Šta se promenilo od prethodnog susreta Partizana i Asvela?

Autor: Darko Mitrović
utorak 31.01.2023.
16:15
Izvor: Sportske.net

Prilika da se iskoristi najnoviji ''vetar u leđa''.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Partizan ne odustaje. A zar bi moglo drugačije kada na klupi ima najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića?

Uoči derbija protiv Crvene zvezde u prošlom evroligaškom kolu, Partizan je bio otpisan od mnogih. Ne samo kada je u pitanju ishod tog derbija pred Zvezdinim navijačima, nego i kada su u pitanju šanse crno-belih za plasman u plej-of Evrolige. Neverovatno je delovala situacija da u vreme kada Partizan ima najjači tim u poslednjoj deceniji, da ne idemo dalje u prošlost, bude tako izražen autsajder pred duel sa najvećim rivalom, što su pokazivale i kvote u kladionicama, ali i prognoze čak i dela njegovih navijača koji su na društvenim mrežama izražavali sumnje u mogućnosti crno-belih u ovom derbiju. Taj utisak je dodatno pojačan posle poraza u Valensiji.

Ali, kada je bilo najteže, Partizan je pokazao i svoj kvalitet i psihološku snagu. Mimo očekivanja, crno-beli su u najvećem delu meča kontrolisali i igru, i rezultat. Izuzev na samom početku meča su konstantno imali rezultatsku prednost i na kraju zasluženo pobedili. Imali su krizne periode u igri, ali nije bilo velikih oscilacija kakve su im se dešavale tokom sezone u evroligaškim mečevima. Ostao je, ipak, gorak ukus kod trenera Obradovića koji je naglasio kako mu je neverovatno da ogromna Partizanova prednost u odnosu osvojenih i izgubljenih lopti nije rezultirala ubedljivijom pobedom koja bi njegovom timu omogućila i bolji međusobni skor u slučaju istog broja bodova sa Zvezdom na kraju ligaškog dela sezone.

Kako god, Partizan se vratio u trku za plasman u Top 8, a to bi trebalo da potvrdi već u utorak pred svojim navijačima u ''Štark Areni'' protiv francuskog Asvela.

Upravo ta pozitivna atmosfera koja posle derbija vlada u i oko Partizana je nešto što se mnogo promenilo i bitno poboljšalo u odnosu na prethodni meč sa francuskim timom, a koji je odigran sredinom decembra u Lionu. Sećate se, manje od nedelju dana uoči tog decembarskog susreta, Partizan je doživeo dva bolna poraza – najpre pred svojim navijačima od Crvene zvezde, i to na najteži mogući način način, trojkom Nedovića u poslednjim sekundama, a onda i u AdmiralBet ABA ligi od Cedevita Olimpije u Ljubljani, čime su crno-beli verovatno izgubili realne šanse da osvoje prvo mesto pred plej-of. To je bio samo nastavak loše serije u kojoj su se crno-beli nalazili, i u kojoj su u sedam mečeva doživeli šest poraza, pa je sve to negativno uticalo i na pripremu meča sa Asvelom, bez obzira što su košarkaši Partizana imali veliku želju da taj negativan niz što pre prekinu.

Samopouzdanje im je u tim trenucima bilo ozbiljno uzdrmano, pogotovo u ključnim trenucima mečeva, imajući u vidu nekoliko poraza koje su doživeli baš u dramatičnim završnicama.

Taj nedostatak samopouzdanja osetio se i tokom meča sa Asvelom, izuzimajući Dantea Egzuma i Matijasa Lesora koji su i u toj utakmici bili ključne figure u Obradovićevom timu. Partizan je ponovo igrao neizvesnu završnicu i ponovo izgubio, a za to je u Lionu bio najzaslužniji iskusni Nando de Kolo koji je crno-belima ubacio čak 32 poena. Međutim, ključni trenutak dogodio se na devet sekundi pre kraja kada je Papapetru mimo dogovora napravio prekršaj nad De Koloom pri rezultatu 87:87 i ozbiljno naljutio trenera Obradovića, a iskusni Francuz je sa linije penala to kaznio. Do kraja, Naneli gubi loptu u poslednjem napadu Partizana i prilika za preokret je tada propuštena.

Te greške iz Liona trebalo bi da budu važna lekcija za košarkaše Partizana pred novi susret sa Asvelom u kom će imati prednost domaćeg terena i veliku podršku sa tribina po kojoj su crno-beli prepoznatljivi. Asvel ima dve pobede manje od Partizana, nalazi se tek na 16. mestu na tabeli, ali nikako nije tim za potcenjivanje, pogotovo posle pobeda u prethodna dva kola - protiv Armanija u Milanu i Fenerbahčea na svom terenu. De Kolo je i protiv Fenerbahčea bio najbolji, upisao je 26 poena, ali je zatajio u nedelju, u prvenstvenom porazu od Monaka, u derbiju francuske LNB lige, kada je šutirao 0/5 za dva poena. Osim De Koloa, Asvel ima još svojih aduta. Pre svih, tu su iskusni Džona Metjuz, Di Bost, Aleks Tajus, belgijski plej Obasohan, kao i 222 cm visoki centar Jusufa Fal koga je Lesor u prethodnom dvoboju uspeo da neutrališe.

Ali, i Partizan je dokazao da ima ozbiljan evroligaški kvalitet koji se pred oko 18 hiljada navijača podiže na još viši nivo, a pobeda nad Zvezdom će dobiti na značaju tek ako se u utorak ostvari pobeda i nad Asvelom.

Partizan je favorit večeras, kvota u AdmiralBet-u na trijumf crno-belih je 1.32, a ako želite da prognozirate ukupan broj poena na utakmici, jedna od opcija je i kvota 2.05 za više od 163.5 poena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke