Varničilo u "Pioniru" do poslednjih sekundi - Zvezda preživela povratke Partizana i na korak je od titule!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 29.05.2022.
22:08
Izvor: Sportske.net

Zvezda nije uspela da zadrži čvršći nivo igre i Partizan se vraćao svaki put kada bi im se prilika za to ukazala.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poveli su sa 2:0 u finalnoj seriji AdmiralBet ABA lige protiv Partizana pošto su i u drugom meču pred svojom publikom u dvorani "Aleksandar Nikolić" savladali "večitog rivala" sa 85:81.

Za razliku od prvog duela, odigran je značajno dramatičniji meč pred navijačima Crvene zvezde koji su strepeli za pobedu sve do samog kraja.

Utakmica je počela na energičan način uz znatno bolji šut Crvene zvezde sa distance. Kalinić i Holins pogađali su uzastopce za Zvezdinih tri od tri sa linije 6.75. Sve je to pokrenulo izvanrednu seriju Radonjićevog tima od 14:0. Odbrana Partizana se mučila na startu čime Obradović nije mogao biti zadovoljan. Primili su 17 poena u prvih pet minuta duela i delovali raštimovano, naivno i mekano, kako je i sam Željko Obradović konstatovao na tajm-autu prilikom „+10“ u korist Crvene zvezde.

Ta kritika i nove instrukcije najtrofejnijeg evropskog trenera doprinele su da se njegova ekipa trgne, ali i dalje je Zvezda imala solidnu prednost koja se jeste prepolovila, a potom na minut i po pre kraja prvog kvartala vratila na dvocifrenu. Da stvar bude još gora po crno-bele, Zek Ledej je već u prvoj deonici sakupio tri faula, Kevin Panter je u isto vreme imao dva.

Ako je bilo dileme hoće li se Nikola Kalinić u poenterskom smislu pojaviti u ovom finalu ili ne – razotkriveno je momentalno na drugoj utakmici. Trojkama je razoružavao Partizan i unosio samopouzdanje u ekipu.

Partizan je poenima pod košem i sa linije penala, uz greške svog rivala uspeo da umanji dvocifrenu prednost Crvene zvezde, koja je oscilirala, ali je sve vreme imala vođstvo na ovoj utakmici i prevashodno uz pomoć šuta za tri poena imala solidnu prednost pred pauzu (47:40).

Gostujući tim je posle razgovora u svlačionici, poput početka prvog, bolje otvorio i drugo poluvreme. Aleksa Avramović je bio predvodnik ekipe u odsustvu Kevina Pantera koji je morao da ima ograničenu minutažu zbog tri faula iz prvih 20 minuta.

Greške su se stvarale na obe strane u trećem kvartalu koji je bio značajno tvrđi u odnosu na prethodni deo meča. Zvezda nije uspevala ponovo da se odlepi od Partizana, dok protivnik nije koristio greške rivala. U tim trenucima, gledali smo poprilično lošu košarku, no vrlo brzim korakom Zvezda čak sedmi put na ovoj utakmici stiče dvocifrenu razliku! I pitanje je koliko to može da se zavede pod „dobro“ za tim Dejana Radonjića.

Istim sistemom, prema kojem Partizan uspeva da se vrati na dva poseda razlike, došlo se i s ulaskom u poslednjih 10 minuta igre.  Međutim, tada je Kevin Panter zaradio četvrti faul što je rezultiralo sa dva njegova pokušaja u celom drugom delu! U svakom slučaju, razlika između timova je nastavila da se topi. Partizan je po prvi put još od uvodnih minuta došao do poseda razlike kada je Aleksa Avramović osetio pas Kalinića i isti presekao za čistu kontru. Rafalnom paljbom upravo Avramovića koji je pogađao sve, Partizan je preokrenuo. Trojka na trojku... Avramović, Kalinić, Ledej i Kalinić za potpuno ludilo u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Partizan je osetio krv, ali same sebe poslali su ponovo u nezavidan položaj. Greške u nizu Zeka Ledeja pomogle su Ostinu Holinsu i Luki Mitroviću da Zvezda još jednom stekne dva poseda prednosti. Ušlo se u egal završnicu, Partizan je ponovo imao penale, ali za razliku od prethodnog dela meča kada su bili nepogrešivi, Avramović i Lesor su polovično šutirali.

I nakon svega, Zvezda je, može se reći, preživela da ne izvrši samoubistvo budući da su najveći deo meča imali prednost koja je dopirala i do 12 razlike. Potpuna drama dogodila se na 11 sekundi pre kraja kada je Branku Laziću dosuđen nesportski faul nad Panterom pri rezultatu 83:79 za domaćina. Partizan je imao dva bacanja i loptu sa strane. Ledej je polovično gađao, a u narednom napadu fauliran je Lesor. Francuz je prvo pogodio, a potom napravio prestup kod drugog i Zvezda je imala akciju sa svoje polovine. Pukla je tu odbrana Partizana, Mitrović je položio i Zvezda je došla na korak od odbrane titule šampiona.

Nikola Kalinić je blistao i nakon svega tri poena u prvom meču sada isporučio 25, 14 je dodao Luka Mitrović, a po 11 Ivanović i Holins.

Partizan je bio predvođen Aleksom Avramovićem koji je imao 21 poen, Matijas Lesor je stao na 17.

Serija ostaje u dvorani "Pionir", ali je sada domaćin Partizan koji će želeti da odbrani svoj teren u sredu i ne dozvoli rivalu da odbrani titulu prvaka AdmiralBet ABA lige.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Igor1986
Sunday, 29.05.2022
22:16

Sramota je za ,,zvezdu" ako je neki klub dozvoliti ovaka necivilizovan skup ne znam već čega na tribinama da sebi daju za pravo da vređaju Željka a isti su nesposobni za život a po vrh svega sudjenje sa koracima Mitrovića na pola koša ono bi i gospodin Radonjić-stvarno veliki gospodin Radonjić svirao. Šta reć ... Tuga i sramota za sve nas iskrene ljubitelja sporta u Srbiji