Šta znači što smo u grupi sa Amerima i kakav je sistem takmičenja

Autor: Mladen Heleta
utorak 19.03.2024.
20:42
Izvor: Sportske.net

Komplikovano...

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaši Srbije igraće u grupi C na Olimpijskim igrama u Parizu, zajedno sa selekcijama SAD-a, Južnog Sudana i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku, odlučeno je večeras žrebom u sedištu FIBA.

Na kvalifikacionom turniru u Portoriku nastupiće Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Bahrein i domaćin. Jasno je da su Litvanci i Italijani favoriti da dođu u našu grupu i učine je strahovito jakom.

Amerikanci su najavili najjači mogući tim, sa svim svojim NBA zvezdama i nema sumnje da će utakmica protiv njih biti istinski spektakl celih Olimpijskih igara.

OVDE možete pogledati sastav sve tri grupe.

Sistem takmičenja je takav da će u četvrtfinale proći po dve najbolje ekipe iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

I tu se sada otvara pitanje šta dalje i kakva će biti ukrštanja za nokaut fazu, s obzirom na neparan broj grupa i činjenicu da ćemo u četvrtfinalu imati i dva tima koja su bila na trećem mestu u svojim grupama.

Šema je sledeća:

Posle grupne faze će se obaviti još jedan žreb, na kom će se naći osam reprezentacija koje su prošle dalje.

Biće svrstane u četiri šešira, od po dva tima, prema uspehu.

Dve najbolje ekipe biće u šeširu D i one će moći da igraju protiv timova iz šešira G, u kojem će biti dve ekipe koje su kao dve najbolje trećeplasirane prošle dalje.

Treća i četvrta selekcija prema rangu biće u šeširu E, dok će peta i šesta biti u šeširu F.

Selekcije iz iste grupe ne mogu da se sastanu u četvrtfinalu, baš kao što ne mogu ni timovi iz šešira D da igraju međusobno u polufinalu. Ovo znači da Srbija sigurno ne može na Amerikance u četvrtfinalu, ali će eventualno moći da ponovo igra sa njima u polufinalu.

Timovi koji su eliminisani u četvrtfinalu neće igrati razigravanje od petog do osmog mesta, već će biti pozicionirani u skladu sa FIBA pravilima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke