Šta treba da se desi da „Blaugrana“ padne?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 14.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Partizan u zao čas na gostovanju Barseloni gde dugo ne zna za trijumf.

Povezane vesti

Košarkaši Partizana nisu mogli da zamisle gori momenat za odlazak na gostovanje u Barselonu od predstojećeg 29. kola Evrolige. Sa četiri poraza u prethodnih pet utakmica u elitnom košarkaškom takmičenju, svrstani u red ekipa sa najlošijom formom u poslednje vreme, crno-beli će težak put ka plej-inu nastaviti u srcu Katalonije.

Utakmica koja se igra u četvrtak od 20:30 u „Blaugrani“ biće ogroman ispit za izabranike Željka Obradovića u delu sezone kada im gori pod nogama. Već letimičan pogled na tradiciju duela Partizana protiv Barselone budi zebnju kod navijača crno-belih. Koliko god bili subjektivni i mislili da je njihov tim najbolji u Evropi, većina pristalica beogradskog kluba će nevoljno priznati da im španski velikan ne leži.

To se videlo i sredinom oktobra u 3. kolu Evrolige kada je tim Rožera Grimaua slavio u grotlu „Beogradske arene“ 92:83, uprkos tome što je u sezonu ušao daleko skromnijih ambicija u odnosu na prethodnu.

Ni sjajna atmosfera koju su jesenas priredili navijači crno-belih protiv katalonskog velikana nije pomogla Obradovićevom timu da izađe na kraj protiv raspoloženog Nikolasa Laprovitole. Iskusni argentinski plejmejker ubacio je te večeri čak šest trojki, dok su Džabari Parker i Tomaš Satoranski dominirali u skokovima pred svojim i protivničkim košem.

Bio je to jedan od tri ovosezonska poraza crno-belih na domaćem parketu koji je samo nastavio agoniju protiv Barselone. Surovo i pomalo nestvarno zvuči da je Partizan poslednji put slavio u „Blaugrani“ još davne 1987. godine u Kupu evropskih šampiona, dok u aktuelnom nazivu takmičenja koje znamo kao Evroliga još nije osetio slast trijumfa.

Loša tradiciju protiv Barselone i niz od sedam uzastopnih evroligaških poraza izbledeli su sećanje na sad već čuvenu 2010. godinu. Tada je Partizan na putu plasmana na F4 ostvario antologijsku pobedu pred domaćim navijačima nad Barselonom posle produžetaka 67:66.

Navijačima crno-belih i sada se u najlepšim sećanjima na tu generaciju javlja slika kada Lorens Roberts u poslednjem napadu Barselone skida sa obuča loptu koju je ka košu uputio Pit Mikel. Usledilo je petominutno pregledanje snimka koje je pokazalo da je tadašnji krilni centar crno-belih regularno sklonio loptu na putu ka košu pa je usledilo veliko slavlje igrača i navijača Partizana.

Ispostavilo se da je to bila ključna pobeda crno-belih na putu ka četvrtfinalu i duelima protiv Makabija posle kojih je izboren odlazak u Pariz među najbolje četiri evroligaške ekipe te sezone.

Crno-beli nakon toga nisu nijednom slavili protiv Barselone, a najbliži su bili u sezoni 2012/13 kada su zabeležili dva tesna poraza u Evroligi. Naročito neizvesno bilo je u Beogradu kada su gosti nakon produžetaka pobedili sa „pola koša“ razlike 68:67.

Od povratka Obradovića u Partizan, crno-beli su poraženi sva tri puta od Barselone. I dok su porazi u „Blaugrani“ donekle razumljivi, neslavno zvuči podatak da trofejni trener ni kod kuće nije zabeležio pobedu protiv katalonskog kluba. Barselona je tako jedini klub kojeg Partizan za ove dve sezone u Evroligi nije pobedio.

Naročito je to bilo simptomatično krajem marta prošle godine kada je Barselona slavila u Beogradu protiv tima koji je samo tri dana kasnije ubacio čak 101 poen potonjem šampionu Real Madridu. Bilo je to u jeku forme tima koji je nedugo potom izborio četvrtfinale i sada već čuvene duele protiv kraljevskog kluba.

Ponovo je Laprovitola bio nerešiva enigma za košarkaše Partizana, baš kao što je to bio slučaj i u prvom duelu prošle sezone kada je bio najefikasniji u pobedi od 79:68.

Znajući da ni u mnogo srećnijim okolnostima crno-beli nisu pronalazili put kako da savladaju Barselonu, pomalo utopistički izgleda da bi u četvrtak mogli da pronađu način za prvo pokoravanje „Blaugrane“ nakon više od 36 godina.

Za razliku od prethodnih sezona kada se igra bivšeg trenera Šarunasa Jasikevičijusa bazirala na igri Nikole Mirotića, Grimauova Barselona sada mnogo više deluje kao skup ratnika spremnih da do poslednjeg daha brane boje katalonskog kluba.

Nekadašnji košarkaš Barselone koji je kao mladi trener dobio priliku da zakorači u novu etapu voljenog kluba pronašao je nit koja povezuje iskusne igrače poput Laprovitole, Satoranskog, Kalinića, Veselog, Abrinesa, a kojima se nedavno priključio i Riki Rubio.

Barselona je ove sezone prilično stabilna kod kuće pošto je uglavnom lako izlazila na kraj protiv većine evroligaških ekipa. Izuzetak su porazi protiv Monaka i Olimpije iz Milana, a motiv više u ovom susretu biće im zahuktavanje borbe za prvo mesto u ligaškom delu nakon blage krize Real Madrida.

Katalonski tim je na šest kola do kraja ligaškog dela sezone na drugom mestu sa tri pobede manje od posrnulog kraljevskog kluba. Za vrat im dišu sa pobedom manje raspoloženi Panatinaikos i Monako, dok iz prikrajka situaciju osmatraju Olimpijakos, Fenerbahče i Virtus. Sledi im paklena borba za što bolju poziciju pred plej-of, a crno-beli su protivnik po meri za korak napred ka tom putu.

Sa druge strane, Partizan je posle tesnog poraza u Milanu došao u situaciju da se grčevito bori za poziciju broj 10 koja vodi u plej-in. Svaki naredni susret, računajući i ovaj protiv Barselone, biće malo finale crno-belih pred ostvarenje jednog od ciljeva u ovoj sezoni.

Crno-beli trenutno imaju isti skor kao desetoplasirana Valensija koju će u poslednjem kolu dočekati u Beogradu pošto su u prvom meču slavili u Španiji. Sa samo jednom pobedom manje u odnosu na Partizan i Valensiju svoju šansu za plej-in vrebaju milanska Olimpija, Bajern iz Minhena i Anadolu Efes.

Valensija će u uvodnom terminu 29. kola u četvrtak od 18:45 imati težak zadatak na gostovanju Fenerbahčeu, dok će u isto vreme kada Partizan bude gostovao u Barseloni svoj susret odigrati Baskonija i Olimpija.

I dok Valensiju i Olimpiju očekuju teška gostovanja, Bajern i Efes će imati nešto povoljniju šansu da pobedama održe korak za Partizanom i Valensijom. Bavarski velikan dočekuje Žalgiris u petak od 20:30, dok će pola sata ranije Efes gostovati otpisanom Asvelu.

Iako su sa četiri poraza u nizu praktično izgubili šanse da se bore za plasman u TOP10, košarkaši Crvene zvezde će negativnu seriju gledati da prekinu u četvrtak kada će od 19 sati u „Beogradskoj areni“ dočekati Makabi.

Izraelski tim, koji svoje utakmice kao domaćin igra u Beogradu, sa 15 pobeda u dosadašnjem delu takmičenja ne bi trebalo da brine za plej-in. Zvezda je pobedila u prvoj utakmici odigranoj krajem godine u dvorani „Aleksandar Nikolić“, a sada bi trijumfom protiv „Ponosa Izraela“ mogla da pomogne Partizanu pred odlučujući deo sezone.

Čak i u slučaju izvesnog poraza u Barseloni, Partizan bi pobedom Zvezde ostao na dva trijumfa zaostatka u odnosu na Makabi pred odlučujuće utakmice kod kuće protiv Real Madrida, Baskonije i Olimpijakosa.

Eventualni odlazak Makabija na tri pobede viška, uz moguću pobedu Baskonije kod kuće protiv Milana, ostavio bi crno-belima u poslednjih pet gola grčevitu borbu da se uguraju među najboljih 10 ekipa.

Od pažnje vrednih ostalih utakmica 29. kola Evrolige izdvaja se atinski derbi između Olimpijakosa i Panatinaikosa u četvrtak od 18:45 u Pireju, dok će dan kasnije od 20:30 Virtus dočekati Real Madrid.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke