Šta će biti sa Barsom? Smanjuje se budžet, ko sve odlazi na leto?

Autor: Darko Mitrović
sreda 24.05.2023.
23:46
Izvor: Sportske.net

Čeka se kraj sezone za velike promene u ekipi.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Razočaravajući nastup Barselone na fajnal-foru u Kaunasu neminovno će dovesti do značajnih kadrovskih promena, ali i finansijskih posledica u klubu po završetku ove sezone.

Barsa je u Kaunas stigla sa maksimalnim ambicijama, a vratila se kao četvrtoplasirana posle poraza od Reala i Monaka.

Sada joj ostaje još borba za titulu u španskom plej-ofu, gde ima prvu startnu poziciju, ali kako god da se to završi, jasno je da su promene neophodne.

Tom temom se danas bavio i španski ''As'' koji piše da je Barselona u Kaunasu pokazala da ''kada dođe ono važno, raspadne se kao tim''.

''Desilo se to na Fajnal-foru prošle godine, desilo se u poslednjem finalu ACB-a i ponovilo se u ovoj Evroligi. I u Kupu Jasikevičijus je izgubio dosta kredita od kraja prošle sezone i danas je njegova budućnost u vazduhu. I ne samo njegova. Tim će biti podvrgnut velikom remodeliranju'', piše pomenuti list.

Prema njihovim saznanjima, uz kadrovske promene u timu sledi i značajno smanjenje budžeta.

''Ovaj tim ne zna da se takmiči u ključnim trenucima. A to je, za klub kao što je Barsa, koji teži da pobedi u svim takmičenjima u kojima učestvuje, neprihvatljivo. Ali ekonomija takođe ima veliku težinu. Delikatna situacija čini neophodnim smanjenje troškova u svim stavkama i sekcijama, od kojih je košarka najvažnija i neće ostati imuna na rezove. Govorilo se o procentima, između pet i deset odsto smanjenja budžeta, ali loši rezultati nagoveštavaju lošu budućnost: smanjenje će biti oko tih deset odsto, ako ne i više'', piše ''As''.

Mnogi očekuju promenu na klupi, iako ne treba odbaciti ni opciju da Jasikevičijus ostane. Ali, i njemu će biti ponuđen nastavak saradnje uz niža primanja nego do sada. U slučaju da ne prihvati, prvi pik za novog trenera bio bi Ćavi Paskval.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

''Trenutno se ne zna da li Jasikevičijus prihvata smanjenje plate. S jedne strane, u Barseloni mu je prijatno, njegovoj porodici takođe, ali sa druge strane je jasno da postoji značajno trošenje tima. Litvanac nikada nije pokazao zabrinutost za svoju budućnost i uvek je ostavljao otvorena vrata i za nastavak i za odlazak, tako da su oba scenarija moguća. Huan Karlos Navaro uverava da još nisu razgovarali ni sa jednim trenerom, ali je Ćavi Paskval najbolja opcija da zameni Litvanca ako on ne nastavi. Bio je poslednji trener koji je osvojio Evroligu sa Barsom i ima odlične odnose sa Navarom. Naravno, neće biti jeftin. I ima ugovor sa Zenitom'', navodi se dalje u analizi.

Ono što navijače, ipak, najviše zanima je šta će biti sa ekipom, ko je viđen za odlazak i da li će najbolji igrač ekipe Nikola Mirotić promeniti sredinu posle još jednog neuspešnog pokušaja da dođe do trofeja Evrolige.

''Što se tiče sastava, biće bitniһ promena bez obzira ko je trener sledeće sezone. Tri igrača kojima je istekao ugovor, Šanli, Kjurik i Tobi, ako ne bude velikog iznenađenja, neće nastaviti saradnju. Nađi je prijavljen za NBA draft i prognoze ga stavljaju na 25. mesto. Pričalo se o interesovanju Crvene zvezde da vrati Kalinića, ali je on sam to demantovao. Ali gde je suština stvari, po plati i značaju u timu, u dvojici igrača: Higinsu i Mirotiću.

Kori Higins je taj koji ima najviše šansi da napusti Barsu ovog leta. On ima ugovor, ali je jasno da učinak Amerikanca nije adekvatan njegovoj plati. Problemi sa leđima su ga opterećivali i ako se dogovore on će otići. Njegov odlazak bi, očigledno, značio značajnu uštedu za klub.

Još jedan koji će ovog leta takođe sesti sa sportskim rukovodstvom da razgovara o svojoj situaciji u klubu je Nikola Mirotić. U principu, o njegovom odlasku se nije razmišljalo, ali nedavne izjave posle teškog poraza od Real Madrida nisu bile baš oһrabrujuće: Mirotić je ostavio jasno otvorena vrata mogućnosti odlaska ovog leta. Španski Crnogorac, najprofilniji igrač u timu i sa još dve godine ugovora pred sobom, već je u poslednje vreme prilagođavao ugovor situaciji u klubu, ali će Barsa od njega zahtevati novi napor. Namera je da nastavi da smanjuje platu, ali ostaje da se vidi da li će Mirotić to prihvatiti'', zaključuje ''As''

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke