Šta je Partizan koštalo poraza od Derbija?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 21.09.2023.
08:31
Izvor: Sportske.net

Nije Partizan bio daleko od trijumfa, ali pitao se Borna Kapusta.

ABA league/Dragana Stjepanović
ABA league/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Košarkaši Partizana su prošle večeri izgubili od SC Derbija u finalu ABA Superkupa, pa je tako taj trofej i po četvrti put od osnivanja takmičenja promenio svog vlasnika.

Činilo se da će on ostati u rukama crveno-belih koji su u poslednjem izdanju ovog turnira imali sve u svojim rukama na tri minuta pre kraja, ali onda je Derbi ušao u nestvarnu seriju od 10:0 unutar koje se našla trojka Borne Kapustke preko ruke Frenka Kaminskog za konačan ishod.

Prvo poluvreme upotpunosti je pripalo ekipi Andreja Žakelja koja je vođstvo svom privalu prepuštala samo u dva kraća intervala. U nastavku je Partizan više diktirao tempo, ali je Derbi zahvaljujući trojkama ponovo pronalazio puteljak do egala. 

Upravo je procenat šuta za tri poena bio jedan od faktora koji je odlučio utakmicu. Partizan isprva nije uspevao da pronađe otvorene šuteve, što im nije smetalo da pokušavaju i promašuju, da bi u drugom poluvremenu ostvarivali bolje pozicije međutim količina promašaja bila je pozamašna za ovakav meč. Besneo je Željko Obradović zbog toga:

"Alo, samo šutirate za tri! Alo, malo zatvorite igru, pronađite pas", tražio je Obradović fluidniju igru tokom jednog od tajm-autova uoči završetka prvog poluvremena.

Partizan je stao na 29.4 odsto šuta spolja, odnosno pogodili su 10 trojki iz 34 pokušaja. SC Derbi je bio na vrlo dobrih 42.3 odsto (11/26). Crnogorski tim nije čak ni koštala očajna realizacija penala. Pogodili su tek 12 od 18 slobodnih bacanja.

No, bili su dominantniji u skokovima. Kenan Kamenjaš je zasenio sve, što je jedan od faktora zbog kojeg je dobio i priznanje najkorisnijeg igrača finalnog meča.

Jedna od stavki koja je takođe poprilično uticala na sam meč jeste i problem sa faulovima u koji je dosta rano uveden Alen Smailagić. Srpski centar je već posle 12 minuta bio na koti "tri" što mu je do kraja meča donelo svega još šest minuta na parketu. Bilo je to nedovoljno imajući u vidu da su Frenk Kaminski i Balša Koprivica imali skroman učinak u odbrani i konverziji. 

Balša je imao četiri poena iz reketa, Kaminski dva. Znamo koliko su crno-beli bili dominantni sa Matijasom Lesorom pod košem prošle sezone.

SC Derbi postaje tako tim koji često prouzrokuje ozbiljne probleme Partizanu i zahteva od njih da se poprilično oznoje ne bi li ih uopšte slomili. U poslednja četiri međusobna okršaja, rezultat je izjednačen.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke