STATISTIKA - Ko je bliži pobedi u "večitom derbiju"?

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 04.01.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Naravno, sve ovo lako može da "padne u vodu".

David Damnjanovic/Starsport.rs ©
David Damnjanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana večeras od 20 sati u "Štark areni"igraju meč 19. kola Evrolige.

Biće ovo treći "večiti derbi" u sezoni, a prva dva pripala su crno-belima, a oba su odigrana pred Partizanovom publiku, dok će ovoga puta Zvezdini navijači napuniti tribine "Arene".

Ekipa Željka Obradovića nalazi se u boljoj poziciji pred večerašnju utakmicu. Crno-beli su sa skorom 10-8 na osmom mestu Evrolige, dok Zvezda ima tri pobede manje i trenutno je 14.

Iako su crno-beli šest mesta ispred "večitog rivala" na tabeli Evroligi razlika u važnim statističkim parametrima nije značajno na strani Obradovićeveg tima, već su ekipe poprilično izjednačene.

Od 12 statističkih kategorija koje su izdvojene na sajtu Evrolige u poređenju dva tima, u polovini je bolji Partizan, dok druga polovina pripada Crvenoj zvezdi.

Partizan ima bolji indeks korisnosti 94.6 i po tome je četvrti u Evroligi, dok je Zvezda sa 90.1 na 10. mestu. Obradovićev tim postiže više poena od "večitog rivala", 85.3 naspram 81.1. Crno-beli su u ovoj statističkog kategoriji treći, a crveno-beli 11.

Što se blokada tiče Partizan je osmi sa 2.5 rampi po meču, dok je Zvezda 16. i ima 1.7. 

Najveća Partizanova prednost u odnosu na "večitog" rivala jeste procenat šuta. Crno-beli bolje šutiraju od svog večerašnjeg protivnika i za dva i za tri poena, ali i sa linije slobodnih bacanja.

Partizan je sa 60.6 odsto pogođenih dvojki najbolji u Evroligi, deveti je za tri poena sa procentom 36.5 i najbolji kada je reč o "penalima" koje izvodi sa procentom uspešnosti od 81.7.

Na drugoj strani Zvezda je za dva poena na 53 odsto, što je dovoljno za 12. mesto, za tri poena crveno-beli šutiraju 33.8 procenata i pretposlednji su u Evroligi, dok su sa linije za slobodna bacanja na 78.2 odsto po čemu su osmi.

Prednost Crvene zvezde u odnsou na Partizan jeste skok. Zvezda je druga u ofanzivnom skoku sa 12.9 uhvaćenih lopti ispod protivničkog koša po meču, dok je Partizan poslednji sa 8.4 ofanzivna skoka. Osma je Zvezda kada je u reč o defanzivnom skoku sa 23.2 uhvaćene lopte pod svojim obručem, tu je Partizan 13. sa prosekom od 22.9.

Što se ukupnog broja skokova po meču tiče crveno-beli su na petom mestu sa 36.2 uhvaćene lopte, dok je Partizan 15. i ima 31.4 skok po utakmici.

Zvezda ima više asistencija i ukradenih lopti od "večitog rivala". Tim Janisa Sferopulosa prosečno beleži 18.7 asistencija, što je dovoljno za šesto mesto u Evroligi, dok je Partizan na 16.3 i na 13. mestu. Crveno-beli su četvrti po broju ukradenih lopti sa 7.3 osvojenih po meču, na drugoj strani crno-beli zauzimaju osmu poziciju i imaju 6.6 po utakmici.

Za kraj, Zvezda gubi manje lopti od "večitog" rivala. Sa 11.8 po meču Sferopulosov tim je treći u Evroligi, dok je Partizan 10. i ima 12.6 po utakmici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke