Uspela šok-terapija Duška Ivanovića - Moneke se nadvio nad Partizanom

Autor: Nemanja Janošev
petak 03.11.2023.
22:40
Izvor: Sportske.net

Velika drama u Vitoriji.

EPA-EFE/Adrian Ruiz Hierro
EPA-EFE/Adrian Ruiz Hierro

Povezane vesti

Košarkaši Partizana izgubili su od Baskonije u dvorani "Fernando Buesa" sa 84:83 u okviru 6. kola Evrolige.

Uvek je neugodno igrati protiv ekipa koje između dva meča promene trenera. Ali, Duško Ivanović svakako nije nepoznato lice za Željka Obradovića, no drugačija imena vodi i nije bilo sasvim jasno šta se može očekivati, posebno zbog kadrovske situacije u timu iz Vitorije. Ponovo neizvesno gostovanje za Partizana i poraz u takvom duelu za aktuelni skor 2-4. Baskonija je prekinula niz od pet izgubljenih utakmica u svim takmičenjima.

Iako je bilo upitno hoće li Markus Hauard i Čima Moneke nastupati na ovoj utakmici, oni su se našli u rosteru Duška Ivanovića, a američki bek je čak bio u startnoj petorci.

Nešto bolji start utakmice imala je ekipa Baskonije, ali je Partizan serijom od 0:7 preuzeo prednost i to ponajviše zahvaljujući Frenku Kaminskog koji je najavio još jedan odličan meč nakon zavidnih izdanja u derbijima protiv Crvene zvezde.

Baskonija je dobro trčala i igrala na svog „keca u rukavu“ očigledno na ovom susretu Tadasa Sedekerksisa koji je premašio ovosezonski prosek već sredinom prve deonice (devet poena). Partizan je u takvim uslovima prve deonice uspevao da se nosi sa rivalom zahvaljujući procentu šuta spolja (3/7). Za to vreme, Markus Hauard se ispromašivao sa distance (0/4). Ekipa Željka Obradovića je uglavnom poene tražila iz reketa za izjednačen rezultat posle prvih 10 minuta – 23:23.

Na krilima Tristana Vukčevića, crno-beli na savršen način otpočinju drugi period. Serija 0:6, uz sve poene centra Partizana koji je delovao zrelo u napadu u tim momentima. Međutim, Partizan potom upada u kontraritam. Ne uspevaju da pariraju Baskoniji u skoku i domaćin u roku od pet i po minuta kreira seriju od 15:0. Sve to iako su u svojim redovima imali indisponiranog Markusa Hauarda kojem nije ulazilo ništa, a ni u pozicionoj igri se nije proslavljao.

No, ni na drugoj strani nije bilo doprinosa Alekse Avramovića, pa ni Pi-Džej Doužera, što je u drugom poluvremenu moralo da se promeni za Partizan.

EPA-EFE/Adrian Ruiz Hierro

Jedan od onih koji su takođe pravili dosta štete ekipi Partizana jeste bio njihov bivši košarkaš Kodi-Miler Mekintajer koji je razigravao saigrače, ali i pronalazio poene. Ali bio je tu pored njega Hauard čiji su potezi bili produktivni za Partizan jer je šampion AdmiralBet ABA lige iz nekoliko njegovih izgubljenih poseda dolazio do poena u seriji i sa čak 2:14 dolaze do najveće prednosti na utakmici „+6“. Baskonija je tražila odgovor, ali je ubrzo Partizan došao i do osam poena viška preko Džejmsa Nanelija.

Ali ponovo je uspela Baskonija da uzvrati i zahvaljujući Vanji Marinkoviću i Čimi Monekeu. No, defanziva je i dalje bila na zavidnom nivou kada je ekipa Partizana u pitanju. Dosta dobru i bitnu ulogu imao je tu Ognjen Jaramaz čija meč na papiru ne deluje kao da je odličan, ali povremeni srpski reprezentativac je radio dobar posao.

Čak i kada je sve izgledalo loše kada je lopta u njegovim rukama, Markus Hauard je ukradenom loptom i trojkom vratio Baskoniju u poslednjih pet minuta. Nadovezale su se tu još neke greške, ponajviše ona Danila Anđušića na minut i po pre kraja kada je Miler-Mekintajer zakucao za tri viška Baskonije koja je tada bila u seriji od 10:2. Ali, odgovorio je Jaramaz iz kornera.

Ponovo je to bilo neizvesno gostovanje za Partizan budući da je Džejms Naneli izdejstvovao poene uz faul na 13 sekundi pre kraja čime je gost došao do 82:83! Imala je Baskonija napad za pobedu, Miler-Mekintajer je promašio trojku, ali do ofanzivnog skoka na sekund i jednoj desetinki  do kraja dolazi Moneke kojeg je faulirao Jaramaz za dva penala.

Moneke je pogodio oba slobodna bacanja, na šta je Željko Obradović odgovorio tajm-autom. Ubacivanje iz auta ka Kaminskom nije prošlo na način na koji su to gosti želeli i Baskonija piše trijumf.

Čima Moneke je ubacio 16 poena i imao šest skokova od čega je jedan u poslednjoj sekundi bio ključan. Markus Hauard i Tadas Sedekerskis su imali po 14 poena. U Partizanu se istakao Džejms Naneli sa 16 poena, 13 je ubacio Tristan Vukčević, a 11 Ognjen Jaramaz.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke