Sve podseća na Španiju 2014 - Ponovo su tu njih dvojica!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 05.09.2023.
16:52
Izvor: Sportske.net

Sada su predvodnici generacije.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Prošlo je devet godina otkako je reprezentacija Srbije poslednji put bila u polufinalu Mundobasketa.

Te 2014. godine tadašnji selektor Aleksandar Đorđević odveo je u Španiju ekipu koju su mnogi potcenjivali, sa nekolicinom igrača iz domaće lige, trojicom iz kragujevaćkog Radničkog (Stefan Jović, Nikola Kalinić i Stefan Birčevič), a "otpisani" su obradovali naciju i igrali finale protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Srbija je u grupi sa Španijom, Brazilom, Francuskom, Iranom i Egiptom ostavila samo dve pobede protiv najslabijih rivala Irana i Egipta i kao četvrta na "mala vrata" izborila plasman u osmini finala. Tada se nije formirala nova grupa, već se odmah igralo na ispadanje.

U osmini finala rival nam je bila Grčka koja je osvojila prvo mesto u grupi sa kojom smo se ukrštali. Grci su bili veliki favoriti sa raspoloženim Kalatesom i Burusisom, te mladim Janisom Adetokumobom bili veliki favoriti, ali je Srbija odigrala fantastično i slavila sa 90:72.

U četvrfinalu deklasirali smo Brazil 84:56, da bi u polfuinalu "mirna ruka" Marka Simonovića presudila Francuzima kojima nije pomogao ni neverovatni Batum, bilo je 90:85. 

Tako je Srbija stigla do finala, gde smo se isprsili Sjedinjenim Američkim Džavama, Jović i Štimac su pravili egzbicije, ali smo na kraju ubedljivo poraženi sa 129:92 od ekipe koja je u svom sastavu imala Karija, Tompsona, Irvinga...

Devet godna kasnije naša reprezentacija je pod vođstvom selektora Svetislava Pešića ponovo ispraćena na velikom dozom sumnje na Mundobasketu. U timu nema Jokića, Kalinića, Lučića, Micića..

Poraz od Italije u grupi dodatno je povećao sumnju u kvalitet "orlova", ali se sve promenilo posle današnje blistave partije u četvrtfinalu i slavlja protiv Litvanaca.

Sada su košarkaši ponovo miljenici nacije, a zanimljivo u timu sadašnjem timu i onom iz 2014. tu su Stefan Jović i Bogdan Bogdanović. Njih dvojica znaju kako je igrati finale Mundobasketa, lideri su ove generacije i verujemo da će im preneti iskustva za meč u nedelju do koga, naravno, prvo moramo doći.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke