su sa ''crvenom furijom'' osvojili Evrobasket, a na zvaničnom sajtu Endesa lige ističe se da će ''društvene mreže i sam sportski prostor poslužiti i kao 'igralište' za akcije koje imaju za cilj da navijačima približe ljudsku stranu igrača, upoznaju ih izbliza i da pokušaju da ostvare ciljeve kao njihovi idoli''.

''Košarka je sport koji ujedinjuje sve, a u Endesi smo tako želeli da pristupimo ovom takmičenju u Sevilji, sa jedinstvenim iskustvima za navijače“, rekla je Marija Lakasa, predstavnica Endese.

To dalje znači da će tokom Superkupa biti organizovane brojne prateće aktivnosti - od tombole sa poklonima za navijače, do takmičenja u raznim izazovima poput pogađanja koša džinovskom praćkom, kao i ulazaka u svlačionice igrača, gde će navijači takođe moći da se fotografišu sa svojim idolima. U najkraćem, očekuje nas veoma zanimljiv događaj koji će obeležiti košarkaški vikend u zemlji gde se igra najbolja košarka u Evropi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke