Već znamo sve parove četvrtfinala plej-ofa AdmiralBet ABA lige? Osim ako Zvezda i Partizan ne ''kažu'' drugačije...

Autor: Darko Mitrović
utorak 02.04.2024.
20:15
Izvor: Sportske.net

Kolo pre kraja uglavnom je sve jasno, pod uslovom da glavni favoriti ne dozvole iznenađenja.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Sinoć je kompletirano pretposlednje, 25. kolo AdmiralBet ABA lige, pa sada jedva čekamo da se kompletiraju i svi parovi četvrtfinala plej-ofa.

Jedan par već sada znamo i šta god da se dogodi u poslednjem kolu, neće moći da pomeri Partizan sa drugog mesta, ni Igokeu sa sedmog, pa će prema tome Partizan u četvrtfinalu igrati sa ekipom iz Laktaša.

Čak i da izgubi u poslednjem kolu od Zadra na svom terenu, Partizan će zadržati drugo mesto, jer ima bolji međusobni skor od trećeplasirane Budućnosti, a Igokea će ostati sedma i u slučaju da savlada Megu, jer ima lošiji međusobni skor od šestoplasiranog Zadra.

Crvena zvezda je sinoć i teoretski obezbedila prvo mesto pred plej-of, ali još nije potpuno sigurno ko će joj biti rival u četvrtfinalu - da li SC Derbi ili Split.

Reklo bi se da Zvezda može i sama da reši tu dilemu u poslednjem kolu, jer ako opravda ulogu favorita u Splitu i upiše novi trijumf, onda će Splićani ostati na devetom mestu, a SC Derbi na osmom čak i ako izgubi od Budućnosti, jer Podgoričani imaju bolji međusobni skor od Splićana. Jedino bi pobeda Splita nad Zvezdom i poraz SC Derbija od Budućnosti mogla to da promeni, ali realno je da SC Derbi ostane na osmom mestu i da bude Zvezdin rival u četvrtfinalu.

Šta je sa ostalima?

Budućnost je sigurno trećeplasirana i u četvrtfinalu plej-ofa će igrati protiv šestoplasirane ekipe. Tu poziciju zauzima Zadar i već smo rekli da ne može da padne na sedmo mesto, ali neće moći ni da se popne na peto, osim ako ne savlada Partizan u Beogradu. Zadrani su u prvom delu sezone već savladali crno-bele u dvorani ''Krešimir Ćosić'', pa nije nemoguće da ponovo iznenade Partizan koji neće imati takmičarskih motiva u tom susretu. 

Ako se to dogodi i Zadrani stignu do 15. pobede u sezoni, teoretski bi mogli i do četvrtog mesta, pod uslovom da Mega izgubi od Igokee u Laktašima, a Cedevita Olimpija od Cibone u Zagrebu. U tom slučaju bi se stvorio ''krug'' u kom bi Zadar imao najbolji učinak, pa Mega, a onda i Cedevita Olimpija.

Ako Mega pobedi u Laktašima, a Cedevita Olimpija izgubi u Zagrebu, uz potencijalnu pobdu Zadra nad Partizanom, onda bi Zadar bio peti, a COL šesta, s obzirom da su Zadrani oba puta savladali ekipu iz Ljubljane.

Zadranima ni pobeda nad Partizanom ne bi pomogla da popravi plasman, ako Cedevita Olimpija pobedi Cibonu, čak ni uz poraz Mege, jer Zadar od Mege ima lošiji međusobni skor.

Da rezimiramo, ako Partizan ne zakomplikuje situaciju eventualnim kiksom u poslednjem kolu, Zadar će biti protivnik Budućnosti u četvrtfinalu plej-ofa.

Ujedno bismo dobili i poslednji par, Megu i Cedevita Olimpiju, a Mega bi u plej-ofu imala prednost domaćeg terena zbog boljeg međusobnog skora sa Ljubljančanima ukoliko kao i sada budu imale isti broj pobeda.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke