Vasina trojka u poslednjoj sekundi u korenu sasekla crvenu armiju i poslala Efes u finale Evrolige!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 19.05.2022.
19:50
Izvor: Sportske.net

Efes će braniti trofej!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Anadolu Efesa plasirali su se u finale Evrolige pošto su savladali Olimpijakos u "Štark areni" sa 74:77 (21:18, 22:24, 20:24, 11:11).

Utakmica izuzetnog kvaliteta rešena je u poslednjem napadu pogotkom MVP-a Evrolige iz prošle sezone Vase Micića koji je na taj način odveo Efes do finala i turski tim će imati priliku da brani trofej osvojen prethodne godine.

Olimpijakos je kontrolisao igru na početku susreta oslonivši se na Šejna Mekisika i Mustafu Fola za koga su često išle akcije. Efes nije tako lako dolazio do situacije da pogodi sa poludistance što im je bilo prekopotrebno na otvaranju. Atmosfera im nije išla naruku i možda se tu može pronaći razlog njihove blage nervoze. Četiri minuta su proveli bez ijednog poena, što najbolje svedoči o tome. Međutim, serijom Brajanta Danstona od pet poena, a potom i trojkama Šejna Larkina i Elajdže Brajanta, istopila se inicijalna prednost Olimpijakosa i usledio je preokret.

Prisutnost Vasilija Micića izostala je u većini prvog poluvremena.  Larkin je bio Efesov pokretač u trenucima kada je susret bio u egalu, a tek u završnici priključio se i Vasa sa značajne dve trojke. Na suprotnoj strani imali smo sličan slučaj. Barcokasova ekipa bila je lišena poenterske pomoći najboljeg igrača Saše Vezenkova koji nije pogodio u prvom poluvremenu. Na pauzu se otišlo sa minimalnom prednošću grčkog sastava.

Na startu drugog poluvremena Efes je zaigrao energičnije, Elajdža Braun je nastavio svoj besprekoran meč i šutirao je bez promašaja u prvih 25 minuta (2/2 za dva i 4/4 za tri). Ali, ispostavilo se da je tu bio kraj jer je naredni njegov pokušaj bio prekratak. Nedugo potom imali smo prvu dvocifrenu prednost na utakmici. Olimpijakos je delovao nesnađeno, a Vasina trojka donela je, slobodno možemo reći, gostima, 11 poena viška

Nemanja Janošev/Sportske.net

Navijači Olimpijakosa nisu posustajali ni momenta i nije ih obeshrabrila prednost rivala. Vatru je zapalio Saša Vezenkov svojim prvim poenima na utakmici kada je odapeo trojku i razlika se postepeno smanjivala. Stepen usijanja ponovo se podigao posle dalekometne paljbe Šejna MekKisika za 63:66 u poslednjoj sekundi trećeg kvartala.

Igralo se na jednu loptu nakon toga. Olimpijakos je bio blizu, ali je Efes koliko-toliko odbijao napade rivala. Efes je bio odličan u šutu spolja i upravo im je taj segment igre bio najveći saveznik. S druge strane, poludistanca je ostala enigma od početka duela.

I onda - drama. Utakmica ovakvog nivoa, organizacionog, igračkog i atmosfere koja ju je pratila, tako nešto je zaslužila. Poenima Hasana Martina pod košem na 20 sekundi pre kraja, na semaforu je stajalo 73:73. Vasilije Micić je preuzeo odgovornost u poslednjem napadu i iz driblinga je pogodio nestvarnu trojku za potpuni muk u "Areni". 

Ponovo je istupio kada je bilo najvažnije i Efes je izborio još jedno finale.

Šejn Larkin je postigao 21 poen u redovima Efesa, 16 Elajdža Braun, Micić je dodao 15. U suprotnom taboru po 11 su imali Martin, Dorsi i Slukas, a uzrok poraza može se pronaći u, kako smo rekli, izostanku konkretnog učinka Saše Vezenkova koji je za tri gađao 1/8, a za dva 1/2. 

Finalni okršaj na programu je u subotu od 19 sati, a Efes će protivnika saznati nakon meča Barselone i Reala koji startuje večeras od 21.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke