Tomašević: "Ne bi bio kraj sveta ukoliko se ne plasiramo na Mundobasket"

Autor: Nemanja Janošev
sreda 06.07.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Priprema terena za neuspeh?

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Dejan Tomašević smatra da je potrebna opsežna analiza kako bi se shvatilo šta se događa u košarkaškom nacionalnom timu.

Srbija nije navikla da gubi od ekipa kao što su Letonija i Belgija. Do skora su nam ti rivali izgledali kao mačiji kašalj, ali sada je potpuno realno da nas pobeđuju. Iz tog razloga, Mundobasket naredne godine mogao bi da bude propušten...

Bivši košarkaš Jugoslavije Dejan Tomašević veruje u "orlove", ali da li je Srbija i dalje zemlja košarke?

"Nekako mi se čini da je od te zemlje košarke ostalo Pešić, savez i igrači koji su sad nekako razapeti na stubu srama, i mi iz nekih fotelja koji smo tu da ih kritikujemo. Želim da istaknem da je Kari moj veliki prijatelj, Saša Danilović, Tarlać... Oni su dali svoj maksimum da se reprezentacija što bolje pripremi. Veliko hvala igračima koji su se odazvali i odigrali u teškom momentu ove utakmice. Njima je najteže. Ako smo zemlja košarke, mi treba da im damo maksimalnu podršku. Nastavak kvalifikacija, pa Evropsko prvenstvo, siguran sam da će tada biti u mnogo boljoj situaciji. Siguran sam da će biti jedna od najozbiljnijih reprezentacija za osvajanje zlatne medalje", izjavio je Tomašević gostujući na "TV Prva".

Ukoliko se ne dođe do Svetskog prvenstva, Tomašević smatra da to neće biti tragedija.

"Treba svi da verujemo i podržimo ih pozitivnom energijom. Neće biti tragično ni ako se ne ode na Svetsko prvenstvo. Mnogo bi potrebnije bilo napraviti analizu zašto nam se to dešava. Nije košarka jedini sport. Svedoci smo čak i vaterpola, gde je bila velika smena generacija. To je sve normalno, ali voleo bih da se uradi dobra analiza i da vidimo šta je to što nam treba. Naš budžet saveza je i po nekoliko puta manji od budžeta Izraela, Mađarske ili nekih reprezentacija koje košarkaški ne vidimo na mapi", ističe Tomašević.

Zbog nemogućnosti igranja brojnih igrača iz Evrolige i NBA lige u toku kvalifikacija, Srbija je imala i ima poteškoća. Mnoge selekcije odlučuju se da svoj pasoš udele inostranom košarkašu u tim slučajima, ali Srbija ne poseže za takvim rešenjima.

"Apsolutno sam protiv i dokle god sam živ biću protiv toga. Treba da ostanemo dosledni. Nažalost je sve veći pritisak da se čak uvede i drugi stranac u reprezentacijama. To nije dobro. Mi treba da ostanemo na ovom putu. Ne odlučujem ja, već savez i selektor, ali mislim da imamo dovoljno dobrih igrača koji mogu da budu u konkurenciji za zlatnu medalju", podvukao je Tomašević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke