Turci u “Pioniru”, Partizan favorit, ali...

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.10.2021.
11:01
Izvor: Sportske.net

Neće biti lako, klub iz Ankare iskusna ekipa...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U Ankari igraju košarku od 1991. Tada je tamošnja sportska sekcija pridodala košarkaški klub. "Poštari" su od osnivanja Superlige praktično njen član, ispali su doduše pre pre godina, ali se već nakon dve vratili u elitu i izborili i povratak u Evrokup. Nisu novajlije u Evropi, nekoliko puta stizali su do četvrtfinala raznih evropskih takmičenja, a evropska javnost je na njih upozorena pre deceniju kada su tokom "lok-auta", angažovali Mehmeta Okura, prvog Turčina u istoriji koji je zaigrao u NBA ligi. 

Odmah kada su se pre tri godine vratili u elitu, izborili su Evropu, od trofeja imaju turski kup, 2008. su igrali finale plej ofa protiv Fenerbahče Ulkera, potaženi su sa 4:1, ali su osvojili kup države, najveći uspeh do sada. 

To je sjajna generacija koju je predvodio Kalid El-Amin, a igrali su od Amerikanaca još Kris Vilijams. Ervin Dadli, Majk Rajt...

Ali, to je prošlost, Partizanov rival na premijeri u Beogradu u Evrokupu je miks dobrih stranaca i iskusnih domaćih igrača. Dobili su na startu takmičenja Bulonj T u Ankari, blistao je Aleks Perez. Ovaj Meksikanac je pokretačka snaga ekipe, pet godina je u Evropi, igrao je i za Žalgiris, prošle sezone za Fener, ali je pre dve godine bio odličan u Baškečehiru. Ima dosta iskustva u Evropim nosio je i dres Banvita i već je pokazao da će biti ogromno pojačanje. Iz Gacijantepa je Turk Telekom doveo Ugura Oguta koji je jedan od najboljih asistenata turske lige, a Amerikanac Harison je igrao Evroligu za Olimpijakos. Teksašanin je bio u Šarlotu i Dalasu, ali nikada nije uspeo da se izbori za mesto pod suncem u NBA. Ipak, za Partizan će biti opasnost, na Kentakiju je igrao sa Taunsom, Bukerom, posle dve sezone se prijavio za draft i nije izabran.

Šta Turci imaju u reketu?

Poznato lice je Dža-Džuan Džonson, koga je Trinkijeri trenirao u Bajernu, a koji je osvojio Evrokup sa Darušafakom pre tri godine. Oktavijus Elis ima takođe iskustvo u Evropligi sa Olimpijakosom, a centar Fenera Sadentin Donat, koji je igrao i za Galatu će dobiti šansu ove sezone. Demir je takođe igrao za velike klubove Efes i Darušafaku. Kouč Goren ima dobar tim, nedostaje povređeni Tajler Enis, od proše sezone je ostalo pet igrača, dobro su se pojačali, jaki su pod košem, krasi ih odličan ofanzivni skok, na šta će Partizan morati da obrati pažnju, tim pre što crno-beli nisu kompletni, traže još jednog centra koga bi priključili Smajlagiću i Koprivici. 

Partizan je pre tri godine igrao u Evrokupu protiv Turaka, dobio je u Beogradu, izgubio u Ankari. Ali, crno-beli imaju sada neuporedivo jači tim i sasvim je sigurno da u ovaj meč ulaze kao veliki favorit. Tako će uostalom biti u većini utakmica Evrokupa ove sezone. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke