Stiv Ker - Čovek zvani "prsten"

Autor: Lazar Nikolić
petak 17.06.2022.
09:20
Izvor: Sportske.net

Uvek u drugom planu.

 EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

NBA je igra igrača, ne trenera. Košarka se voli zbog majstora na parketu, njihovog umeća i sjajnih poteza, ali ne u danu kada su Golden Stejt Voriorsi osovjili četvrti šampionski prsten u poslednjih osam godina, Nemanja Bjelica postaočetvrti Srbin sa "prstenom",  a Stef Kari još jednom ušao u legendu ne smemo zaboraviti jednog čoveka - Stiva Kera.

Preuzeo je nekadašnji Džordanov "partner" u "poslednjem plesu" Voriorse 2014. godine, tada franšizu koja je na NBA titulu čekala 39 godina, sve ostalo je istorija.

Već naredne godine, posle ravno četiri decenije Ker je probudio "ratnike" i od gubitničke franšize stvorio najbolju ekipu na svetu. Voriorsi su postali "sinonim" za šampione u protekloj deceniji, sve to pod vođstvom aktuelnog selektora "drim-trima".

Koliko je ime Stiva Kera važno u istoriji NBA lige govore devet prstenova koliko je osovjio u svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri.

Pored četiri šampionske titule u ulozi trenera, Ker "okitio" čitavu šaku prstenovima još za vreme igračke karijer. Bio je deo najbolje generacije u istoriji Čikago Bulsa i po mnogima najbolje u istoriji košarke, koja je vladala NBA ligom od 1996 do 1998. godine, naredne sezone Ker je bio deo šampionskog tima San Antonio Sparsa, da bi 2003. godine osovjio svoj poslednji igrački prsten sa njima.

Dakle, samo dve ubedljivo najbolje franšize u istoriji, Boston Seltiksi i Los Anđeles Lejkersi sa po 17 titula imaju bolji učinak od samo jednog čoveka, skromnog Stiva Kera.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke