Srbi pune kolone, osim jedne! Jokić drugi po indeksu!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 07.09.2022.
23:20
Izvor: Sportske.net

Srpski igrači zapaženi u mnogim statističkim kolonama, osim u jednoj, što je sjajno.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije hita ka prvom mestu u grupi D Evrobasketa, potrebno je savladati Poljsku, a kao najbolji pojedinac dosadašnjeg dela prvenstva, makar što se tiče našeg nacionalnog tima, izdvojio se Nikola Jokić. 

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige je do sada u proseku na prvenstvu beležio 19.8 poena, 10.5 skokova, 5.3 asistencija, dovoljno za indeks od 31.5, što ga stavlja na drugo mesto liste igrača sa najboljim indeksom. 

U evropskoj košarci nemamo naprednu statistiku na PER indeksom (Jokićeva omiljena kolona za punjenje), kao u NBA ligi, pa je ovaj običan indeks način na koji mnogi određuju najbolje košarkaše prvenstva. 

Ono što valja napomenuti jeste da je Jokić igrač sa najmanje minuta ako gledamo prvih deset na ovoj listi. Janis je prvi po indeksu sa 34.7, sledi Jokić, potom Vezenkov sa 31.2, s tim što je on završio takmičenje. Top 5 čine još Luka Dončić sa 28.4 po utakmici i Lauri Markanen sa 27. 

Zanimljivo da imamo drugog šutera za tri poena po procentu na prvenstvu, to je Nikola Kalinić sa neverovatnih 64.3% (9-14). Peterka iz Češke je prvi sa 13 pogođenih od 20. 

Jokić je treći na listi procenta šuta za dva poena sa 72.5, iza Balčerovskog i Dončića, dok je četvrti skakač prvenstva u ovom trenutku iza Vezenkova, Valančijunasa i Mamukelašvilija. 

Vasa Micić je četvrti asistent prvenstva sa 7 po utakmici, ispred su Di Bost (8.4), Kendrik Peri (7.4) i Toma Ertel (7.2). 

Neverovatno, ali Jokić je i četvrti u ukradenim loptama, ima ih 2 po utakmici, ispred su Mihaljuk, Peri i Tarpi. 

Još jedan fantastičan podatak, do 48. mesta nema nijednog srpskog košarkaša među igračima sa najvećim brojem izgubljenih lopti, što je zaista za rubriku verovali ili ne!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke