Srpski „sultan“ Dušan Alimpijević

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 03.05.2022.
12:20
Izvor: Sportske.net

Kako je „otpisani“ trener postao pravi hit!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Kada je Dejan Radonjić na leto 2017. godine uspešno završio svoju četvorogodišnju misiju u Crvenoj zvezdi uprava kluba sa Malog Kalemegdana imala je težak zadatak da pronađe trenera koji će „obuti njegove cipele“. Izbor je pao na Dušana Alimpijevića.

Mladi trener, koji je, tada, tek ušao u četvrtu deceniju života, dobio je najteži mogući zadatak, da u klubu koji ne trpi poraz gradi svoju karijeru. Istog dana kada je potpisao za Crvenu zvezdu izbrisani su odlični rezultati koji su ga doveli do klupe „crveno-belih“ i sve u vezi Dušana Alimpijevića posmtralo se kroz veliku lupu.

Nije Lazarevčanin slučajno došao na klupu šampiona AdmiralBet ABA lige, sezonu ranije (2016/17) igrao je finale Košarkaške lige Srbije predvodivši FMP, pre toga je imao zapažene rezultate sa Vojvodinom i Subotičkim Spartakom.

Sezona u Zvezdi počela je sjajno za Alimpijevića, u prvoj evroligaškoj utakmici kod kuće pobeđena je velika Barselona, uspeo je mladi trener da „skine krunu“ Realu u Madridu trojkom Pera Antića, četiri godine starijeg od Alimpijevića. Crvena zvezda je sezonu u Evroligi pod vođstvom Lazarevčanina završila na 14. mestu sa skorom 11-19.

Sve je išlo po planu sve do treće utakmice finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige. Sadašnji igrač Partizana, Matijas Lesor promašio je zicer u poslednjem napadu protiv Budućnosti, a Zvezda je izgubila titulu na Jadranu. To je značilo kraj za Alimpijevića, prosto Zvezda ne trpi neuspeh i dugoročne projekte. Kao što to obično biva, mladi trener proglašen je za trenersku „prevaru“ i nekog ko se neće „hleba najesti“ od košarke. Lazarevčanin je pokupio stvari i otišao u ruski Avtodor. Prvi inostrani angažman završio se posle samo dva meseca, tako se Alimpijević vratio u Srbiju i čekao novu priliku. Ona je stigla 2020. godine, zvala ga je Bursa, klub koji je osnovan tek nekoliko godina ranije (2014).

U mladom klubu nije bilo pritska i moranja. Bursa je u bila novi Superligaš u Turskoj, jedina ambicija bio je opstanak u ligi. Neočekivano, stigli su do plasmana u Evrokup, a tamo im nisu davane velike šanse ni za drugi krug takmičenja. Po mnogima najslabiji tim u ovosezonskom takmičenju, na „mala vrata“, stigao je do plej-ofa i meča sa Partizanom u „Areni“.

Potcenjivačka srpska publika otpisala je „Tuti Fruti“ Bursu protiv Željkovog Partizana, ali je osporavani Alimpijević sjajno spremio utakmicu i stigao do pobede karijere i statusa ozbiljnog trenera preko noći. Euforična Bursa je u četvrtfinalu izbacila još jednog predstavnika AdmiralBet ABA lige, Cedevita Olimpiju, i stigla nadomak evropskog trofeja. U polufinalu igraće protiv Andore, poslednjeg tima španske ACB lige, tako da evropsko finale za Dušana Alimpijevića nije daleko.

U drugom polufinalu sastaju se Valensija i Virtus. Četvorostruki pobednik Evrokupa ugostiće „najzvučniji“ tim u takmičenju, predvođen Serđom Skariolom na klupi, odnosno Teodosićem i Šengelijom na terenu. Ove ekipe sastale su se u grupnoj fazi, tada je Valensija tesno slavila u obe utakmice. Biće favoriti i sada, s obzirom da igraju sjajno kod kuće i da je ovo „njihovo takmičenje“.

Polufinalni mečevi Evrokupa na programu su 3. i 4. maja. Prvi će na teren Andora i Bursa u utorak od 20.00. Dan kasnije od 20.30 sastaju se Valensija i Virtus. Zanimljivo je da se „majstorice“ plej-ofa Evrolige u minut poklapaju sa polufinalima Evrokupa, takav „sulud“ raspored primoraće ljubitelje košarke da biraju između dve velike utakmice, a takav izbor je uvek nezahvalan.

Finale Evrokupa igraće se 11. maja, domaćin i favorit u finalu biće bolji iz meča Valensija – Virtusa, a mi se nadamo da će Dušan Alimpijević još jednom biti u ulozi autsajdera, „otpisan“ od svih, to je idealna situacija za njega.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak