Svetislav Pešić: "Apsolutno sam miran, ali još nismo kao tim iz ulice"

Autor: Nemanja Janošev
sreda 17.08.2022.
23:45
Izvor: Sportske.net

Nema razloga za brigu, smatra selektor.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da nije zabrinut uprkos porazu u prijateljskom susretu protiv Slovenije.

"Orlovi" su u prepunim Stožicama izgubili od aktuelnog evropskog šampiona i to nakon produžetaka. Srbija je odigrala dobro, prema rečima selektora Pešića, koji smatra da je utakmica bila vrlo intenzivna i spektakularna.

"Bio je ovo pravi spektakl. Puna dvorana, korektno navijanje za svoje reprezentacije. Uživanje... Obe ekipe su dale maksimum u ovom trenutku. Bilo je tu dobrih stvari s naše strane i s strane Slovenije. Teško je igrati protiv Slovenije s obzirom na to da je to ekipa koja igra sa četiri otvorena igrača, s izuzetno dobrim šuterima, pa čak i Tobi. Mislim da smo veoma dobro zatvarali rupe u odbrani. Teško je to uraditi, ali te to košta jer u napadu nemaš snage. Nemamo te igračke kondicije, promašili smo neke šuteve i penale, ali ja sam apsolutno miran. Fali nam svežine i verujem da ćemo to pogađati kada bude bilo neophodno", započeo je Pešić.

"Orlovi" već sutra putuju u Nemačku gde ih očekuje kontrolni turnir na kojem će prvobitno ukrstiti koplja sa Italijom, a potom ukoliko pobede sa boljim iz duela Češke i domaćina.

"Velika su očekivanja od turnira. Mi nismo puno igrali i to je za nas "kec na veliku desetku". Trebaju nam te dve utakmice i siguran sam da dolazi u pravo vreme. Treba nam uigravanje, dugo ova ekipa nije bila zajedno. Kada pogledam slovenački tim, on mi ponekad liči iz iste ulice, dođu na ručak i utakmicu i znaju ko šta i kako. Mi smo prvi put ovako zajedno i treba nam malo vremena".

Upitan je da uporedi predstave Luke Dončića i Nikole Jokića koji su dominirali u svojim timovima.

"To su apsolutno dva različita igrača. Različito igraju, gledaju na košarku i igraju na različitim pozicijama. Ono što ih spaja jeste da su među najboljim igračima u NBA ligi, neki su i najbolji, a dolaze iz Evrope. Luka je već sada superstar i on će jednog dana biti šampion i MVP kao Jokić".

Atmosfera u srpskom timu je pozitivna, kaže selektor, a da briga ne postoji videlo se momentalno nakon meča.

"Mi znamo da nama treba puno vremena. Pravljenje timskog duha je sastavni deo svakodnevnice koji imamo u ekipi, ali se najviše vidi na terenu. Oni su svih ovih 14 dana koliko smo zajedno - to je bilo veliko zalaganje. Dobro su trenirali i normalno je da ih je malo stigao i umor. Raduje me da vlada zajedništvo i da žele da svakog dana budu bolji. To bi svaki trener poželeo".

Potom je pričao malo o taktici i šta bi trebalo ekipa da radi. Smara da će se procenti popraviti i da se ne mogu ponoviti.

"Odbrana u tranziciji je ključ. Što manje primiš poena tako, to ti više raste samopouzdanje i rušiš njihovo. Dali smo dosta poena na taj način, oni baš i ne. Problem smo imali što oni igraju u četiri ugla gde su fantastični na lopti, veoma dobri šuter... Individualno su svi napadači i to košta dosta snage u nogama - stići na svaki šut, pokriti svaku rupu... Nadam se da će se to popraviti u utakmicama koje slede, a samim tim će se popraviti i procenat šuta", konstatovao je Pešić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke