Srpski dvojac sanja brejk u zemlji Galskih petlova

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.03.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Alimpijević i Božić gostuju u Francuskoj u prvim utakmicama polufinala Evrokupa.

Povezane vesti

Dok se u Evroligi regularni deo sezone bliži kraju, takmičenje u Evrokupu ulazi u najzanimljiviju fazu. Ovog utorka igraju se prvi mečevi polufinala, a srpskoj javnosti naročito će biti interesantno zbog dvojice domaćih trenera.

Perspektivni stručnjaci Dušan Alimpijević i Petar Božić, koji su nekada radili u dva najveća srpska kluba, biće u prilici da se ove nedelje približe plasmanu u veliko finale. Interesantno je da će obojica istog dana gostovati u Francuskoj protiv timova koji gaje velike ambicije ove sezone.

Nešto lakši zadatak imaće trener Bešiktaša Alimpijević, koji će ovog utorka od 19 sati gostovati ekipi francuskog Burža. Duel u francuskoj regiji Rona-Alpi biće lepa prilika za mladog stručnjaka da eventualnom pobedom dođe na korak do drugog finala Evrokupa u trenerskoj karijeri.

Pre samo dve godine Alimpijević je zadivio Evropu izborivši sa Bursom plasman u finale gde je poražen od potonjeg evroligaša Virtusa iz Bolonje.

Istanbulski velikan je u prethodnim rundama eliminisao Hapoel Tel Aviv i Gran Kanariju, klubove koji su po kvalitetu zaslužili da se nađu u samoj završnici. Gledano iz te perspektive, dueli protiv Burža nisu nikakav bauk za tim sa Bosfora, ali ne treba smetnuti s uma sjajne rezultate koje je nekadašnji klub Danila Anđušića ostvario ove sezone.

Burž je kao lider završio grupnu fazu i samo je Pariz od svih učesnika Evrokupa imao manje poraza u uvodnoj rundi. To je timu iz okoline Liona omogućilo direktan plasman u četvrtfinale gde su na domaćem terenu eliminisali Prometej.

U šampionatu Francuske sa solidne distance gledaju u leđa neprikosnovenom Monaku, pa će se u poslednjih desetak kola boriti protiv Pariza i Asvela za drugo mesto pred početak plej-of serije.

Iako je reč o klubu koji je još 2010. godine proslavio vek postojanja, uspon i evropska prepoznatljivost Burža kreću u postpandemijskom periodu kada su dvaput završavali kao petoplasirani tim u Francuskoj uz sve redovnije učešće u Evrokupu.

Plasman u polufinale najveći im je uspeh na međunarodnom planu, a imajući u vidu da su do pre sedam godina igrali drugi rang francuske lige, jasno je kroz kakav uspeh prolaze ove sezone.

Sa druge strane, Bešiktaš već više od deceniju ne zna za podvig u evropskim takmičenjima, pa je pred Alimpijevićevim izabranicima lepa prilika da obezbede prvo finale još od 2012. godine. Crno-beli su tada osvojili Euročelendž,  takmičenje koje je ukinuto tri godine kasnije.

Iste večeri od 20:45 veoma zanimljiv duel u dvorani „Karpentije“ u prestonici Francuske odigraće domaći Pariz i London Lajonsi. Domaćin je sa samo jednim porazom u grupnoj fazi otišao direktno u četvrtfinale gde je prilično lako izašao na kraj protiv Huventuda.

Mnogo teže bilo je londonskom timu koji vodi Petar Božić. Lajonsi su na putu do polufinala u prethodnim rundama eliminisali Turk Telekom i rumunski Kluž, a ubedljivo najveći izazov imaće protiv francuskog predstavnika.

Dva tima igraju u sjajnoj formi, mada im u najvećem broju slučajeva rivali u domaćim šampionata nisu naročito atraktivni.

Za razliku od drugog polufinalnog para koji će biti prvi međusobni za Burž i Bešiktaš, dueli Pariza i Londona biće svojevrsni nastavak mečeva iz grupne faze.

Zimus je Pariz rutinski slavio na domaćem terenu, dok se dva meseca ranije francuski tim prilično namučio u Londonu slomivši otpor Božićevog tima tek posle produžetaka.

I sezonu ranije timovi iz Francuske i Velike Britanije našli su se jedan naspram drugog u Evrokupu, a oba duela završena su pobedama gostujuće ekipe.

Sudeći po košgeterskom raspoloženju oba tima u prethodnom periodu, očekuju se vrlo efikasni susreti, a eventualna pobeda u Parizu nesumnjivo bi bio najveći podvig u Božićevoj trenerskoj karijeru.

Revanš mečevi igraju se već u petak, a prva utakmica finalne serije na programu je u utorak 9. aprila.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke