Vasa Micić na ivici tripl-dabla, Efesu derbi, Barsa produžila agoniju Albe!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.12.2022.
20:38
Izvor: Sportske.net

Još jedna sjajna partija srpskog plejmejkera.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Jedanaesto kolo Evrolige počelo je večeras utakmicama u Istanbulu i Berlinu.

Efes je u derbiju kola pred svojim navijačima savladao Olimpijakos sa 82:71 i tako nastavio seriju pobeda u elitnom evropskom takmičenju. Aktuelni šampion Evrope sada ima skor 6-5, a Olimpijakos ima jednu pobedu više.

Olimpijakos je bio bolji tokom prvog poluvremena, imali su gosti posle 20 minuta igre vođstvo od 41:33, ali u nastavku je Efes uspeo da napravi preokret, uz ključnu ulogu našeg plejmejkera Vase Micića kada se utakmica ''lomila''.

Sredinom poslednje četvrtine Vasa Micić pogađa najpre trojku, pa onda koš uz faul i Efes je poveo sa 67:59.

Prišli su gosti zatim na ''minus pet'', a onda nova trojka Vase Micića za vođstvo Efesa 72:64 na oko tri i po minuta pre kraja, posle čega grčki tim više nije uspeoi da pripreti.

Miciću su po jedan skok i asistencija nedostajali za ''tripl-dabl'', a meč je završio sa 18 poena, po devet skokova i asistencija. Uz njega u pobedničkoj ekipi odlični i Klajburn sa 23 i Buboa sa 19 poena.

Po običaju, u Olimpijakosu najbolji Vezenkov sa 18 poena, uz po tri skoka i asistencije.

Za to vreme u Berlinu, Barselona je savladala domaću Albu sa 88:86 i tako produžila agoniju nemačkog predstavnika koji je, posle tri uzastopne pobede na startu Evrolige, sada vezao čak osam uzastopnih poraza!

Barsa je silovito započela ovu utakmicu, pre svega napadački, pa je posle 10 minuta igre bilo 30:19 za goste, ali je Alba u drugom kvartalu uspela da u potpunosti uzvrati i na poluvreme je domaćin otišao sa poenom prednosti - 46:45.

Međutim, već u trećoj četvrtini Barselona je uspela da vrati dvocifrenu prednost i izgledalo je da do kraja neće imati problema, ali je Alba u finišu uspela da serijom 11:2 priđe na samo poen zaostatka!

Trojku je na ulasku u posldnji minut pogodio Smit i smanjio na 83:82, pa je ovaj meč mimo očekivaanja ušao u dramatičnu završnicu.

Usledio je prekršaj nad Higinsom koji je oba puta bio precizan sa linije slobodnih bacanja i Barsa je uvećala prednost na ''plus tri''. Posle tajm-auta domaćih novi poeni Smita za 85:84 na 18 sekundi do kraja.

Očekivano, tajm-aut je zatražio i trener Barselone Šarunas Jasikevičijus i utakmica je ušla u penal-završnicu. Mirotić je pogodio oba slobodna bacanja za Barsu, a onda je trener Albe Gonzales iskoristio i poslednji tajm-aut kako bi pripremio poslednji napad svog tima na devet sekundi do kraja.

A onda, vrhunac drame! Satoranski je faulirao Timana pri šutu za tri poena, pa je Alba na pet sekundi do kraja imala priliku za izjednačenje. Timan je pogodio dva, Barsa je zadržala minimalnu prednost, ali je Mirotić ponovo fauliran. Pogodio je jedno slobodno bacanje, ali Alba nije uspela da za pet sekundi organizuje napad i Barsino slavlje je konačno moglo da počne.

Ovo je Barseloni osma pobeda u 11 odigranih kola. Mirotić sa 20, Laprovitiola sa 16 i Higins sa 15 poena bili su najefikasniji u pobedničkoj ekipi, naš Nikola Kalinić je upisao sedam poena i jedan skok, a Albu su predvodili Blat sa 20 i Smit sa 15 poena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke