Trijumf u „Morači“ mnogo više od pobede

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 31.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Partizan gostuje Budućnosti u žestokoj borbi za drugo mesto ABA lige

Povezane vesti

U pauzi između evroligaških mečeva protiv Olimpijakosa i Albe, košarkaši Partizana igraju veoma važan meč 25. kola AdmiralBet ABA lige protiv Budućnosti u Podgorici.

Duel koji se igra u nedelju od 19:30 u dvorani „Morača“ rivali dočekuju sa istim skorom (18 pobeda i šest poraza) i već sada je jasno da će pobednik derbija pretposlednje runde imati prednost domaćeg terena u polufinalu.

Crno-beli su sredinom decembra ubedljivo pobedili na domaćem terenu u Beogradu 96:83 u utakmici u kojoj se naročito istakao Bruno Kaboklo sa maksimalnim procentom šuta za tri poena.

Nedugo nakon beogradskog duela, Budućnost je uhvatila ritam i sve do poslednjeg kola Evrokupa bila u igri za eliminacionu fazu.

Ni tesan poraz u finalu Kupa Crne Gore protiv Studentskog centra nije mnogo uzdrmao tim mladog trenera Andreja Žakelja, ali im je prošlonedeljni krah na gostovanju FMP-u u Železniku dodatno otežao posao pred odlučujuća dva kola.

Sada su u situaciji da bez mnogo kalkulacija idu na sve ili ništa protiv jake ekipe Partizana, koja u ovom delu godine traži kartu za plasman u plej-in Evrolige.

Budućnost i Partizan tradicionalno igraju tesne utakmice u „Morači“, a tome u prilog idu rezultati iz poslednjih utakmica u podgoričkoj dvorani. Crno-beli su krajem aprila prošle godine jedva izvukli tesnu pobedu 83:82 u meču koji je obeležio tadašnji bek domaćih Erik Grin.

Samo zahvaljujući prisebnosti Kevina Pantera sa penala u finišu meča Partizan je izvojevao važnu pobedu koja je bila među presudnijim za potonje prvo mesto na kraju regularnog dela sezone. Sezonu ranije tesno je slavila Budućnost, a trijumf od pre dve godine u „Morači“ bio je prvi za Partizan posle dugog niza godina na gostovanju u Podgorici.

Jasno je da će i ove nedelje biti pakleno teško iscrpljenom Obradovićevom timu da obraduje navijače u najvećem gradu Crne Gore.

Domaći tim je sačinjen od nekoliko izuzetnih igrača poput Jogija Ferela, Kenana Kamenjaša, Makinlija Rajta IV, dok se dovođenje Nikole Tanaskovića iz Igokee usred sezone pokazalo kao dobar potez podgoričkog kluba.

Iako je nakon eliminacije iz Evrokupa rasterećenija od Partizana, Budućnost će čak i u slučaju trijumfa nad crno-belima morati da savlada Studentski centar u gradskom derbiju kako bi odigurala drugo mesto.

Partizan, sa druge strane, dočekuje u poslednjem kolu Zadar, koji ih je pobedio u prvom meču u Dalmaciji krajem prošle godine. Hrvatski tim, predvođen sjajnim Lukom Božićem, uoči 25. kola ima isti skor kao šestoplasirana Mega, koja je trijumfom protiv Crvene zvezde dodatno zakomplikovala situaciju na tabeli.

Crveno-beli su pobedom mogli da overe prvo mesto na tabeli, ali su neočekivanim porazom odložili zacrtani cilj.

Posle teškog gostovanja Realu u Madridu, tim Janisa Sferopulosa dočekuje u ponedeljak od 18 sati ekipu Studentskog centra, koja je serijom loših rezultata u poslednje vreme došla na granicu plasmana u plej-of.

„Studenti“ iz Podgorice još nisu osetili kako se pobeđuje Zvezda, za razliku od Partizana kojeg su znali da namuče u bliskoj prošlosti. Sada će u Beogradu biti u prilici da sebe ostave u životu za plej-of, a poslednje kolo učine još neizvesnijim.

Budući da Zvezda i dalje drži sve u svojim rukama, čak i u slučaju kiksa protiv podgoričkog tima, preostaje joj mogućnost da u poslednjem kolu u Splitu pobedom reši sve dileme.

Velika borba vodiće se za četvrto mesto koje garantuje prednost domaćeg terena u četvrtfinalnim utakmicama. Cedevita Olimpija ja sa tri poraza u poslednje vreme dovela sebe u situaciju da u poslednjim kolima mora da slavi na gostovanjima protiv Krke i Cibone.

Šansu vrebaju sa 14 pobeda Zadar i Mega, koji imaju bolji međusobni skor od kluba iz Ljubljane. Zadar ima zicer protiv FMP-a, koji je izborio opstanak, da pobedom rasterećenije ode na noge Partizanu, dok Mega posle velike pobede protiv Zvezde želi da nastavi u istom ritmu protiv Splita kod kuće i Igokee na strani.

Za preostala dva mesta u plej-ofu bore se Igokea, Studentski centar i Split. Tim iz Laktaša ima pobedu više i bolji međusobni skor u odnosu na konkurente pa bi pobedom protiv Cibone u Zagrebu praktično rešio sve dileme oko prolaska dalje.

Split se nada da će Zvezda osigurati prvo mestu u narednom kolu, pa bi u tom slučaju mogao da vreba iznenađenje u poslednjem kolu kada im u goste stižu crveno-beli.

Regularni deo lige biće okončan narednog vikenda, a prvi četvrtfinalni mečevi na programu su već u petak 12. aprila. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke