Turski šampionat - Efes bez milosti prema Feneru?

Autor: Darko Mitrović
subota 25.09.2021.
11:38
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Kreću i Turci...

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Turski basket je dobio novi zamah titulom Efes Pilsena, drugom u nizu (pretprošla sezona je prekinuta zbog korone). Najbolji tim starog kontinenta i najtrofejniji u domaćem šampionatu sa 15 naslova će i ove sezone startovati kao favorit. Sačuvali su tim, sa Micićem, Larkinom, Petruševim, Simonom, Singltonom, Danstnom, da ne nabrajamo, oni su verovatno i najbolji tim Evrope, pa Ataman verovatno ima dovoljno igrača da pokupi sve trofeje.

Fener je promenio ruho, na klupu je umesto Kokoškova stigao Saša Đorđević, ima novih, uzbuđujućih imena, kao Pijerija iz Baskonije, iz istog kluba stigao je Polonara. Doveli su Devina Bukera i par domaćih igrača. Oslobodili su se Lorenca Brauna, Kajla O'Kvina, Veseli Gudurić, Nando De Kolo su tu, novi igrač je Kanađanin Šajok koji je igrao dobro u Bursi Sa Bartelom i još par stranaca to je veoma dobar tim, ali je Efes bolji, u to nema sumnje.

Ostali?

Bešiktaš, Kašijaka, Bursa, možda Tofaš bi mogli u gornji dom, u Evrokupu igraće Bursa i Turk Telekom, pola lige ide u FIBA Ligu šampiona, poput Bešiktaša, Darušadake, Galatasaraja, Karšijake i Tofaša.

Bursu će voditi i dalje naš Alimpijević, igraće Gagi Milosavljević. Zanimljivo da će jedina dva strana trenera biti naši Đorđević i Alimpijević. Samo četiri tima su menjala koučeve, otišao je Nenad Marković sa klupe Gacijantepa koji je ispao u četvrtfinalu. Njihova petoka je inostrana, četiri Amerikanca i Alfa Kaba koga se sećate iz Mege.

Baščehir će predvoditi Lengston Hol koji je igrao za Zvezdu, iz Burse je stigao reprezentativac Savaš, Devina Vilijamsa se sećate po epizodi u Budućnosti, dobro poačanje će biti i Džamar Smit. centarsku poziciju su ojačali sa Bentlijem koji je stigao iz Panatinaikosa i koji je pre nekoliko godina pokušavao da se nametne u Dalas Mavsima.

Eldžin Kuk (Cedevita, Uniks) je sada u Tofašu, ostao Hrvat Zubčić...

Darušafaka je bila sedma prošle sezone, imaju novog beka, Šaupana, Amerikanca iz Ulma, jedno vreme se borio za ugovor u Orlandu. Karšijaku vodi Ufuk Saridža, kapiten je Arif Erdem, stigao je Bonzi Kolson iz Francuske, zadržali su neke strance, Blekmon Džunior iz Bešikraša bi mogao da bude fino pojačanje.

Nekadašnji igrač Fenera, Tajler Enis je najveća nada Turk Telekoma, ovaj momak je nekada bio 14. pik drafta, ali je menjao NBA klubove bez efekta. Iz Olimpijakosa su doveli Oktavijusa Elisa, centra, iz Pireja je stigao i Aron Harison. Bili su šesti i sedmi od povratka iz druge lige.
Merkezefendi je ušao u ligu, oni će se boriti za opstanak, Petkim iz Izmira je preživeo finansijsku krizu, videćemo hoće li i u prvoj ligi.

Novi član elite je i Jalova sa istoćne obale primorja. Opremili su se strancima poput Markusa Lija iz Kremone, SiDžej Vilijams je stigao iz Francuske, Glen Kozi iz Grčke, pitanje je koliko ovi Amerikanci mogu, ovo je ipak jedan od turističkih gradića sa oko 50 000 stanovnika...

Mihajlo Andrić igra za Beledije, došao je iz Rodosa, Bujukmeče je doveo četiri Amerikanca, Vajt je igrao za Atlantu, iz Galatasaraj je stigao iskusni Erdeniz, iz Šalona Džordon Kraford, ukrajinskog centra Geruna znaju oni koji prate ACB, dve sezone je proveo u Malagi.  

Turska košarka je kvalitetna, stranci su bolji i plaćeniji nego u Italiji recimo, pa je svakako liga zanimljiva za praćenje...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke