"Srpsko" finale Evrokupa, na talonu trofej i Evroliga

Autor: Ivan Cvetković
sreda 11.05.2022.
10:45
Izvor: Sportske.net

Virtus su mnogi očekivali, Bursu baš niko…

Povezane vesti

David i Golijat su ličnosti iz Biblije. Ova dva imena koriste se još od pamtiveka za protivnike nejednake snage. Golijat je impozantni gorostas, nemilosrdan, jak i surov, a David slab i neugledan, ali se bori sa Golijatom i pobeđuje ga.

Finale ovoseznskog Evrokupa biće još jedan rimejk epske priče o dva junaka, ali sa nepoznatim krajem, jer košarka, koliko god bila bajkovita, nekada ne ispuni želje većinskog dela neutralne publike. U Bolonji u jednom uglu stajaće Virtus i puna dvorana navijača, a u drugom „neugledna“ Bursa, otpisana od svih, spremna da se bori i pobedi.

Virtus iz Bolonje je Golijat Evrokupa. Klub je osnovan davne 1929. godine, najstariji je u Italiji i jedan od najstarijih na svetu. Dvostruki je šampion Evrope.  Predrag Danilović doneo je prvu titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu u Bolonju, za tadašnji Kinder 1998. godine, pretohodno je u polufinalu morao da izbaci "svoj" Partizan. Tri godine kasnije jedan Argentinac glumio je Maradoninu košarkašku verziju i pokorio Evropu, njegovo ime je Manu Đinobili. Pored Danilovića i Đinobilija, svoje počasno mesto u istoriji kluba iz Bolonje zazimaju Krešimir Ćosić, Zoran Savić, Bane Prelević, Antoni Rigodo, Marko Jarić... Od srede bi još jedno ime moglo da se upiše zlatnim slovima u istorijske knjige Bolonje – Miloš Teodosić.

Kada je Teo 2019. godine, izabrao Virtus i Evrokup, ispred evroligaških klubova, bilo je jasno da će Bolonja opet gledati vrhunsku košarku i da klub ima samo jedan cilj – Evroligu. Imenovanje legendarnog Serđa Skariola za trenera, na početku sezone, pokazalo je rešenost Virtusa da osvoji evropski trofej, a kada su marta, direktno iz CSKA, dovedeni Toko Šengelija i Danijel Heket titula u Evrokupu postala je obaveza za bogati i slavni italijanski klub. Do finala su stigli relativno lako pobedivši Lijetkabelis, Ulm i Valensiju. Imaju dvojicu igrača u idealnom timu Evrokupa, Miloša Teodosića i francuskog centra Mamadua Žaitea. Petorka Teodosić, Heket, Belineli, Šengelija i Žaite deluje kao tim "negativaca" iz "Space Jame-a", spremna da "zatrpa" koš svakog rivala.

Ako je Virtus Golijat, uloga Davida namenjena je za tursku Bursu. Klub postoji tek osam godina, nema trofeje ni legende, a do pre samo mesec dana nije igrao ni velike utakmice. Srpski trener Dušan Alimpijević preuzeo je ekipu sa skromnim ambicijama u Evrokupu. Stručnjaci su im prognozirali da neće proći ni grupu, u kojoj je i osmo mesto od deset timova bilo dovoljno za odlazak u plej-of. Uspeli su, nekako, da se, kao sedmi, domognu nokaut faze, a onda su "mešanci" postali "pitbulovi" i počeli da "ujedaju" favorizovane i bogatije klubove. Sve je počelo u "Areni" protiv najboljeg evropskog trenera svih vremena Željka Obradovića  i 20. 000 "Grobara". Ekipa Dušana Alimpijevića pokazala je da ima karakter šampiona. Uspeli su da, trojkom Holanda, izbore produžetke i izbace prvaka Evrope iz takmičenja, iako je javnost u Srbiji već projektovala Partizanov žreb do finala.

Nošeni podvigom u Beogradu, Endju Endrjus i drugovi nastavili su svoju bajku o "Pepeljuzi" u Ljubljani. Fantastična igra Dereka Nidama, bivšeg igrača Mornara, a sadašnjeg člana idealne petorke Evrokupa, odvela je Bursu u polufinale. Tamo su pokazali da su postali velika ekipa, rutinski su slavili protiv Andore i izborili plasman u finale. Sada su evropski trofej i Evroliga na dohvat ruke, potrebno je pobediti veliki Virtus u gostima predvođen evroligaškim zvezdama, na čelu sa Milošem Teodosićem  i legendarnim trenerom Serđom Skariolom. Priznaćete, ne baš najlakša stvar na svetu, ali tako se postaje velikan.

Bursa neće imati šta da izgubi, ona je prevazišla samu sebe. Trener Alimpijević postao je glavna tema u evropskoj košarci, dobio titulu najboljeg u Evrokupu, pokazao svim "nevernim Tomama" da je budućnost, ali i sadašnjost evropske košarke. Na njemu je da završi priču o Davidu i Golijatu, onako kako stoji u orignalnoj verziji, donese svom klubu trofej i uđe u legendu!

Utakmica finala Evrokupa Virtus – Bursa igra se u sredu, 11. maja od 20.30 u Bolonji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke