Srceparajući poraz Zvezde u novoj drami - Obećanje ipak nije ispunjeno, Mirotić heroj Barselone

Autor: Nemanja Janošev
petak 30.12.2022.
21:27
Izvor: Sportske.net

Kraj 2022. godine na težak način.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Barselone sa 94:99 (17:28, 23:15, 25:14, 29:27, 10:15) posle produžetaka u dvorani "Aleksandar Nikolić" u okviru 16. runde Evrolige.

Utakmica sa mnogo amplituda na obe strane pripala je Kataloncima koji su zahvaljujući neverovatnoj trojci Nikole Mirotića u poslednjim sekundama regularnog dela izborili produžetak, a u njemu iznudili težak trijumf. 

Duško Ivanović je momentalno meč započeo sa najjačom mogućom petorkom u tom trenutku. Nije želeo Crnogorski stručnjak da bilo šta prepušta slučaju budući da je Zvezda neke prethodne mečeve nešto sporije započinjala.

Ovog puta, krenulo je brže na obe strane s tim što je Barsa odmah pogodila dve vezane trojke, dok je Zvezda poene pronalazila pod košem preko Luke Mitrovića. Ivanovićev plan nije funkcionisao perfektno imajući u vidu odlične procente svog protivnika i rano su usledili problemi u odbrani za 6:12 za Barsu i prvi tajm-aut.

Tomaš Satoranski je bio nezaustavljiv i posle manje od sedam minuta igre imao je četiri pogođene trojke iz isto toliko pokušaja.  Izostala je Zvezdi pomoć Nemanje Nedovića i Luke Vildoze u napadu s tim što je Argentinac sredinom prvog kvartala naprasno otišao put tunela i svlačionice. Bila je Barselona na ivici odlaska na dvocifrenu razliku, ali Zvezda je odbijala te pokušaje. Na sve to, bilo je tu i ponekih spornih sudijskih odluka na štetu domaćina, od faulova, do stavljanja prstiju na oči kada je trebalo dosuditi korake.

S ulaskom u drugu deonicu, Barsa je ipak prešla dvocifrenu granicu (17:28). Nije išlo, pa je Ivanović prilično rotirao i tako za razliku od nekih ranijih mečeva, rano dao šansu Džonu Holandu. U međuvremenu se pokraj parketa, ali u civilu, pojavio Luka Vildoza otklonivši svaku dilemu hoće li se vraćati u igru ili ne.

Nakon maksimalnih „+15“ u korist Barselone, Zvezda je uspela da uvede utakmicu u nešto sporiji ritam, što im je pogodovalo, pa se tako razlika drastično smanjila. Sprečili su protivnika da poentira više od pet minuta pravivši svoje serije preko izvanrednog dvojca Nedović-Petrušev. Sjajni krilni centar je potvrdio da se nalazi u izuzetnoj formi i „Pionir“ se zapalio kada je on zakucao za izjednačenje i 34:34 na tri minuta pre kraja poluvremena. Ipak, poenima sjajnog Satoranskog i Laprovitole posle manjih neopreznosti, Barselona pomera tas na vagi na svoju stranu pred odmor.

Nastavila se egal-bitka iz završnice druge četvrtine. Do tada, Barselona nije imala pomoć Nikole Mirotića, ali sjajni krilni centar je pronašao svoj ritam i odmah je to bila glavobolja za defanzivu Crvene zvezde. S druge strane, tim Duška Ivanovića je bio nošen odličnom energijom Filipa Petruševa na oba kraja parketa. Naprosto se razgoropadio što je bilo propraćeno apsolutnim ludilom na tribinama. Bilo je tu i nekih nemogućih koševa, poput Mitrovićevog „iz odbojke“ u poslednjoj sekundi trećeg kvartala kada je postavio 65:57.

Ništa tada nije polazilo za rukom igračima Šarunasa Jasikevičijusa koji je nebrojeno puta odmahivao rukom, stajao nezadovoljno neverujući šta se desilo ugašenim Katalonacima. Tako  je Zvezda otišla i do „+12“ osam i po minuta pre kraja. Ali, ne bi Barsa bila Barsa da nema resursa da se vrati u utakmicu. Desilo se to i ovog puta, pa su poenima Higinsa i Abrinesa stigli do četiri poena zaostatka. Samim tim, Crvena zvezda je ponovo igrala neizvesnu završnicu u Evroligi, utisak je, 16. put ove sezone...

Definitivno je Aleks Abrines bio taj koji je uneo novu energiju u redove Barse, a samim tim i nervozu među crveno-bele. Njemu se priključio i Sertač Šanli koji trojkom na 70 sekundi pre kraja postavlja 79:79.

Nedović je sa linije penala doneo novu prednost Zvezdi, ali minimalnu, s tim što su u rukama imali i jedan mali faul. Posle Šarasovog tajm-auta, Kori Higins je tražio izolaciju, promašio je šut za tri poena i Zvezda je došla do defanzivnog skoka koji je kasnije omogućio penale Stefanu Markoviću. Bivši reprezentativac Srbije pogodio je jedno za 82:79. Očekivano, do kraja smo gledali penal-završnicu. Abrines je potom bio na liniji slobodnih bacanja pogodivši oba, a zatim i Nedović, identično.

Odlučio je Ivanović da ne pravi faul u poslednjem napadu Barselone i pogrešio. Nikola Mirotić je pogodio trojku sa osam metara iz neverovatne pozicije za 84:84 i iznudio produžetke. Nije ju ni proslavio... No, postavlja se pitanje da li je nagazio liniju auta.

Ubrzo je došlo i do isključenja Šarunasa Jasikevičijusa, pa je Zvezda imala tu prednost, ali da li je to zaista prednost? Dobrić je trojkom vratio prednost Zvezdi, a potom je Satoranski ponovo razočarao zvezdaše. Igralo se na posed razlike, ali je Barsa bila u boljem položaju, posebno nakon Higinsovih penala za 90:94. Držala se Zvezda za katalonski dres, koji je izmicao iz njenih ruku. Nedovićev prodor za novu nadu nije urodio plodom. 

Crvenu zvezdu su predvodili Nemanja Nedović i Filip Petrušev sa po 24 poena, 18 je ubacio Luka Mitrović. U Barsi se istakao Tomaš Satoranski sa 19 poena, 12 je imao Mirotić. Nikola Kalinić je dodao sedam.

Zvezda je sada na skoru 8-8, dok je Barselona na 11-5.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke