TABELA EVROLIGE - Gotova polusezona, Partizan pod pritiskom, Zvezdi treba čudo za plej-in!

Autor: Mladen Heleta
petak 29.12.2023.
23:17
Izvor: Sportske.net

Samo je Real siguran.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Večeras je "spuštena zavesa" na 17. kolo košarkaške Evrolige, a samim tim i na prvu polovinu regularnog dela sezone.

Situacija na tabeli je nikad zanimljivija, deluje da je samo branilac titule Real Madrid siguran učesnik plej-ofa i da isti neće videti Asvel i Alba. Sve ostalo je u magli i čeka nas fantastičan rasplet u preostalih 17 kola, a akcija se nastavlja već 2. januara.

Poznato je već da će ove sezone samo prvih šest ekipa izboriti siguran plasman u plej-of, dok će se za preostala dva mesta boriti ekipe plasirane od sedmog do desetog mesta, u takozvanom plej-inu, koji će se igrati po istom principu kao i onaj u NBA ligi.

Da krenemo najpre od srpskih timova i njihovih šansi da dođu do doigravanja.

Partizan je prvi deo sezone zvanično završio na devetoj poziciji sa skorom 9-8, ali u suštini se on nalazi u grupi ekipa od osme do 11. pozicije. Tu su još Olimpijakos, Valensija i Baskonija.

Crno-beli su izgubili dva poslednja meča u elitnom takmičenju, pre toga su bili u seriji od pet pobeda i trijumfima će brzo morati da se vrate, ukoliko žele da ne izgube priključak u ovoj pakleno teškoj i izjednačenoj konkurenciji.

Izabranici Željka Obradovića 2. januara dočekuju nejaki Asvel i to će biti velika šansa za pobedu. Dva dana kasnije ih čeka gostujući "večiti" derbi protiv Crvene zvezde.

Zvezda je nakon 17 odigranih kola tek 15. na tabeli sa skorom 6-11. Nije to nešto što se očekivalo među crveno-belima, koji su u prvom delu sezone prošli kroz neverovatne turbulencije. Izgubili su previše mečeva na "jednu loptu", promenili trenera posle poraza od Virtusa u Bolonji u četvrtom kolu (Sferopulos umesto Ivanovića), otpustli najveće pojačanje Šabaza Nejpira, koji je postao najveće razočaranje…

U takvim okolnostima je jako teško očekivati da Zvezda može da se uključi u borbu za plej-in, a da bi uopšte mogla i da pomisli na tako nešto, moraće već od sledećeg kola da krene u veliku seriju pobeda.

Crveno-beli 2. januara idu u Istanbul na megdan sve boljem Fenerbahčeu, kog su deklasirali u prvom delu sezone, a dva dana kasnije dočekuju Partizan.

Sjajni Real je prvi sa skorom 16-1 i trebalo bi da se desi pravo čudo, pa da on ne uđe u plej-of sa prve pozicije.

Virtus je najprijatnije iznenađenje ove sezone i on je, posle trijumfa u Beogradu nad Partizanom, drugi na tabeli sa učinkom 12-5. Treća je Barselona sa 11-6, a onda slede Panatinaikos, Monako, Fenerbahče i Makabi sa po deset pobeda i sedam poraza.

Iza njih je ona grupa u kojoj je i Partizan, a ispred Zvezde su Bajern sa skorom 8-9, te Armani i Efes sa učinkom 7-10.

Žalgiris je na učinku 5-12, Alba na 3-14, a Asvel na 2-15.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke