Utakmica nad utakmicama u "Vizinku" - Istorija, četiri produžetka, tri sata i nestvarna pobeda Reala!

Autor: Nemanja Janošev
petak 05.01.2024.
23:50
Izvor: Sportske.net

Utakmica sezone, ma veka, u Evroligi.

EPA-EFE/Javier Lizon
EPA-EFE/Javier Lizon

Povezane vesti

Košarkaši Real Madrida savladali su Anadolu Efes u "Vizink centru" sa 130:126 u meču 19. kola koji je okončan posle istorijska četiri produžetka.

Bez ikakve dileme - meč sezone. Imao je Efes tokom treće deonice i dvocifrenu prednost, Real je uglavnom bivao u vođstvu, ali nakon dodatnih 20 neverovatnih minuta, "kraljevski" klub se vraćao iz mrtvih u nekoliko navrata, što, doduše isto važi i za Efes. Međutim, tim Ćusa Matea je na krilima Džanana Muse, možda i ponekih diskutabilnih sudijskih odluka, došao do 17. pobede, a Efes do šestog vezanog poraza.

Možda jeste Real znatno bolje započeo meč, imao na startu raspoloženog Edija Tavaresa, ali i pet poena viška posle prvog kvartala. Međutim, Efes je ekspresno odgovorio po startu druge deonice i serijom od 0:5 anuliraju prednost svog domaćina. Od tog momenta, igralo se u serijama, uz fenomenalno izdanje Džanana Muse na jednoj i dobro raspoređenih poena na drugoj strani.

Musa je zaista briljirao tokom čitavog meča, bio je hladnokrvan u onim najvažnijim trenucima i nosio je Real.  Real, koji je imao „+5“ na devet minuta pre kraja posle poena Fakunca Kampaca, a onda kroz pet minuta imao „-5“. Utakmica je bila u egalu, imao je Efes priliku da pobedi preko Šejna Larkina koji je pri rezultatu 81:81 pokušao sa distance, ali nije pogodio. Zatim je Kampaco posle ofanzivnog skoka gađao sa polovine terena, ali i on je bio neprecizan za produžetak.

Ništa se slika nije promenila ni u dodatnih pet minuta, ali Real je zahvaljujući boljem otvaranju, odnosno trojci Fakunda Kampaca, te promašajima, konkretno, Elajdže Brajanta – težio ka pobedi. Da neizvesnost bude još veća, Argentinac je na 18 sekundi pre kraja bio polovičan sa linije penala za 91:89.

Na drugoj strani je Larkin bio recizan oba puta, a zatim Mario Hezonja nije pogodio otvorenu trojku za pobedu Madriđana i išlo se u novi produžetak... A, tamo, Darijus Tompson, a zatim i Šejn Larkin i Tibor Plajs izvode rafalnu paljbu i ekipa Erdema Džana dolazi do 93:99 na tri minuta pre kraja. Real je pokušao da uzvrati poenima iz reketa, ali dešava se čudo. Elajdža Brajant mu krade živu loptu, kreira kontru preko koje Tompson postiže novu trojku i donosi svom timu ogromnih „+9“. Ali to nije značilo da je kraj jer je Real bio strpljiv, pa uz pomoć Fabijena Kozera i zatim Marija Hezonje došao do novog izjednačenja i trećeg produžetka!

I opet je bilo praktično koš za košem, tajm-aut za tajm-autom. Igralo se već prekasno da su poneki napuštali svoja mesta kako bi stigli na redovni dnevni javni prevoz... Tavares je na pet sekundi pre kraja doneo novo izjednačenje na utakmici – 111:111 i opet se nazirao produžetak – ČETVRTI! Efes je imao novu šansu da dođe do pobede, ali Šejn Larkin nije pogodio flouter i usledilo je novih pet minuta igre. Prva takva u istoriji Evrolige. I niko nije spuštao gard. Svi su trčali kao da je početak meča, a ne da se igra tri sata, sa povremenim padovima koncentracije, što je i normalno. Momenat odluke pao je na 36 sekundi pre kraja kada je Marko Hezonja primio dodavanje Fakunda Kampaca i odapeo trojku za 126:122. 



Posle tajm-auta, Rodrig Bobua nije pogodio sa poludistance, Erdem Džan je tražio da se momentalno pravi faul, nije to dobio i posle prenosa lopte Džanan Musa koji je poentirao i u istom trenutku izazvao nesportski faul rezultat je bio 128:122 na 16.6 sekundi pre kraja. Sudije su priznale njegovo polaganje prilikom kojeg je on isturio lakat i udario Tibora Plajsa u lice pre nego što je uputio šut.

Plajs je pogodio jedno od dva penala i to je praktično rešilo meč koji će se prepričavati. Meč je trajao tri sata i tri minuta!

Džanan Musa je ubacio 40 poena, 31 poen je ubacio Mario Hezonja, dok je Fakundo Kampaco imao 25 uz 11 asistencija. Na drugoj strani, Šejn Larkin je ubacio 32, a Darijus Tompson 21.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke