Srbija izgleda ozbiljnije od Francuske, Jokićev dabl-dabl!

Autor: Nemanja Janošev
petak 12.07.2024.
23:04
Izvor: Sportske.net

Dvocifrena razlika našeg tima u duelu sa Francuskom

KSS
KSS

Povezane vesti

Košarkaši reprezentacije Srbije savladali su Francusku u prijateljskoj utakmici u Lionu rezultatom 67:79.

Očekivano, intenzivna provera za našu selekciju protiv tima koji pretenduje za jednu od medalja, baš kao što je to slučaj i sa Srbijom. Dobra tuča, čvrsta odbrana od strane Srbije koja se ne može pohvaliti dobrim procentima sa penala i u šutu za tri poena, ali su „orlovi“ uprkos tome trijumfovali u „LDLC areni“ Lionu.

Pešić je meč otvorio petorkom Avramović, Dobrić, Bogdanović, Jokić i Milutinov.  Neko ko je briljantno počeo utakmicu za naš tim bio je Ognjen Dobrić sa čak sedam od prvih 10 poena. Ujednačen duel od starta, videli smo Jokića kako radi ono što radi najbolje među centrima na svetu – upošljava saigrače. Isto tako, videli smo i pogotke francuskog tima sa linije za tri poena što je pravilo razliku. Samo u prvom kvartalu su imali 5/7, a prednjačio je novopečeni košarkaš Partizana Frenk Nilikina sa dve vezane. Francuzi su dobili uvodnu deonicu sa 23:18, a da ne bude „+8“ pobrinuo se Vanja Marinković drugom trojkom za naš tim.

Da i mi posedujemo šuterske sposobnosti pokazao je Filip Petrušev kada je pogodio iz kornera preko Evana Furnijea za „-2“ i tu negde je počela Srbija da igra dominantnije u odnosu na svog domaćina. Impresivna druga deonica naše ekipe i serija od 0:15 našeg tima, dok su Francuzi izgledali potpuno indisponirano. Nikola Jokić je bio nezaustavljiv, školovao je Rudija Gobera, Viktora Vembenjamu, Matijasa Lesora, pa i Endrjua Olbisija čiji su pokušaji da ga zaustavi kada se izvlačio na šut bili bezuspešni.

Odlična odbrana našeg tima protiv napadački potentne ekipe kakva je Francuska čiji šut se zamrznuo. Svega devet poena dozvolila je Srbija u drugoj deonici spram 27 postignutih!  Pokazali smo se tada kao uigranija ekipa od domaćina predstojećih Olimpijskih igara.

U prilog tome ide i činjenica da je selektor Francuza Vensan Kole drugo poluvreme počeo sa Vembenjamom i četvoricom igrača koji su startovali utakmicu sa klupe. Nastavili su mnogo da greše, gubili su lopte vrlo lako i to je doprinosilo da naša selekcija održava dvocifrenu prednost. Takozvani najbolji defanzivci sveta nisu mogli mnogo toga srpskoj ofanzivi. Bili su Francuzi nekoliko puta nervozni na arbitre zbog pojedinih odluka, pa će to možda biti njihov izgovor. Jokić se dosta odmara u drugoj deonici, priliku je dobio Uroš Plavšić.

Njegova defanziva ipak nije bila na nivou koja bi sprečila, pre svega, Viktora Vembenjamu da poentira sa distance i Francuzi su polako topili prednost koju je naša selekcija imala. Videli smo potom ulazak Nikole Jokića, ali ostatka momaka koji su nam doneli „+17“ iz druge četvrtine. To nam je pomoglo da ponovo u uspostavimo kontrolu u odbrani, ali ne zadugo pošto su Francuzi preko Lesora i svojih vrlo dobrih defanzivnih reakcija spustili na dva poseda razlike pred ulazak u poslednja četiri minuta duela. Bitnu trojku iz trka pogodio je Vassa Micić kada nas je vratio na sedam poena razlike, što se ispostavilo kao ključno za trijumf.

Nikola Jokić je ubacio 20 poena i imao 12 skokova. Bogdan Bogdanović je ubacio 15 poena. Na suprotnoj strani, Viktor Vembenjama je imao 14 poena i 10 skokova, dok je Geršon Jabusele upisao 12 poena.

Naš tim sada putuje u Abu Dabi na utakmice sa Australijom i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke