Srbija i Slovenija pet godina kasnije - Šta se promenilo?

Autor: Lazar Nikolić
sreda 17.08.2022.
09:15
Izvor: Sportske.net

Još uvek nas boli izgubljeno finale.

EPA-EFE/KIYOSHI OTA
EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Povezane vesti

Večeras nas u "Stožicama" očekuje pravi košarkaški spektakl. Slovenija predvođena Lukom Dončićem dočeka će reprezentaciju Srbije sa Nikolom Jokićem u prijateljskoj utakmici pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Evrobasket.

Isti rivali igrali su za poslednju evropsku titulu pre pet godina u Istanbulu. Tada je na klupi Slovenije sedeo doskorašnji selektor "orlova" Igor Kokoškov, dok je našu reprezentaciju predvodio Saša Đorđević. Nadali smo se evropskom tronu, ali su Slovenci bili te večeri bili bolji i zasluženo stigli do prve titule prvaka Evrope.

Pet godina kasnije mnogo toga se promenilo u reprezentaciji Srbije. Za početak selektor je Svetislav Pešić, a u ekipi večeras biće samo trojica istih igrača koja su igrala u istanbulskom finalu. To su novi kapiten Vladimir Lučić, MVP Evrolige Vasilije Micić i Marko Gudurić. Dakle, jedna potpuno drugačija ekipa.

Startnu petorku "orlova" u finalu 2017. činili su Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, MIlan Mačvan, Ognjen Kuzmić i pomenuti Lučić. Bogdanovića bi gledali i večeras da nema problema sa povredom.

Na drugoj strani sastav Slovenaca je gotovo identičan kao i pre pet godina, s tim što je sada na klupi komšija selektor Aleksandar Sekulić. U timu su i danas četvorica startera iz Istanbula, kapiten Goran Dragić, NBA zvezda Luka Dončić, Jaka Blažič i Edo Murić, samo centra Gašpera Vidmara nema više, on je u međuvremenu završio karijeru. 

Amerikanac Majk Tobi zamenio je sunarodnika Entonija Rendolfa, a u ekipi je i brat Gorana Dragića Zoran. Tu je i jedan od junaka iz Istanbula Klemen Prepelič.

Vreme je da saznamo ko je danas bolji.

Utakmica Slovenija - Srbija igra se od 20.15 sati.

Upravo su Srbija i Slovenija prvi favoriti AdmiralBeta za osvajanje Evrobasketa. Kvota na "orlova" je 4.30, dok se pobeda "zmajčeka" plaća koeficijentom 4.80.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke