Svetislav Pešić: "Oni su moji lavovi, skoro ovakva utakmica nije odigrana u Beogradu"

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.08.2022.
23:22
Izvor: Sportske.net

Pričao je i o Vasi.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić pohvalio je svoju ekipu rekavši da su oni njegovi "lavovi".

"Želeo bih prvo da se zahvalim našim navijačima koji su nam bili dodatna motivacija. Odlična utakmica za obe strane. Dva tima koja nisu odustajala čitavo vreme. Demonstrirali su karakter i mislim da smo mi bili malo bolji. To je razlog, kao i podrška sa tribina", krenuo je Pešić.

Momentalno je bio upitan kakva je situacija sa Vasom Micićem?

"Povreda nije teška, nadamo se. Međutim, to je povreda koja može da te skroz poremeti. Ne bih sada govorio o tome. To ćemo sutra više moći da kažemo. Moraće da prenoći. Najvažnije je da naši lekari ne dozvole da dođe do oticanja zgloba kako bi se što pre vratio. Kada i koliko, videćemo".

A zatim, potpuna analiza utakmice, ambijenta i sve što ono sa sobom nosi.

"Skoro u Beogradu nije bila odigrana ovakva utakmica. Nisam uopšte euforičan... Očekuje nas toliko veliki broj utakmica, ali ovakvu utakmicu, pred ovakvim auditorijumom gde su praktično svi igrali i borili se do kraja i publika i igrači... Dva izuzetno jaka tima. Ono što sam rekao na konferenciji, a vi se smejuljite... Ova Grčka je najbolja ekipa u Evropi. To je i demonstrirala - atletiku, brzinu, ogromno iskustvo i moral, koji nama nije falio, ali sada pričam o njima. Vraćali su se, ali im mi nismo dopuštali da prevagnu, što pokazuje naš kvalitet. Mislim da je rano da se sada daju ocene razloga zbog kojih smo pobedili. Kada se izgubi, obično se pita trener 'zašto ste izgubili' i onda on mora da plače, izmišlja... Zašto smo pobedili? Podrška koju smo imali dala je dodatnu energiju igračima. Mislim da smo mi ta dva najbolja beka u Evropi sa ozbiljnim iskustvom zaustavili. Ovi momci su ih isključili iz igre. Slukas koji je poznat da ovakve utakmice dobija, igra na vrhunskom nivou, jednostavno su ga momci uzeli pod svoje. Tim je pobedio, to je drugi razlog. Videli ste šta je Kalinić radio, da ga ne hvalim previše, da ne kaže da se udvaramo. Dao je samo šest poena, imao sedam asistencija, odigrao fantastičnu odbranu... I Lučić, koji je takođe uložio mnogo energije. Nikola je bio veoma motivisan da pomogne ekipi i to se videlo. Teško je savladati jedan ovakav tim kao što je Grčka bez individualnog učinka. Turska je izgubila 20 razlike od Letonije, pa ste me vi kritikovali, vređali... Eto, dobili su Tursku koja je kandidat za medalju, a Letonija ne ide na EP. Ova pobeda nam znači za ono što dolazi uskoro. Igrači su videli da mogu. Oni su moji lavovi, pravi su bili večeras", rekao je Pešić.

"Orlovi" su se teško branili u tranziciji Grčke, posebno kada se Janis namerači na koš.

"Nismo uspeli da sprečimo njihovu tranziciju. Nismo bili najbolji. Pogotovo smo imali problema u prvoj četvrtini. Dali su nam 13 poena iz tranzicije. Tu nismo imali dobru reakciju. Imali smo dobar rezultat, što nam je doneo izvanredan napad. Skoro sve smo pogodili, ali smo se slabo branili u tranziciji, posle je sve bilo mnogo bolje. Moramo i dalje da radimo na odbrani. Dobro smo branili spoljne pozicije. Janis je dao te koševe iz tranzicije, oni ga traže, to mu je dozvoljeno... On je ipak jedan od najboljih igrača na svetu. Verujem u našu odbranu pet na pet. Moramo da pravi u prvih pet, osam sekundi na početku napada rivala".

"Svaka ovakva utakmica koja je igrana na limitu potrošnje izaziva veliki umor na mentalnom i fizičkom planu. Ali, kad pobediš, opet je ta prva sutrašnja kafa, doživiš taj eliksir. Imalo je smisla to što si uložio. Mladi su to momci, brzo se regenerišu".

Koliko može da se unapredi igra selekcije?

"Ne bi bilo dobro ako su ovo naši limiti. Dat je jedan maksimum iz razloga što su igrači bili skoncentrisani, potpomognuti našim navijačima. Izvukli smo maksimum, ali moram reći da smo mi još u tom procesu. Ako želimo da idemo u Tursku na pobedu, mi moramo neke stvari da popravljamo, a to je tranzicija".

O Nedoviću i Bjelici...

"Nedović i Bjelica su dobro. Bolje nego što smo mislili da će biti. Žele po svaku cenu da igraju. Kada se vratimo iz Turske znaćemo više", podvukao je Pešić.

Prvobitno je pred mikrofonom bio i Ognjen Jaramaz koji je izneo svoja očekivanja.

"Bila je ovo sjajna pobeda ako uzmete u obzir šta se se dešavalo pre. Bilo je teško i u finišu smo se nadali da ćemo moći da završimo utakmicu u 40 minuta. Bila je izuzetna atmosfera, kao i uvek ako mogu da kažem. Nastavljamo da treniramo, sledi Turska, važna utakmica. Imali smo malo sreće sa Micićem koji se povredio i nadamo se da ćemo ga imati uskoro", započeo je Jaramaz.

Jaramaz je izuzetno zamenio Micića i imao krucijalnu ulogu u trijumfu Srbije.

"Sama utakmica je bila vrlo važna i motivacija nije izostala. Kada se Vasa, nažalost, povredio ostali smo sa skraćenom rotacijom i okolnosti su bile takve da sam morao da preuzmem veću odgovornost. Samo sam postao svestan momenta da smo izgubili jednog od najvažnijih igrača za ovu utakmicu i da moram da uradim nešto da nadomestim njegov izostanak.

Idemo korak po korak. Ima Turska, pa onda to Prvenstvo... Nadam se da ćemo se boriti do kraja. O ovome sam maštao - da igram, radim ono što volim. Daleko je medalja, moramo da se usmerimo ka utakmicama koje slede.

"Po prirodi stvari, zbližava nas svaka pobeda. Takođe, kada zbog povrede izgubimo nekog igrača znamo da svi moramo dati veći doprinos. Pobediti Grčku koja je jedna od najboljih reprezentacija na predstojećem Prvenstvu dobijamo potvrdu da smo zaista sve bolji", završio je Jaramaz.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke