Šta su uradili Partizan i Zvezda kada su poslednji put ZAJEDNO igrali u Evroligi?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 16.06.2022.
19:07
Izvor: Sportske.net

Ali, sada postoji bar jedna bitna razlika.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Nepunih devet godina je prošlo od kada su Partizan i Crvena zvezda poslednji put zajedno nastupali u Evroligi.

To smo mogli da vidimo u sezoni 2013/14 u kojoj je Evroliga imala ukupno 24 ekipe. Partizan i Zvezda su plasman u elitu prethodno izborili kao finalisti završnog turnira u Laktašima, kada su crno-beli osvojili titulu pobedom u finalu ABA lige (danas AdmiralBet ABA lige) nad Zvezdom rezultatom 71:63. U to vreme se vodila i velika polemika zašto Igokea kao prvoplasirana u ligaškom delu sezone ne ide u Evroligu, ali da ne ulazimo sada u te detalje.

Evroliga se tada igrala u drugačijem sistemu u odnosu na današnji, pa su u prvoj fazi takmičenja ekipe bile podeljene u četiri grupe po šest timova. Partizan se u toj sezoni 2013/14 takmičio u Grupi A Evrolige, zajedno sa Fenerbahčeom, CSKA, Barselonom, Nanterom i Budiveljnikom, dok je Crvena zvezda bila smeštenma u Grupu D sa Makabijem, Baskonijom, Lokomotivom Kubanj, Panatinaikosom i Ritasom.

Zanimljivo, Partizan je u svojoj grupi imao učinak od tri pobede i sedam poraza i kao četvrtoplasirani iza Fenerbahčea (8-2), CSKA (7-3) i Barselone (7-3) izborio plasman u Top 16 fazu takmičenja, a Zvezda je ispala posle grupne faze, iako je imala jednu pobedu više u poređenju sa Partizanom (4-6). Crveno-beli su tada zauzeli peto mesto u grupi ispred Ritasa, a u Top 16 otišli su Makabi (8-2), Bakonija (6-4), Lokomotiva (6-4) i Panatinaikos (5-5).

Kasnije, u Top 16 fazi, formirane su dve grupe od po osam ekipa, a Partizan se takmičio u Grupi F sa CSKA, Realom, Makabijem, Galatasarajem, Lokomotivom, Bajernom i Žalgirisom. Crno-beli su u toj grupi ostvarili učinak 4-10 u 14 odigranih kola i zauzeli sedmo mesto, ispred poslednjeplasiranog Žalgirisa koji je imao dve pobede manje.

Poslednju utakmicu u Evroligi te sezone Partizan je odigrao 11. aprila 2014. protiv Galatarsaraja u Istanbulu, poražen je rezultatom 64:55 i od tada crno-beli čekaju na novi izlazak na evroligašku scenu.

Od danas je jasno, već na jesen ćemo i crno-bele ponovo gledati u Evroligi, ali za razliku od sezone 2013/14 kada su Partizan i Zvezda bili u različitim grupama, ovoga puta ćemo sigurno gledati bar dva njihova evroligaška duela.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke