Valensija – meč imperativa za crno-bele!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 01.12.2022.
09:30
Izvor: Sportske.net

Partizan dočekuje Valensiju u meču gde je favorit.

Dušan Sandić
Dušan Sandić

Povezane vesti

 Posle veoma naporne nedelje za crno-bele, ekipa Željka Obradovića ima novi izazov u Evroligi, dolazi Valensija koja je do sada bila sasvim solidna, ali je u nizu od tri uzastopna poraza u elitnom takmičenju. Virtus, Real i Žalgiris su redom pobeđivali ekipu Aleksa Mumbrua koja je potom izgubila i na svom terenu od Unikahe u okviru domaćeg šampionata.

Ako svemu tome dodamo i prethodni poraz protiv ekipe Tenerifea, jasno je da Valensiju očekuje izuzetno teška borba u Beogradu gde nikada i nikome nije bilo lako, forma im je očajna I moraće nešto da promene ne bi li dobili Partizan.

Da im stvar bude gora, povredio se Van Rosom, on neće moći da pomogne Valensiji neko vreme jer mora i na operaciju, moguće je da ekipa traži novo rešenje na poziciji plejmejkera koja je veoma problematična u ovom trenutku za njih.

Van Rosom je imao preko 50% šuta za tri poena do sada u sezoni Evrolige, umeo je svojim iskustvom i preuzimanjem odgovornosti da spusti ekipu na zemlju, da umiri ostatak ekipe posle slabih minuta, praktično je bio produžena ruka Aleksa Mumbrua na terenu.

Zbog toga će biti bitno da Partizanovi plejmejkeri odrade jak posao, nateraju protivnika na greške prilikom odbrambenih zadataka jer Mumbru mora da eksperimentiše.

Ipak, daleko od toga da Valensija nema oružja da pobedi Partizan, zanimljivo je da niti jedan igrač u ekipi nema manje od 10 minuta u proseku po utakmici Evrolige i da Mumbru dosta rotira, pronalazi dobitnu petorku, a svakako da je prvi snajperista tima Kris Džons, čovek koji igra najviše, skoro 25 minuta po meču i koji postiže 15.8 poena po utakmici.

Sa druge strane, Partizan je takođe upao u malo slabiji ritam, porazi od Barselone i Reala gde su crno-beli imali svoje dobre minute, ali i velike "crne rupe". Pod "crnim rupama" posebno mislimo na skok gde Partizan nije dominirao. Generalno, tako je protiv ekipa koje su najjače u Evroligi, Real je nadskakao Partizan, a crno-beli osim Lesora nemaju igrača koji bi mogao da zagradi koš protiv onih najjačih košarkaša u Evropi. Čini se da je upravo Francuza odmarao Obradović, stigao je i Brodžijanski koji je drugačiji tip, ali definitivno pomaže. Uglavnom, Partizan nema široku rotaciju, problem je u ovim utakmicama koje se igraju na svaka dva-tri dana, a sve češće se piše I o odlasku Tristana Vukčevića iz Partizana jer nije zadovoljio do sada. Inače, problem je i sa Lesorom koji nije trenirao ovih dana, ali bi trebalo da nastupi večeras. 

Šta Partizan mora da uradi protiv Valensije da bi dobio?

Iz ove perspektive, sve zavisi od crno-belih, svesti izgubljene lopte na manje od 10, baš kao i protiv Makabija, pogoditi makar 40% šuteva za tri poena i 60% za dva, čini se da Valensija nema taj kvalitet da izdrži u kvalitetnom šutu čitavu utakmicu i da pobeda neće dolaziti u pitanje ukoliko gore pomenuti uslovi budu ispunjeni. Dovoljno je pogledati procente Valensije koji nisu sjajni, posebno u poslednjih par mečeva.

Ključni čovek Partizana bi mogao da bude Dante Egzum koji igra sve bolje, a jasno je i da dosta toga zavisi od Kevina Pantera koji ako ima svoje šutersko veče, pobeda praktično ne dolazi u pitanje. Ipak, koš se mora zagraditi da se ne bi desila treća četvrtina protiv Reala kada su crno-beli imali jedan jedini skok. Uglavnom, od Lesora i Ledeja se uvek očekuju dobre partije, ostali poput Nanelija, Anđušića i pomenutih Pantera I Egzuma bi mogli da "povuku".

Ekipa Željka Obradovića je napadački jedna od najpotentnijih ekipa Evrope, govorio je o tome i Duško Ivanović, trener Crvene zvezde pred derbi, a nebrojano puta je to dokazano ove sezone.

Poraz bi Partizan doveo u neprijatnu situaciju jer bi ekipa bila u kontra ritmu pred neke borbe koje bi mogle da odluče o daljem toku sezone kada je borba za top 8 u pitanju.

Ono što nikako ne smemo zaboraviti su i navijači Partizana, bili su i na španskoj turneji i definitivno neće preskočiti ni utakmicu protiv Valensije, biće prepuna hala u potrazi za petom pobedom u sezoni ovog takmičenja.

Od ostalih mečeva u četvrtak valjda izdvojiti meč Anadolu Efesa i Olimpijakosa, reprizu polufinalnog meča u Areni prošle sezone kada je Micić rešio duel, a da li će srpski košarkaš ponovo biti u pravoj formi? Ataman ga je žestoko kritikovao posle duela sa Virtusom kada je izgubio sedam lopti, ali je njegov tim svakako pobedio tim iz Bolonje, pa je prošlo bezbolno. Jasno je i da od njegove inspiracije dosta toga zavisi u igri Efesa, a zabrinjava jer je igrao samo pet minuta u duelu protiv Manise, verovatno je Ataman želeo i da ga ohladi u tom meču. Gledaćemo i francuski derbi gde je Monako u boljoj formi i čini se, favorit na gostovanju Asvelu, a Alba je takođe pod potresima posle poraza od Crvene zvezde i dočekuje sve bolju i sigurniju Barselonu koja je polako posložila kockice, pa je jasno šta očekujemo od tog meča.  

Čist "kec" na Partizan u AdmiralBetu plaćen je 1.42!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke