Španci pišu: ''Sve ukazuje da će se Valensija vratiti u Evrokup!''

Autor: Darko Mitrović
subota 18.05.2024.
17:45
Izvor: Sportske.net

Sledi leto velikih promena u Valensiji.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

''Nažalost, neko će u krugu sa Zvezdom, Partizanom, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne jer Pariz ulazi. Svi imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu sledeće sezone. Svi su jednaki i partneri će odlučiti. Valensija je igrala dobro u prvom delu sezone i gradi novu, atraktivnu dvoranu. Veliki korak za klub. Rade velike, pozitivne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi. Ali je istina da će neko od ovih klubova morati da otpadne'', reči su direktora Evrolige Paulijusa Motejunasa u nedavnom intervjuu za španski ''As''.

A da bi upravo Valensija mogla da bude prekobrojna, danas je nagovestio španski ''Relevo'' u svom opširnom tekstu posvećenom aktuelnim dešavanjima u Valensiji.

''Realnost je da je rekonstrukcija Valensije u toku, ali ne gubeći iz vida da se i dalje bore da što više napreduju u plej-ofu Endesa lige. Ovaj tim koji se u prvoj rundi plej-ofa sastaje sa UCAM Mursijom, već neko vreme radi na planiranju za sledeću godinu. Sve ukazuje da će se Valensija vratiti u Evrokup iako sa ciljem što skorijeg povratka u vrhunsko kontinentalno takmičenje, jer klub već radi na dobijanju višegodišnje evroligaške licence, i u tom cilju priprema svoj novi dom, 'Roig Arenu'. A na mapi puta za sledeću sezonu, jedno od glavnih pitanja je da razjasni šta će se konačno desiti na klupi'', piše ''Relevo''.

Ovaj izvor dalje navodi da su, posle dogovora o nastavku saradnje sa Semijem Odželejom, već kaparisana prva dva pojačanja za sledeću sezonu, odnosno da su sa njima potpisani predugovori, a u pitanju su Itan Hap iz Gran Kanarije i Luka Božić iz Zadra. Ali, pre ozvaničenja tih pojačanja očekuje se imenovanje novog trenera.

Valensija će tekuću sezonu završiti sa Ćavijem Albertom na klupi, on je u drugom delu sezone preuzeo ekipu posle smene Aleksa Mumbrua, ali za narednu sezonu uprava kluba želi Pedra Martineza kao novog trenera. Martinez je od 2019. godine na klupi Manrese, a pre toga je u periodu od 2015. do 2017. godine već vodio Valensiju sa kojom je osvojio i titulu u španskoj Endesa ligi 2017. godine.

''Šta se dešava? Kao i Valensija, i Manresa se takmiči u plej-ofu Endesa lige, nešto zbog čega sve ide malo sporije.

A šta to znači kada je u pitanju potvrda da li će Hap ili Božić nositi narandžasti dres ili ne? U zavisnosti od toga ko preuzme klupu, biće ispunjen ili ne već potpisan predugovor sa oba igrača, o čemu je nekoliko medija nedeljama unazad izveštavalo o interesovanju kluba za njih. I ako je Valensiji jedno jasno, to je da, za razliku od onoga što se dešavalo u drugim sezonama, sportski menadžment mora da ide ruku pod ruku sa trenerom koji upravlja klupom.

Iz tog razloga, još jedno ime koje bi takođe moglo da stigne u Valensiju je Branku Badio, plej Manrese koji igra drugu sezonu pod vođstvom Pedra Martineza. Klub je nedavno najavio i obnovu još jednog ugovora, sa Haimeom Pradiljom, koji će takođe biti deo ekipe sledeće godine.

Sa svoje strane, Hap je u Evrokupu postizao u proseku 9,6 poena, 5,9 skokova, 2,1 asistenciju, 1,6 ukradenih lopti i 14,2, brojke koje se generalno poboljšavaju na osnovu njegovih nastupa u Endesa ligi: 12,4 poena, 5,4 skoka, 2 asistencije, 1,2 ukradene lopte i indeks 15,6. Dok Božić, koji je sa 28 godina jedna od senzacija (AdmiralBet) ABA lige sa Zadrom, postiže u proseku 19,8 poena, 7,8 skokova, 6,3 asistencije, 1,1 ukradenu loptu, uz indeks 28,1'', piše ''Relevo''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke