''Statistika kao bikini''- Zvezda timski prva na tabeli, a pojedinačno nema nijednog igrača u Top 10?!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 02.12.2021.
19:10
Izvor: Sportske.net

I ne samo to, jedva da ima jednog i u Top 20!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Statistički podaci u košarci posebno dolaze do izražaja, velika im se pažnja pridaje kako bi se što bolje ilustrovao učinak pojedinih igrača, ali ponekad statistika i ne pokazuje pravi odnos snaga na terenu.

Posle prvih devet kola AdmiralBet ABA lige, Crvena zvezda i Partizan zauzimaju vrh tabele sa po osam pobeda i jednim porazom, pa bi bilo logično da i jedni i drugi imaju svoje igrače među najbolje rangiranima po indeksu korisnosti od početka sezone.

Međutim, samo Partizan ima svog predstavnika u vrhu te liste, i to Zeka Ledeja koji je na trećoj poziciji sa prosečnim indeksom 18.56. Najbolji prosek ima Rok Stipčević iz Krke sa 20.22, a drugi je Brajs Džons iz FMP-a sa prosečnim indeksom 20 u prvih devet kola.

Među pet najboljih su još Kajl Vinales iz SC Derbija i Danilo Tasić, još jedan član FMP-a.

Ono što je posebno zanimljivo na ovoj listi je da je najbolje plasirani košarkaš Crvene zvezde tek na 20. poziciji, i to Luka Mitrović sa prosečnim indeksom 14.11. Odmah iza njega je Nikola Kalinić sa 13.78, a Nikola Ivanović je na 23. mestu sa 13.5.

Ovo, s druge strane pokazuje da igra Crvene zvezde ne zavisi od jednog igrača, već da ima brojne adute u svom timu koji ravnomerno dele svoj doprinos dobrim rezultatima.

To se najbolje vidi ako se posmatra timski indeks korisnosti, jer je tu Zvezda na prvom mestu sa prosekom 95.56, ispred Cedevita Olimpije sa 90.67 i Mege sa 89.56.

Ali, u toj kategoriji Partizan je tek četvrti, sa prosečnim indeksom 88.89, ispred Igokee sa 88.33.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke